fredag 27 juli 2012

Vin och cykelresa del 3 Frankrike BourgongeIgår hämtade jag Åsa i Mulhouse. Vi tog in på ett ruffigt men mysigt slott i Nuits St Georges som heter Chauteux La Berchere. Efter en god natts sömn och frukost äntrade vi våra cyklar för dagens cykel och vintur. Vi är nu i väldens bästa område för Pinot Noir. 


Romanee-Conti
Vi körde genom otroligt välskötta vintegar. Här ligger en av världens mest berömda vingårdar Romanee-Conti.    


Nu är vi i de mest mytomspunna byarna och fälten, här i Cote d'or följer vi Grand Cru vägen. Vi har stannat för att smaka, fotografera och njuta av det otroligt välskötta landskapet. Tänk vi har ännu inte öppnat börsen men visst blir det en biltur för vissa inköp.
Clos de Voegeot

Vårt första besök Chateau André Ziltener Chambolle-Musigny. En 9-euros provning med två engelska killar, 7 viner varav 4 av mycket hög kvalité. Lite märkligt att dricka Bourgogne ur små silverskålar men vi blir snart varse att det är eller snarare var gängse. Den lilla silverskålen är ju munskänkarnas symbol.


Nr 2 Philippe Leclerc en gratis provning med 7 viner varav 4 med hög kvalité. Dagens höjdpunkt var från 1998, Gevry-Chambertin premier Cru les Cazetiers 64 eu!
Nr 3 Domain Francois Gerbet, en sur och motvillig presentatör så vi stack, var det möjligen munderingen som störde?
Nr 4 Domaine Rion provade 6 viner. Vi fastnade för Nuits St Georges Premier Cru  les Murgers, elegant med välbalanserad syra och en lång eftersmak.
Daniel Bouqunet
 
Provningsmässigt så var det oslagbart med källar-caveprovningen hos Daniel Bouqunet. Källaren berättade en historia i sig, det vimlade av mögelsvamp och hela golvet var täckt med svampliknande dun som luktade champinjoner. Han var mycket språksam och berättade dessutom på en förståelig franska om en småodlares villkor i Bourgonge. Bouqunet  har 5 ha men på 45 olika områden kring orten Nuits St George. Han var allt i allo, oenolog, plockare, försäljare, lantbrukare och administratör. Ja, han skötte hela vingården själv. Trots alla svårigheter eller kanske tack vare, har han en stor kunskap och känsla för vintillverkning.

Vi provade sju av hans viner;
- Vosne-Romanee olika årgångar
- Nuits St George olika årgångar
- Gevry-Chambertin . Olika årgångar
Den mest spektakulära var en Chambertin från 1998. Han måtte tycka vi var värda det för vi fick nästan hur mycket vi ville och det var sista flaskan! den var bara mums!!!!, det var en premier Cru .
Här blev det ett stort inköp med blandade läckerheter!
Här märker man odlarens betydelse. Tack Inger o Peter Rydås för tipset.

 Juli 6

Den 6 juli var det slut på slottsboendet och vi gav vi oss iväg söderut mot Beaune den viktiga handelsstaden i Bourgogne. Här besöker vi Hotel Dieu från 1400-talet, ett enormt vackert hus som varit sjukhus, kyrka och parlamentsbyggnad. Färden går sedan till Pommard, Volnay, Meursault och Poligny-Montrachet.

I Volnay provade vi tre utmärkta Bourgogner hos M Ch. Vaudoisey.
I Poligny -Montrachet åt vi en utmärkt lunch med två vita Bourgogner en från St Aubin och en från Auxey-Duresses . De två var helt olika den ena ett salladsvin och den andra ett vin som säkert gift sig med en stekt fisk.

En liten promenad i byn ledde oss in på en provning hos Jean Chartron. Goda men dyra.


 
I Chassagne- Montrachet besökte vi Cave municipale och utökade vinsamlingen med en vit chardonnay.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar