Åsa, Lars och Ingrid hos Georges
|
September, mörkare kvällar och lite svalare luftmassor, kräver spännande upplevelser , då intar vi fyra champagne. Denna del av Frankrike, mytomspunnen, mycket begränsad, med sina kalkjordar där druvorna chardonnay, pinot noir och pinot meunier växer till något alldeles speciellt som lockar fram så många ord och så mycket lycka hos så många.
Vi landade I prestigebyn Bouzy där vi tog in hos odlaren Paul Clouet, ett härligt ställe mitt bland grand crufälten. Här kunde vi gå gata upp och gata ner och bara njuta av pärlorna. Det var dock sämre med matställen, inte ett enda ett i Bouzy, grannbyarna hade men maten, ja sådär!
Paul Clouet har även märket Bonnaire. Där fick vi vår första, mycket grundliga föreläsning, kring framställning och blandteknik. Givet ingick provsmakning och inköp. Det blev många besök i små och stora källare där höjdpunkter som besöket hos Diebolt är helt oförglömligt. I grannbyarna hittade vi små trevliga odlare, där en och annan flaska fick följa med hem. Under vistelsen hos Paul Clouet framträdde en av deras drycker som en liten favorit Cuvée Prestige, mycket prisvärd.
Resans höjdpunkt provning hos Diebolt
Brice
Paul Bara
Vi avslutade veckan i Champagne med en vistelse på ett underbart litet familjepensionat utanför Epernay. Rummen var som tagna ur en saga och madame likaså. Vi besökte här de stora husen i Epernay samt en mycket trevlig källare som innehöll drycker från massor av småodlare. Här gick det både att smaka och göra inköp. Hur skulle vi komma in hos vår favoritodlare Gosset. Ja det är deras rosé som skiljer ut sig bland andra rosa sorter. Vi hade riktig tur och fick en provning tillsammans med två par från Bulgarien, härligt. Vi vände kosan hemåt från härliga sommardagar med massor av minnen i bilens bagage.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar