fredag 27 juli 2012

Vin och Cykelresa del 4 - Frankrike - Rhonedalen


Det är redan em och vi har kommit 23 km! I motorvägsfart tog vi oss förbi Charlonais, Maconais, Beujolais och stannade i Ampius. I Rhone-dalens norra del. Här tog vi in på ett mycket enkelt och mycket nergånget och bedagat hotell med det suraste värdpar som vi skådat men vad gör man när allt är upptaget och magen knorrar. Sängen var dock god.

Vi intog en god måltid i huset bredvid och provade både Coti-Roti och Condrieu, landskapets berömdheter, goda men inte prisvärda.
Vi var på väg mot södra Rhone och den lilla byn Seguret där vi förbeställt boende. Men vi kunde inte passera Herimitage utan ett besök. Det blev Cave de Tain och smakning av  Cornas , St Joseph och Herimitage. Ett klart plus för Hermitage som vi också inhandlade från olika årgångar.

Provning av Hermitage


I Seguret välkomnades vi på det mycket pittoreska hotellet Bastion Bleu. Äntligen sol och värme. Cyklarna längtade efter en tur, så iväg upp till själva byn Seguret. Byn är en Tres beaux village de France och den gör verkligen själ för epitetet. Den är bara så provensalsk som den kan bli och vi får en härlig sallad till lunch med gott vatten och rose.


Det bär vidare mot Gigondas och en provning hos Domaine de Lounge Toque. Här är det goda viner och en trevlig provning så hit ska vi återvända för inköp. Vidare in i byn och en liten provning på Domaine de Terme, men inga inköp.
Kvällen och stillheten infinner sig med en mycket god middag på vårt härliga lilla hotell, det är så vackert.

Juli 8
Idag, efter dopp i piscine sadlas cyklarna och det bär iväg till Rasteau, en liten vacker by känd för sitt söta Vin Doux Naturelle, både vitt och rött. Vi stannade vid Cave de Rasteau och presenterades fem röda viner och fem söta viner, två gyllene och tre  nästan svarta - det närmaste ett fint åldrat Port du kan komma. Hit ska vi återvända med bilen för inköp, prisvärt och spännande.
Vi fastnade för Domaine de Pisan och Les Hauts du village bland de röda samt för deras underbara VDN.


Färden fortsätter mot Beaume de Venise också det känt för sitt söta vin. Detta är dock gjort på Muscatdruvan och helt annorlunda än det Rasteauvin vi just avsmakat.
På vägen stannar vi vid Cave Vingeronen de Caractere i Vacqueyras . Här får vi en fin provning med Vacqueyrasviner, Gigondas och Beaunes de Venise söta drycker. Här har de också en utmärkt olivolja kryddad med diverse och vi fastnar efter avsmakning för en tryffel.  Vi föll för ju för Vielles Vignes och Eternithe två utmärkta röda. I Caven finns en fantastisk restaurang där varje bord inramas av vita skira gardiner, helt unikt. Våra svettiga kroppar passade inte in, tyckte vi så lunch intas i Beaumes de Venise, med ännu en sallad i den högre skolan.
På hemvägen stannar vi vid en Cave vid vägen och återigen en härlig provning med fem röda Beaumes och lika många söta. Fantastiskt trevliga värdar på samtliga Cave, de tar sig tid, prövar sin knaggliga engelska och vi vår knaggliga franska men det blir strålande resultat och det känns som om värdarna tycker det är lika kul som vi att berätta o presentera.

En härlig cykeldag som avslutas med piscine och en härlig middag på vårt pittoreska hotell.

Juli 9
Vaknar efter dopp i poolen samt en härlig petit dejuner i Bastion Bleus sköna trädgård. Tyvärr är vistelsen över i denna sköna bastion för denna gång. Idag ska vi inhandla lite viner och resan går först till Domaine de Longue Toque och Cave Gabriel Meffre i Gigondas där vi fastnat för en god Gigondas och en god Vaquerayes.

Färden bär vidare till Cave de Rasteau, vi är säkra på deras söta viner VDN Vintage 2007 och Rouge Signature 2007 samt deras 2001, underbar som portvin.
Sen blir det svårt vi får ta ett nytt smakprov och valet faller på Les Hauts du Village från 2007, mycket prisvärt och charmerande vin.

Nu är det dags för ett av resans mål, Domaine Grand Deveres utanför Valreas. Vi möts av den mycket trevlige och jovialiske fransmannen Jean-Pascal Bouchard, han visar sig vara lite disträ: först har vi inget rum, han har hyrt ett till oss i en grannby, så det löser sig. Under gårdsvisningen funkar vare sig ljus eller annat, men han tar sig tid och han kan engelska. Han kör för kung och fosterland i sin lilla Peugeut och vi ser framför oss synen av ett möte med en cyklist! Den inplanterade oliv- och vinprovningen tar flera timmar i en varm lada. Men där finns trevliga engelsmän och god olivolja så efter mycket om och men serveras vi middag på gården och allt faller ut till belåtenhet.
Utsikt från altanen
 
Vår värd Jean-Pascal
Jean-Pascal hämtar oss kl 09.00 på det lilla hotellet för frukost och vinhämtning på gården. Vinet är en Cote du Rhone village vilket innebär att det är från en av de 20 orter som har rätt att gå under appelationen AOC. Detta besök var en sällsam men helt unik upplevelse så fransk den bara kan bli, härligt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar