måndag 30 juli 2012

Vin och cykelresa del 7 - Frankrike - Chateauneuf du Pape


Chateauneuf du Pape
Den 17 juli
Mot Chateauneuf du Pape , känns nästan som hemmaplan, inte långt från Mount Ventoux och Seguret. Vinstockarna till det riktigt fina Chateauvinerna växer i jordar med stora stenar i tusental. Stenarna som kallas galletter värms upp under dagen och behåller värmen kring stocken under natten. Det är märkligt i vissa delar av världen rensar man åkrarna från sten men här värnar man om stenen som ett skydd. Märklig mark helt omöjlig att bruka till annat.
Orten växer upp på en kulle med ett gammalt påve palats på toppen, trevligt men väldigt stängt efter kl 09.00 på kvällen.
Vi äter en god middag och sen finns inget annat än bädden på vårt gites.

Galetter
Påveborgen
 

Den 18 juli

Idag sadlar vi cyklarna för en trevlig tur i backar och Caves . Det blir en varm dag. Vårt första stopp för provning blir hos en mycket trevlig ung dam på Chateau Gigognan. Vi får smaka sex olika viner, vi får en tur i Caven och lite tips på andra goda viner. Tillbaka i Chateauneuf får vi oss en god sallad och massor av vatten.
Vår andra provning för dagen blir hos Famille Quitot. De producerar det typiska Chateauvinet med en blandning av 13 druvor, spännande. Deras vita är också god men vitt finns till billigare priser än här. Provning nr tre hos storbonden Brotte som har fält på många håll i Frankrike.  Det blev en flaska från Quitot,  den med 13-blandningen. Mycket goda viner men eftersom många finns på systemet så lugnade vi oss.
Under kvällen åt vi en riktigt ljuvlig middag uppe vid påveborgen, drack ett mycket gott vin och njöt av en underbar utsikt. Imorgon färd mot champagne.

Den 19 juli

En dag för transport mot Champagne och Eperny. Slut på värmen och det fina vädret. Här är druvorna små och man väntar på solen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar