onsdag 24 januari 2018

Några dagar i Swartland och Tulbagh

Oj så torrt det är längs vägen hit, två färger gulbeige och grå kan beskriva naturen runt oss. Ju längre mot den svarta bergskedjan vi kommer ju ödsligare blir det. Bergen är vackert formade i en hästsko kring dalen. Man förstår varför landet heter Swartland. Vi bor på en vingård som heter Rijks winery, kritvita holländskinspirerade hus omgivna av knallgröna vinplantor, ett fantastiskt vackert ställe.

Swartland
Swartland är kanske det mest dynamiska vinområdet i Sydafrika för närvarande. Traditionellt är Swartland ett kornproducerande område, på sommaren är området  markerat med gröna fickor av vingårdar som klättrar uppför bergen. Sommartid är det varmt och torrt på dagarna, svalare på nätterna och vintertid kläs topparna av snö och det kan bli minusgrader i dalen. Här har vinproducenterna bildat grupper t.ex Swartland Revolution och Swartland Independent Producers (SIP) bestående av fristående vinodlare. Deras gemensamma intresse är att skapa viner som uttrycker Swartlands geologiska karaktär. De har bl.a skapat gemensamma riktlinjer för vintillverkningen. Vi har tidigare mött några av producenterna The Sadie family och Badenhorst på en vinprovning i Köpenhamn och hört deras spännande berättelse om utvecklingen i och av området.

Tulbagh
Swartlands grannområde är Tulbagh, där vi befinner oss. Staden Tulbagh har 32 nationella monument på en gata ligger i en avskild dal. Området är hästskoformat med berg runt omkring staden. Med dagens vattenhantering och avancerade vinkulturella metoder börjar den verkliga potentialen i detta område att realiseras. För närvarande finns det cirka 13 vingårdar - flera av dem är tämligen nya men gör hyllade viner, särskilt Shiraz och Méthode Cap Classique.

Första besöket gick till den vackra och gamla vingården Montpellier. Gården etablerades 1714 av en fransman från Montpellier (Spyseniersberg or Chefs Mountain) i Frankrike. Sedan 2001 ägs gården av en familj från Johannesburg. Gården är enastående vacker. Här kan man bo, äta, hålla bröllop mm.
Vi blev guidade av en kille från Malavi och han tog oss igenom gårdens samtliga viner.
De vita vinerna tyckte vi var lite vattniga i sina smaker. Deras rosévin gjort på Shiraz hade en angenäm doft av rosor men smaken var liten med bäska i eftersmaken. De röda vinerna gav ett bättre intryck. Spyseniersberg 2013 en Bordeauxblandning som var kompletterad med lite Shiraz var god. Djup komplex smak med inslag av sviskon och mörka bär. Lång fin och ren eftersmak. Mycket prisvärt (75 Rand). Gårdens flaggskepp var en ren Shiraz från 2012. Tobak i doften, mjukt och balanserat med viss kaffekaraktär i smaken. Dyrare men också det prisvärt (200 Rand). Vi tackade för besöket och for vidare.

Andra besöket var på Lemberg wine estate. Vingården är relativt ny. Etablerades 1978 men sedan 2001 drivs gården av Henk Du Bruyn och Suzette  van Rensburg. Vi fick en mycket trevlig provning tillsammans med Suzette.

Här produceras vin som exporteras både till Sverige och Danmark. I Stockholm återfinns det på tre restauranger och i Danmark.
Samtliga viner vi smakade hade klar fruktighet utan att vara vare sig söta eller saftiga.
Vi startade med en en Sauvignon Blanc som vi var lite oeniga om, en aning kattpiss i doften.
Rosén eller Blanc de noir som den kallades var smakrik med lång bärig eftersmak gjord på Syrah och Grenache, riktigt sommarvin med ljus lökskalsfärg.

Det vita vin som verkligen var en smakbomb hette Lady 2015, en blandning av Viognier, Harslevelu, Sauvignon Blanc och Semillon. Mycket tropiska frukter, lite vanilj, en djup, härlig smak, ett utmärkt vin för 120 rand. Gården producerar också en 100 %-ig Harslevelu men den var tyvärr slut, vi får kolla när vi kommer hem om den finns att få tag i.Sen var det dags för deras röda viner, här startade vi med en Cape blend från 2013, Syrah, Pinotage och Pinot Noir, ett gott val för 65 rand. Vi smakade även tre premium labels, en Pinot Noir, strong och kryddig, en Pinotage vid namn Spencer som var fruktig, utan bränd karaktär, härligt ren i smaken. Vi avslutade med Nelson, en Syrah med liten aning Carignan, ett härligt vin.
Tyvärr kan vi inte köpa på oss något vin, vi flyger ju men kanske några flaskor i slutet av vår tripp.

Vi tackar Suzette och de två engelska bulldogarna för trevlig och lärorik provning och drar ”hemåt” i värmen.


Saronsbergs vinhistoria tog sin början 2004 med den första skörden av Sauvignon Blanc. Denna otroligt vackra, moderna och stora vingård producerar ca 350 000 buteljer vin. 70 % blå druvor och 30 % vita druvor. De flesta vinerna går att köpa på Systembolaget. Innan vi går in på vinerna så måste vi nämna några ord om konsten som finns överallt på gården. Först ett fantastiskt galleri i huvudbyggnaden med målningar, statyetter, stenarbeten mm.Trädgården utanför är ett eldorado av sten – och metallskulpturer av diverse djur och människor, så häftigt. 
Så till vinerna, vi testade totalt sex olika viner och vi startade med; Earth in motion, en blandning av Chenin Blanc, Sauvignon Blanc  och Semillon, ett fruktigt vin med doft av päron och melon och en smak av tropiska fukter, ett gott vin.Nr två är en ren Sauvignon Blanc  som är mycket krispig och syrlig, brukar vara gott men lite  tunn.
Nr tre är en 100 % Viogner som legat 11 månader på 500 liters baricker, mycket honung men vi har smakat bättre.
Vi ger även rosén en chans; den är inte alls dum, mycket torr, smakar mycket med ett avslut av hallon.
Sen är det dags för Shiraz. Shiraz är den produkt gården är mest berömd för med en vinmakare som i Sydafrika kallas Shjeik of Shiraz. Vi testade den enklaste från 2015 och prestigevinet, Full circle ,som fått ett stänk av Grenache, Mourvedre och Viogner. Båda var typiska Shiraz, kraftfulla, kryddiga, mörk frukt och lakrids, båda goda men Full circle lämnar inte munnen. Vi tackar för en trevlig provning och en härlig konstutställning.

Twee Jonge Gezellen är hemmet för Krone. Här tillverkas endast mousserande viner enligt Méthode Cap Classique. (MCC) Gården har gamla anor sedan 1700-talet. Det första mousserande Krone-vinet började saluföras 1991. De tidigare ägarna fick ekonomiska problem och sedan 1 år är gården uppköpt av ett kooperativ i Stellenbosch.
Gården ligger vackert kring en välvattnad gräsmatta. Även här är konsten ett naturligt inslag med relativt moderna motiv. De fyra mousserande vinerna är fortfarande en aning jästiga i smaken, rosén är bäst. Priset är för högt för kvaliteten.
Waverly Hills
Krone


Waverley Hills ligger på en höjd ett par mil från Tulbagh. De kallar sig organic wines. På gården finns också en utmärkt restaurang som tyvärr höll stängt denna veckan för målning och rengöring. Vi fick en fin genomgång av gårdens viner. Vi blev inte så förtjusta över de vita vinerna men de röda var utmärkta. Även på denna gård finns en berömd vinmakare. Han kallas Godfather of Grenache. Vinet har vunnit många priser och anses som Sydafrikas bästa Grenache, den var fin och vi köpte en flaska med oss. Vi gillade även deras Shiraz, främst den som kallas CW efter gårdens grundare, Charles William.

Vid tretiden var det dags för vinprovning på vårt boende. Rijks historia börjar också på 1700-talet. De producerar vin på Chenin Blanc, Pinotage och Shiraz och har fått många utmärkelser bl.a som Sydafrikas bästa Pinotage. Vinmakaren Pierre Wahl kallas The pope of Pinotage. Samtliga viner har legat på ek och då pratar vi franska ekfat. Ekfaten används i tre år och är av olika storlek för olika viner.
Vi ska prova sex olika viner, två av varje sort, en enklare och en prestige. Vi startar med Chenin Blanc a Touch of oak som legat sex månader på ek. Vinet är alkoholstarkt 13,5 %, mycket fruktigt men friskt och honungsdoftande. Härliga tropiska frukter i smaken, ett vin till många tillfällen.
Chenin Blanc Private celler har legat på ek i 12 månader för att sedan lagras på flaska några år före släppet. Ett mycket vin, stor honungsdoft och smak mycket tropisk frukt, för fine dining.
Vi kom sedan till Pinotage, A touch of oak. Detta vin har legat på ek i 12 månader och rundat till sig. Ett angenämt, balanserat Pinotage med stor frukt i smaken. Nästa Pinotage, Private cellar är från 2013 och har spenderat 22 månader på ekfat innan buteljering. Det är ett fruktdrivet vin, plommon, körsbär, mörka bär, ett utmärkt vin.
De två sista vinerna är 100% Shiraz. A touch of oak 2013 har legat på ek i 12 månader men är i sig kraftigt med mycket lakrids, kryddor och viol. Private cellar från 2011 som spenderat 24 månader på ek är ett riktigt kraftpaket. Det doftar och smakar mörkt, kryddigt med tobak i bakgrunden. Detta är ett vin att äta till, ett utmärkt vin, alkoholstarka är de alla, 14,5 %.
Detta var en utmärkt provning som krävde rejäl vila efteråt. Vi tackar guiden för trevliga timmar tillsammans med dessa utmärkta viner.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar