tisdag 30 januari 2018

Paarl o Franschoek

Franschoek och Paarl.

Vi har nu lämnat Tullbagh bakom oss och kört vidare mot Franschoek. Molnen täcker himlen och regnet hänger i luften. Precis när turen startar börjar regnet strila, inga mängder men lite hopp om mer ger det. När vi närmar oss Franschoek blir det grönare och färgprakten i blommorna, främst de afrikanska liljorna är slående. Staden ligger vackert invid bergen och vinfälten breder ut sig över berg och dal. Husen är vita så det gnistrar och det märks att det är en rikare och mer turistintensiv bygd. Vi har bokat in oss på det utmärkta pensionatet La Fontain guesthouse. Tyvärr fungerar internet väldigt dåligt här. Idag blir det två vinbesök och då räknar vi in kvällens restaurang.

Haute Cabriere
Gården drivs av den sjätte generationen von Arnim. Den ligger på en höjd strax utanför Franschhoek på vägen mot den utmärkta restaurangen La Petite Fermes. Gården gör ett stort nummer av att grundaren Pierre Jourdan, var den förste hugenotten till Sydafrika för 300 år sedan. Pierre kom dessutom från orten Cabrière (ligger i våra trakter) i södra Frankrike. Därav namnet på vingården. Nu till provningen.

Vi blev guidade genom provningen av en mycket trevlig tjej som berättade en liten historia om gård och nejd. Provningen omfattade 6 viner och startade med två mousserande, en blanc och en rosé. Båda hade en mild, fin mousse, rosén vann eftersom den var friskare och hade mindre sötma i smaken.
Efter dessa följde ett vin vid namnet Tranquille, ett vin med lägre alkoholhalt. Någon aning av kemi i smaken, föll oss inte riktigt på läppen.
Vi gav oss därefter i kast med de röda vinerna, där druvan Pinot Noir dominerade. Vi provade två PN, det första var ett relativt enkelt, lättdrucket vardagsvin, inte alls så dumt. Det andra var från 2014, ekat i 9 månader, med mycket körsbär och kola i smak och doft. Sist men inte minst smakade vi gårdens Ratafia, ett sött men friskt och syrligt vin, detta var det bästa vinet under provningen.
Vi tackar för ett trevligt besök där träffade på tre sydafrikanska kvinnor boende i Jefferys Bay. Vilket sammanträffande, vi ska ju bo i denna lilla by vid kusten i fyra nätter, strax innan vi flyger till Durban. Vi fick tips, inbjudan mm att njuta av när vi kommer dit.

Ikväll ska vi äta gott på La Petite Ferm som ligger en bit upp på berget. Vi tycker oss behöva en promenad efter allt sittande i bilen så därför promenerar vi dit. Det är uppför och som alla i Sydafrika så går man längs vägen, farligt här med höga hastigheter och kurvor.
Restaurangen ligger vackert med bedårande utsikt över dalen och de grönskande bergssluttningarna. Vi äter gott och till maten dricker vi gårdens vin. En mycket frisk och smakrik Viognier och en mycket tilltalande Merlotblandning. Mätta och nöjda lämnar vi denna trevliga upplevelse med taxi.

Idag är det onsdag och vår äldste som Rasmus fyller 38 år. Vi har planerat tidig sång per telefon och ännu en dag i vinets tecken. Fyra gårdar är inprickade på kartan. I Franschoek finns ett s.k. vintåg/buss. Det är väl utbyggt med totalt sex olika linjer som stoppar vid olika gårdar. Vi skippar dock detta och tar oss runt med egen bil.

Vi stoppar först på Vrede en Lust, en slottsliknande bedårande gård, som en amfiteater med Simonsbergen i bakgrunden. Här provar vi tidig förmiddag sex olika viner tillsammans med en trevlig vinguide.
De vita tar sin början med en frisk och fruktig Sauvignon Blanc, och avslutas med en utmärkt god Viognier, i klass med en Viognier från Cordieu i Rhonedalen.
De röda vinerna är inbördes mycket olika, det första ett choklad/moccavin, det andra en utmärkt Syrah, europeisk i stilen och avslutas med en Bordeauxblandning kallad Erasmus även denna ren och balanserad.
Vårt totala omdöme om gården är rena, eleganta viner, finstämda. Här gjorde vi några inköp.

La Motte blir nästa mål, även denna en ståtlig och bedårande gård inbäddad i grönska. Här provar vi sju olika viner där vartannat är vitt och vartannat är rött. En del av vinerna finns att köpa på Systembolaget och det visade sig att något tom var billigare i Sverige än på plats.
Här fastnade vi särskilt för vinet Millenium, en mycket läcker blandning av de fyra druvorna Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot och Malbec. Tyvärr ingen svensk import. Genomgående var vinerna inte lika eleganta här men Millenium får åka med hem. 
Tvärs över vägen, in i Happy Valley ligger den mindre vingården Môreson. Här är det mindre pompöst men ack så vacker trädgård. Den är i sin tur omgiven av citron- och apelsinlundar. Höga knallblå afrikanska liljor kantar vägen in till provningsrummet, det är magnifikt.
Här är vinet något dyrare pga den mindre produktionen. Gården har totalt 35 ha. Vi provar fem viner och startar med ett mousserande vin i mycket vackra glas. Vinet smakar säkert bättre pga glasen, det är det första mousserande som vi blir förtjusta i.
Här är det Chardonnay som dominerar de vita vinerna. Gården använder cementamforor i sin framställning. Tyvärr är samtliga viner alltför dyra för den kvalitet de uppvisar. Vi lämnar denna vackra trädgård utan en flaska.



Den sista gården för dagen är belägen högt upp i Simonsbergen och har det passande namnet Chamonix. Gården är relativt ung, grundades 1991 och fick 2016 pris som årets vinproducent i Franschoek. Även denna gård är enklare till sin utformning. Här är provningen den dyraste för dagen, men totalt ingår 10 viner.
De vita vinerna var alla smakrika och fruktiga men även de i dyraste laget.
Pinot Noir 2015 var ett utmärkt vin med stor smak, det bästa Pinot Noir vi smakat hittills men tyvärr lite dyr. Vi fastnade istället för deras Pinotage som var gjord enligt Ripassometoden, ett spännande, ovanligt Pinotagevin. Detta fick följa oss på resan. Absolut bästa hittills. 
Ikväll blir det en enklare middag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar