onsdag 31 januari 2018

Dalen mellan Himmel och Jord.

På väg mot Hermanus ligger dalen mellan Himmel och Jord. En underbart vacker dal med höga berg, sällsynt natur och mycket kurvig väg. Här står vingårdarna idag som spön i backen.  För en del år sedan fanns det bara två. Dessa två var inte vilka som helst. Det var nämligen Hamilton Russel och Bouchard & Finlayson. Nu finns det enligt uppgift 18 stycken gårdar som producerar några av Sydafrikas allra bästa viner

Den första gården vi letade efter var Domain de Dieux. Tipset om gården hade vi fått av vinmakaren på Dunstone. Provningsrummet låg uppe på en knalle. Vägen dit var knallig i sig men det var värt besväret. Här var det allt annat än flott. Provningsrummet var en träbyggnad som var helt öppen mot dalen och här serverades vinerna för hågade. Gården har endast 19 ha och är fylld av experimentlusta. Den kvinnliga ägaren har åkt världen runt för att hitta inspiration och goda smaker.Provningen består av sex viner, två mousserande, en rosé, en vit och två röda. De mousserande vinerna är härligt torra och friska, liksom rosén och chardonnay. Sangiovesen kan säkert bli något framöver medan Pinot Noir är ett mycket tilltalande vin. En trevlig provning på ett intressant ställe.

Nu är vi sugna på något smått att äta och hoppas på något på den vackra gården Creation. Denna egendom är större och mer väletablerad. Vinodlingen består av 50 ha och liksom dalen i sin helhet, så satsas mycket på Chardonnay och Pinot Noir.
Gården har en berömd restaurang, fullbokad men som tur är kan vinprovningen kombineras med smakfulla smårätter. Vi väljer ostplatta och till denna får vi fyra viner, särskilt utvalda till respektive ost.
Det är såå läckert, ostar, olika bröd och kompotter och vinerna, ja vad säger man när man är i paradiset……….Merlot och blåmögelost det ni!
Vi kunde inte motstå att prova deras prestigeviner, en Chardonnay och en Pinot. Pinot, är helt  i klass med Felton Road från Nya Zealand.

 
Tyvärr hade övriga gårdar i dalen stängt sen eftermiddag så vi tog oss till vårt trevliga boende i Hermanus, Mulligans lodge. Här hade vi fin utsikt över golfbanan och gångavstånd in till staden.

Hermanus är en modern liten ort vid havet. Den har vackra klippstränder men ståtar även med sandstrand en bit ifrån. Efter en dag, mestadels i bilen, njuter vi av promenaden och den goda maten vi serveras på den välbesatta trevliga restaurangen. Imorgon blir det en lång bildag. Vi har ca 45 mil till Knysna som är vårt nästa stopp. Här har vi varit tidigare och vi ska tom bo på samma lodge som sist. Bilresan går genom ett rätt trist landskap. Vi tar lunchpaus på en grönskande och trevlig liten vingård. Sen eftermiddag anländer vi till Knysna och döm av vår förvåning, vi får samma rum som för 10 år sedan. Stannards lodge är ett hemtrevligt ställe som vi verkligen rekommenderar.

Knysna har förändrats, nya vägar, nya bostadsområden vid vattnet, ett eget waterfront mm. Det mesta verkar ha tillkommit i samband med VM i fotboll. Kvällen tillägnas de två öarna, en för vandring och en för ätande, mycket trevligt och gott.

Även denna dag blir det mycket bilåkande. Först vill vi dock se lite mer av Knysna. Tyvärr har ostrontillverkningen lagts ner, nu är det mest hotell och flotta hus. Idag ska bilen ta oss till Jefferys Bay, vårt sista boende innan flygresan till Durban. Jefferys bay är surfarnas paradis, vågorna är meterhöga så badet tar vi försiktigt nära stranden. Det blåser hårda vindar och idag ska vi besöka den lilla staden St Francis Bay. Här har de flesta hus stråtak, men ingen är hemma, det är igenbommat och tomt i de stora kåkarna.


Hittills har vi haft en underbar vistelse i Sydafrika Vi tackar alldeles särskilt Alf och Marie Ljungqvist för alla fina tips inför vistelsen. Paret har drivit vingården Temple Wine tills för ett halvår sedan och vi kom i kontakt med dem när vi bokade vårt boende på deras gård. Tyvärr hann de sälja innan vi kom dit men vi fick som sagt en massa fina tips, tack ännu en gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar