Wellington
Ännu
en dag utan regn i denna törstiga region. Resan går idag vidare mot Wellington
och vårt boende Diemersfontain. På vägen ska vi besöka några trevliga
vingårdar.
Efter
några mil landar vi i Wellington, ingen direkt vacker stad men mycket folk i
rörelse. Efter besök på turistinformationen ger vi oss ut till våra förprickade
vingårdar. Två av dem ligger en bit utanför längs en skumpig grusväg.
Dunstone
dagens första ligger vackert omgiven av fruktträd och mängder av afrikanska
blåa liljor. Gården omfattar totalt 22 ha mark för vinodling. De har dessutom
odling av Guava. Vi tas emot av en mycket engagerad ung tjej som på ett utmärkt
sätt tar oss genom gårdens sex viner. Speciellt stolt är hon över vinet Stones in the sun som tillverkas av
vingårdsarbetarna. Denna Shiraz vårdas ömt och ger också inkomster utöver
lönen.
Vi
tycker detta är en väl avvägd Shiraz med doft och smak av plommon, svartpeppar.
Liten aning gräs och lakrids. Denna får åka med i bilen. I övrigt så gillade vi
särskilt gårdens Sauvignon Blanc, den absolut bästa hittills, frisk och doft av
vilda blommor, vanilj och honung.
Tänk
på denna gård om ni gör ett besök i Sydafrika. Här kan man bo, äta gott o
dricka gott och bli väl omhändertagen, synd vi inte bokat boende här.
Nabygelegen är
grannen mitt emot. Gården odlar vin på 37 ha. Detta är en gård som odlat vin
sedan 1700-talet. Här är vinerna lite mer traditionella, lite sötare, bärigare
överlag. Den som vinner vår gom här är en blend av Cabernet Sauvignon, Merlot
och Cabernet Franc vid namn Scaramango.
Gården har en dansk importör så kanske kan vi hitta några av vinerna hemmavid.
Gården har en dansk importör så kanske kan vi hitta några av vinerna hemmavid.
Diemersfontain, här
ska vi bo under vår vistelse i Paarl och Stellenbosch. Här var vi för 10 år
sedan efter det att vi vid en provning i Helsingborg smakat deras särskilda
s,k, chokladvin. Vi tyckte ett tag att detta vin var toppen. Det är redan
eftermiddag när vi anländer och ett dopp i poolen gör gott innan vi tar oss an
vinprovningen.
Vi
startar provningen med en Spumante som sitter gott efter resa och bad. Vi
provar sedan totalt sex viner bla det chokladvin vi en gång i tiden tyckte om. Tiden har gått, möjligen till en
dessert med choklad. Vi fastnar istället för deras friska och smakrika Viogner, ett riktigt gott
vin, både med och utan mat.
Stellenbosch
Dags för en dag i Stellenbosch. Det är lite längre än vi räknat med så den sydligaste delen får vi spara tills vi åker vidare mot Hermanus.
Dags för en dag i Stellenbosch. Det är lite längre än vi räknat med så den sydligaste delen får vi spara tills vi åker vidare mot Hermanus.
I
Stellenbosch finns massor av kända och mindre kända gårdar. De flesta ligger
sagolikt vackert inbäddade i ljuvlig grönska i detta landskap av berg och dal.
Vi har varit på ett antal av gårdarna tidigare så vi väljer ut några för oss
relativt okända som vi fått tips om. Den första gården vi stannar vid heter Marianne.
Marianne
ligger uppe på en kulle med sagolik utsikt över bergen i bakgrunden. Byggnaden
är modern med mycket fönster och stora vackra ytor för restaurang och provning.
Det är fortfarande förmiddag när vi anländer. Vi träffar på ett svenskt par som
bor på gården och som precis ska ge sig ut på sina vingårdsbesök. De har varit
i Sydafrika många gånger och gillar både landet och vinet.
Vi tas emot och guidas genom provningen av en mycket trevlig dam. Provningen bestod
Rosén
gjord på Sauvignon Blanc och Pinotage, en mycket ovanlig blandning, föll oss
väl i smaken. En mycket ren, frisk, torr och smakrik rosé. Gårdens
s.k. Cape Blend, det enklaste röda vinet, en blandning av Cabernet Sauvignon,
Merlot, Pinotage och Syrah var utmärkt. Friskt och rent i smaken med goda
tanniner.
Gårdens
flagship, Floreal, även det en blend är mycket angenämt. Detta serverades på
Nelson Mandelas 90-årsdag. Vi får prova 2006:an, vi sa bara mmmm.
Stark-Condé
hade vi inte tänkt åka till men vår guide på Marianne övertygade oss om ett
besök på denna vackra gård. Provningen ska äga rum i en liten berså ute vid en
sjö. Den ligger i Jonkershoek, som i sig är en del av en nationalpark.
Egendomen består av 230 ha varav 38 ha för vinodling.
Idag är provningen dock inomhus, trist men vacker vinkällare. Vi provar totalt åtta olika viner, två vita, två Pinot Noir, två Syrah och två s.k. Bordeauxblandningar. Deras SB var angenäm, tropiska frukter, frisk och torr men lite årtor i doften. Overberg Pinot Noir var ett mycket smakrikt vin att servera något kylt. Gårdens flagship Three pines var ett utmärkt vin som fått utmärkelse som bästa Cabernet Sauvignon i södra hemisfären, välbalanserat, fina tanniner, lång härlig eftersmak.
Hur
ska vi orka med, näsan är fortfarande fit, så även smaklökarna och för
chauffören gäller det att spotta, spotta och spotta, tur att vi turas om.
Turen går vidare till den lyxiga gården,
ja egendom är ett bättre ord, Delaire Graff. Ägaren heter Laurence Graff, en
diamanthandlare av rang. Egendomen har, förutom vin, en fantastisk restaurang,
fantastisk konst, diamantboutique och designhandel. Det går även att bo i
lyxiga sviter och få diverse behandlingar. Eftersom vi kom sent startade vi med
lunch, ostron före en härlig sallad och gott vitt vin. Efter detta tog vi oss
an provningen. Vi testade en rosé, två vita och två röda viner. Rosén var
angenäm. Fruktig, torr och frisk. Deras enkla SB och Chardonnay är också
utmärkta, rena, tydliga och friska. I övrigt tyckte vi att de ekade vinerna
hade en aning för mycket sötma i eftersmaken.
Tvärs över vägen ligger den vackra egendomen Tokara. Den är känd för sin utsikt och sin restaurang. Utsikten är verkligen högklassig. Vi är ju mätta så vi går direkt på provningen. Vi nöjer oss med tre viner, två röda och en vit. Vi fastnade för deras Syrah som hade 5 % Mouverdre och uppvisade fina tanniner.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar