Igår hämtade jag Åsa i Mulhouse. Vi tog in på ett ruffigt men mysigt slott i Nuits St Georges som heter Chauteux La Berchere. Efter en god natts sömn och frukost äntrade vi våra cyklar för dagens cykel och vintur. Vi är nu i väldens bästa område för Pinot Noir.
Vi körde genom otroligt välskötta vintegar. Här ligger en av världens mest berömda vingårdar Romanee-Conti.
Nu är vi i de mest mytomspunna byarna och fälten, här i Cote d'or följer vi Grand Cru vägen. Vi har stannat för att smaka, fotografera och njuta av det otroligt välskötta landskapet. Tänk vi har ännu inte öppnat börsen men visst blir det en biltur för vissa inköp.
Nu är vi i de mest mytomspunna byarna och fälten, här i Cote d'or följer vi Grand Cru vägen. Vi har stannat för att smaka, fotografera och njuta av det otroligt välskötta landskapet. Tänk vi har ännu inte öppnat börsen men visst blir det en biltur för vissa inköp.
Vårt första besök Chateau André Ziltener Chambolle-Musigny. En 9-euros provning med två engelska killar, 7 viner varav 4 av mycket hög kvalité. Lite märkligt att dricka Bourgogne ur små silverskålar men vi blir snart varse att det är eller snarare var gängse. Den lilla silverskålen är ju munskänkarnas symbol.
Nr 2
Philippe Leclerc en gratis provning med 7 viner varav 4 med hög kvalité. Dagens höjdpunkt var från 1998, Gevry-Chambertin
premier Cru les Cazetiers 64 eu!
Nr 3
Domain Francois Gerbet, en sur och motvillig presentatör så vi stack, var det möjligen munderingen som störde?
Nr 4
Domaine Rion provade 6 viner. Vi fastnade för Nuits St Georges Premier
Cru les Murgers, elegant med välbalanserad syra och en lång eftersmak.
Provningsmässigt så var det oslagbart med källar-caveprovningen hos Daniel
Bouqunet. Källaren
berättade
en historia i sig, det vimlade av mögelsvamp och hela golvet var täckt med svampliknande dun som
luktade champinjoner. Han var mycket språksam och berättade dessutom på en förståelig franska om en småodlares villkor i Bourgonge. Bouqunet har 5 ha men på 45 olika områden kring orten Nuits St
George. Han var allt i allo, oenolog, plockare, försäljare, lantbrukare och
administratör.
Ja, han skötte
hela vingården
själv.
Trots alla svårigheter
eller kanske tack vare, har han en stor kunskap och känsla för vintillverkning.
Vi
provade sju av hans viner;
-
Vosne-Romanee olika årgångar
- Nuits
St George olika årgångar
-
Gevry-Chambertin . Olika årgångar
Den mest
spektakulära
var en Chambertin från 1998. Han måtte tycka vi var värda det för vi fick nästan hur mycket vi ville och det var sista flaskan! den var
bara mums!!!!, det var en premier Cru .
Här blev det ett stort inköp med blandade läckerheter!
Här märker man odlarens betydelse.
Tack Inger o Peter Rydås för tipset.
Den 6
juli var det slut på slottsboendet och vi gav vi oss iväg söderut mot Beaune den viktiga
handelsstaden i Bourgogne. Här besöker vi Hotel Dieu från 1400-talet, ett enormt vackert hus som varit sjukhus,
kyrka och parlamentsbyggnad. Färden går sedan till Pommard, Volnay, Meursault och
Poligny-Montrachet.
I Poligny
-Montrachet åt vi
en utmärkt
lunch med två vita
Bourgogner en från St
Aubin och en från
Auxey-Duresses . De två var helt olika den ena ett salladsvin och den andra ett
vin som säkert
gift sig med en stekt fisk.
En liten
promenad i byn ledde oss in på en provning hos Jean Chartron. Goda men dyra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar