söndag 29 juli 2012

Vin och cykelresa del 6 - Frankrike - Laungedoc och Roussillon

Den 12 juli
Målet idag är Pezenas i  Laungedoc. Här checkar vi in på Hotell Moliere. Ett mycket speciellt hotell som skulle behöva en viss renovering. Det visade sig med en kitschighet som slår det mesta, fantastiska tavlor, statyer och inomhusfontäner. Staden Pezenas visade sig vara en mycket mysig och genuin fransk stad. Vi bekantade oss med staden och intog en god måltid på det gamla torget i stan.

Den 13 juli
Cykeltur. Härliga omgivningar med småkullar, mysiga små typiska franska byar på lagom avstånd från varandra, vi smakade ett fåtal viner på ett par Caves men inget som riktigt föll oss i smaken. Vi fick i Caux en introduktion i samtliga viner i trakten och fick återigen en härlig sallad till lunch. På kvällen träffade vi Claes och Ann-Margret Åberg i deras hus i Pezenas. Vi bjöds på ostron och gott Picpoulvin och drog sen runt på vinfestivalen på stan. En mycket trevlig kväll, ett särskilt tack till våra trevliga värdar.

Den 14 juli
Dags för besöket hos Arne Wennberg och Domaine de Brescou, gården där Lp ska bli lärling. Förmiddagen ägnades åt marknaden i Pezenas. Här fanns allt som en marknad ska innehålla. Vid 14.00 anländer vi till Domaine de Brescou och en omfattande provning hos Arne. Vi får en spännande presentation av gården och tillverkningen, vi smakar 2011 från tankar och vi smakar av 14 olika viner från produktionen. Den vita Mosaik föll oss i smaken, den röda Cuvéen Prestige och den goda 2007:
Pinot Noir. Vinet kan köpas via http://www.xwine.se.

Vi installerade oss i vårt rum, inbjöds till grillning och hade en mycket trevlig 14 juli med gott vin och ett nattligt besök inne i Pezenas på en musikklubb tillsammans med Arne, hans fru Rada och hennes väninna. Osannolikt!

Den 15 juli
Vi lämnade Domaine de Brescou för att ta oss längre söderut till Banyuls, nere vid spanska gränsen, och dess söta viner där vissa under flera år ligger i damejeanne ute i solen. De får genom denna behandling en helt gyllengul färg, detta vin är underbart.
 
Liksom tidigare är alla Cave lika generösa men efter ett antal smakningar bestämmer vi oss för den kooperativa Cave L'Etoile.
Här inhandlar vi;
Grand Cru Cuvée Reserve 1991 som lagrats 15 år på barriqer.
Extra vieux 1994 16 år på barriqer.
Doux Paille Grand Cru 2 år i solen och 10 år i barriqer.
Söta, soliga men härliga viner.
Under eftermiddagen hittar vi ett litet hotell i den underbara byn Collieur, en grannby till Banyul. En härlig kväll med god mat och ett möte med ett holländskt och ett franskt par. Vilken underbar village!
                                                           Collieur på kvällen


Den 16 juli
Stranden i Collieur är härlig och vattnet är helt kristallklart. Efter några soltimmar och en härlig tapaslunch kör vi upp i bergen och mot Maury och Riversaltes två orter också de berömda för sitt söta vin.
I Maury smakade vi goda, gamla söta viner och de hade överkomliga priser så vi slog till med ett antal flaskor.
I Rivesaltes övernattade vi på ett trevligt och typiskt franskt hotell. Vi träffade ett danskt par som vi spenderade kväll o en bit av natten med på deras altan uppe på taket. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar