söndag 2 oktober 2011

Bacina Vino september 2011

Jag blev erbjuden att tillsammans med vingårdsägarna Anders Karlsson och Alek Milutinovic följa med till deras vingård i Serbien Bacina Vino. Med på resan var också Anders mamma Sonja (som fyllde 80 år) och hennes väninna Ingrid. Tillsammans fick vi några oförglömliga dagar i Serbien.

Merlot

Solmogna druvor är enastående gott

Tarzan inspekterar vinstockar

Serbien är ett gammalt vinland med spår av vintillverkning sedan bronsåldern. Odlingsarealen är drygt 75 000 hektar.  Framförallt odlas en rad inhemska druvor som t.ex Vranac. Serbien är inte känt för sina kvalitetsviner utan snarare för sin kvantitetsproduktion. I Bacina blandades med förtjusning sprudlande mineralvatten i vinet.

Provning av Dolina Barrique 2010

Några månader till på faten

Bag in box

Vingården ligger i byn Bacina som är en genuin Serbisk bondby. Påminner om filmen Vit katt – svart katt. Den verkar vara kliniskt ren från turism. Vi tas emot med öppna armar och med en enorm gästfrihet. Anders välkomnas av alla som vi möter och han blir naturligtvis tvingad att raka sig hos kompisen och byns lokale frisör (vilket jag avstår). Se bild.
Vingården är fn uppdelad i fyra gårdar med olika jordmån och väderkänslighet. Vingården omfattar fem hektar och 22 000 vinstockar. Druvorna består av Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc och Merlot samt några rader Riesling.Här tillverkas grappa
Provningsrum


Framtida planer diskuteras


Under vår vistelse åkte vi tillsammans med Anders och Alek för inspektion av vingårdarna. Det var nu ca 2 veckor före skörd. Att smaka de solvarma och näst intill mogna druvorna var en upplevelse.  På kvällen serverades helstekt gris och vin från den jättelika ”bag-in-boxen”.
Vinerna finns att tillgå på Systembolaget i beställningssortimentet och är väl värda att prova.
De viner som vi provades var;
Dolina Barrique 2008 – Provat det vid några tillfällen. Upplever att det utvecklas med tiden. Smak och doft av mörka bär, bra syra med lätt eldig, ekig eftersmak. Blir kanske bättre efter någon tids lagring. Nr 72194.

Dolina Barrique 2009 - är fruktigt och riktigt gott med doft och smak av mörka bär.  Fina tanniner. Bättre än 2008. Kan med fördel drickas nu men kan lagras och blir spännande att följa under några år.
Dolina Rosé – smakrik rosé. Passar bra till mat. Jag har även smakat en specialårgång från 2003 som var jättegod med doft av smultron och jordgubbe.  Finns ej på systembolaget.
Dolina Barrique 2010. Vi fick även prova 2010 års vin som tappades direkt från ekfat. Årgången är lovande men kräver ytterligare tid på fat innan den tappas på flaska och blir tillgänglig för köp. Faten är förresten tillverkade av serbisk ek..
Naturligtvis provades också gårdens egentillverkade grappa som säkert är alldeles utmärkt men det förutsätter att man tycker om grappa.


Jag tackar för en mycket givande resa och vill naturligtvis besöka vingården igen. Mycket häftigt. Slutar med att citera Alek Milutinovic
”Vi älskar vårt vin – men vi nöjer oss aldrig. För varje år ska det utmärkta bli bättre, karaktären utvecklas, den mjuka, runda smaken växa och lukten fylla sinnena med doften av den gamla, goda världen i Podum Bacina. Vi har valt vår väg. Till Dolina – till Serbiens dal”
Tack  Anders och Alek och lycka till.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar