tisdag 1 september 2015

En roadtrip till SanSebastian och Rioja

En liten dröm har gått i uppfyllelse; 1976 var vi på resa i Pyrennerna och besökte då väldigt kort bla San Sebastian. Staden har ju seglat upp som Europas ja kanske som världens matMecka med bla fyra av världens bästa restauranger samt ett stort antal Pixtosbarer med läckerheter. I flera år har vi velat men nu när vi vistas i Languedoc blir det äntligen av. Vi har givetvis förberett oss noga genom att samråda med Håkan Nilsson som kört resor till området i flera år. Vi har också samrått med sonen Ludvig kring restaurangbesöket som bokades i god tid. Åsa fyllde år och så valet föll på Arzak.

Vårt lilla ”hotell” låg ca 200 meter från den helt underbara stranden Conchas och just runt hörnet till mängder av pixtosbarer i den gamla stadsdelen. Värdinnan var av det tvärare slaget och ordet service fanns inte på hennes lista. Strunt i det, San Sebastian har  en av de vackraste stränderna i Europa och baden blev många.

Som sagt, den gamla delen av staden kryllar av pixtosbarer. Vi provade flera av dem men fastnade båda för Zeruko med helt fantastiska och smakrika kreationer. Det är ett stort nöje att bara botanisera bland alla dessa barer. Vi blev också förtjusta i det mycket lokala vinet txakoli som läskar i värmen och är utmärkt till alla sorters pixtos. Eftersom txakoli är en aning spritsigt kommer det i glaset med extra snits.


Den 27 augusti var det dags, besöket på den legendariska, trestjärniga restaurangen Arzak. Vi ville naturligtvis smaka så många rätter som möjligt och beställde därför olika avsmakningsmenyer så att vi kunde smaka av varandra. Vi bjöds fantastiska smaksensationer i allt. Det som inte riktigt levde upp till rätter av grönsaker, fisk, skaldjur, kött, såser och mousser, var desserterna, de var mycket goda men vi hade så enormt höga förväntningar. 





Besöket var värt varje krona, vinet satt som en smäck och extra trevnad skapade världens bästa kvinnliga kock Elena och hennes far Juan Mari Arzak när de gick omkring och småpratade och hälsade på alla gästerna.
Vi kan orda mycket kring maten men vi rekommenderar istället ett besök i staden och gärna på Arzak och Zeruko.

Vår lilla rundresa i Riojadistriktet startade med ett besök i den fina byn Samaniego. Byn var så enormt välpolerad och lyste av välmående. Bodegorna i Rioja är relativt stora i alla fall om man jämför med de små egendomarna vi är vana vid från Languedoc. I Rioja äger bodegorna egna vinfält men får också sina druvleveranser från vinodlare runt omkring. Området är kuperat och landskapet är skyddat av bergskedjor. Huvuddruvan är Tempranillo som antingen är ensam eller blandas med små mängder av varierande druvor. 
I byn Sanmaniego smakade vi på två röda viner från Bodega Remirez de Ganuza, en Gran Reserva från 2007 och prestigevinet Trasnocho som båda innehåller 90% tempranillo, 5% graciano och 5% Viura. Jämför man de båda var Gran Reservan av mer traditionell Riojatyp där eklagringen känns igen i smak o doft. Trasnocho bjuder mer frukt, bär kaffe och lakrits i både doft och smak med en härlig syra och tanniner i smaken.

Strax utanför byn ligger den hypermoderna Bodegan Baigorri. Här har vi förbokat besöket. Byggnaden är uppförd i glas och trä och smälter in i landskapets terräng, faktiskt får man en nordisk känsla av materialvalet. Besöket är omfattande och trevligt och avslutas med provning av tre viner och ett par pixtos. Baigorri tillverkar ett vitt vin på druvorna Viura 90 % och Malvasia 10 % som legat 8 månader på fransk ek. Vinet är mycket friskt och har smak och doft av mandel, ananas och en aning honung, ett säkert kort till skaldjur och asiatiskt. 
Till Crianzan används 90 % Tempranillo, 5% Garnacha och 5% lite övrigt. Crianzan är mycket smakrik och välbalanserad och blir bara bättre efter en stund i glaset. Bodegan har några särskilt utvalda viner där vi får ta del av  Garage. Detta vin är 100 % tempranillo som legat 18 månader på fransk ek. Vinet har mycket bär och mörka frukter i doft och smak, välbalanserat med fin syra och härliga tanniner. Inget av vinerna här tillhör traditionell Rioja där vaniljsmaken tar överhand. Här blir det inköp.

På vägen mot vår övernattning i staden Logrono besöker vi ytterligare en Bodega i den lilla byn San Vicente de la Sonsierra, bodegan Eguren. Det är idag sjätte generationen i familjen Eguren som tillverkar vin här. Här görs många olika sorters vin men vi nöjer oss med en provning av två röda viner, båda prisbelönta och omskrivna. I Martin Cendoya, reserva finns 80 % Tempranillo, 15 % Graciano och 5% Mazuelo. Vinet är rubinrött med doft och smak av svarta vinbär, plommon och en aning lakrits. Vinet är tanninrikt med lång härlig eftersmak. 
I vinet Cincuenta är det 100% tempranillo som gett vinet dess rubinröda färg och dess arom av mörka frukter. Vinet är harmoniskt, runt och stort med mjuka fina tanniner. Även här ett inköp.

Logrono tillhör väl inte de mest pittoreska av städer men givet finns det pixtosbarer och vin. Vi är rätt trötta efter dagen och imorgon bär det till Bilbao.

Idag lördag har vi förbokat vinbesök på Marques de Riscal, uteslutande pga den spektakulära arkitekturen. Vingården är gammal och stor, man får intrycket av att det är ett eget rike i riket. 2007 fick den kanadensiske arkitekten Frank O Gehry fritt spelrum med en skapelse utan motstycke. Detta är samme man som ritat och konstruerat Guggenheim i Bilbao och likheten är slående. 
 

Den guidade turen är mycket innehållsrik och intressant. Gården är mycket stor, tillverkar 5 miljoner flaskor av 1650 ha varje år. Gör ett besök. Vinet här lagras fortfarande till 90 % på amerikansk ek vilket ger avtryck i doft och smak. Man håller på att introducera fransk ek och dessa viner har en modernare touch. Smakningen omfattade två viner, ett vitt gjort i Rueda och en Reserva på huvdsakligen tempranillo. Reservan var en typisk Rioja med mycket vanilj i både smak och doft. Inköp gjordes av de modernare vinerna.

I vinriket Rioja är ett besök i den lilla staden Haro obligatoriskt. Här stannade vi till hos Bodega Roda som är kända för sina modernare Riojor. Här fick vi nöja oss med provning men det blev tre röda och två olivoljor. Oljorna var mycket goda men var mycket olika till smaken. Vi föll för den lite starkare gjord på tre olika sorters oliver. Vinet vi provade var Sela, Roda och Roda 1, samtliga innehåller huvudsakligen tempranillo som växer som buschwines. Vi blev mycket förtjusta i vinerna och de kan som tur är inhandlas på Systembolaget men till lite högre pris än på gården. Inköp kunde inte undvikas.

Bilbao med Guggenheim museet var målet för dagen. Vi häpnade; nog har vi sett bilder och filmer men verkligheten är större. Vi var båda överens om att detta var en livsupplevelse, värt en resa i sig. Utvändigt arkitektoniskt sällsamt, extravagant, spektakulärt ja adjektiven räcker knappt, inuti tar det andan ur en, yrseln kommer krypande, alla sinnen på spänn. Fantastiska utställningar på vindlande våningsplan, oj så trötta vi var framåt kvällskvisten. Vägen tillbaka till Logrono är en vacker naturupplevelse men inget kan mäta sig med det vi just upplevt i Bilbao.


Den lilla utflyktsveckan startade med besök och övernattning i Biarittz, bad i skyhöga vågor på morgonkvisten. Det fortsatte med den fantastiskt vackra matstaden San Sebastian som bjöd bad i härligt tidvatten och mat att minnas för livet. Sen kom vinet i Rioja. Den moderna röda Riojan faller in bland vinfavoriterna och vi har också upptäckt den friska vita sommarriojan, här kunde det tagit slut men sen kom Guggenheim! Vilken fantastisk tripp tack Baskien!


söndag 16 augusti 2015

För den rike – Världens och vinlandet Italiens dyraste viner.

Wine- searcher gör varje år en sammanställning av världens dyraste viner. Priserna är räknade i danska kronor. (källa Wine-Searcher)

Världens dyraste viner

1 Henri Jayer Richebourg Grand Cru, Cote de Nuits, kr. 102.566
2 Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru, Cote de Nuits, kr. 89.870
3 Henri Jayer Cros Parantoux, Vosne-Romanee Premier Cru, kr. 59.616
4 Egon Muller-Scharzhof Scharzhofberger Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel, kr. 44.752
5 Domaine Leflaive Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune, 38.650
6 Domaine Georges & Christophe Roumier Musigny Grand Cru, Cote de Nuits, kr. 32.798
7 Joh. Jos. Prum Wehlener Sonnenuhr Riesling Trockenbeerenauslese, Mosel, kr. 31.765
8 Domaine Leroy Musigny Grand Cru, Cote de Nuits, kr. 31.543
9 Domaine de la Romanee-Conti Montrachet Grand Cru, Cote de Beaune, kr. 30.679
10 Domaine Jean-Louis Chave Ermitage Cuvee Cathelin, Rhone, kr. 25.616

Italiens dyraste viner

1 Barolo Collina Rionda, Bruno Giacosa, Piemonte 6.621
2 Ornellaia, Vendemmia d'Artista, Special Edition, Ornellaia,Toscana 5.440
3 Barolo Riserva Monfortino, Giacomo Conterno, Piemonte 4.630
4 Masseto, Tenuta dell'Ornellaia,Toscana 4.580
5 Barolo Riserva Faletto, Bruno Giacosa, Piemonte, .367
6 Amarone della Valpolicella Riserva, Giuseppe Quintarelli, Veneto, 4.272
7 Brunello di Montalcino Riserva Il Greppo, Biondi Santi, Toscana 3.820
8 Barolo Riserva, Giacomo Conterno, Piemonte, 3.584
9 Brunello di Montalcino, Riserva Casse Base, Gianfranco Solder,Toscana 3.240
10 Barbaresco Crichet Paja, Roagna I Paglieri, Piemonte, 3.024

fredag 14 augusti 2015

Mas des Dames 2015-08-13

Efter en onsdagskväll då vi avhöll vinprovning bar det under regnig torsdag iväg till den vackra vingården Mas des Dames
Gården ligger inbäddad mellan skogbeväxta berg strax utanför den lilla byn Murviel les Beziers. Gården drivs av en kvinna från Holland som bott här sedan 2002. Hon har, precis som ett antal andra vi träffat, lämnat sitt ordnade liv i storstaden för ett vinodlarliv på landet.

Mas des Dames är en organisk vingård där naturen får spela med druvorna utan att de besprutas. Gården har fälten utspridda på olika småfält runt själva gården. Ägaren Lidewij van Wilgen är passionerat engagerad i vinet och dess utveckling och håller i allt arbete på gården och utanför.

Gården tillverkar ett vitt, två rosé och två röda viner och vi provade samtliga.
Till det vita vinet används enbart Grenach blanc-druvan. Vinet är friskt och mineraligt med en liten svag doft av vanlij. Vi unnade oss några flaskor.

Rosévinerna är tillverkade av druvorna Mouvedre, Grenach och Syrah. Det ena vinet var lagrat på ek under en månad. Även dessa var friska och fruktiga men enligt vår bedömning lite väl dyra.
La Dame 2012, ett rött AOP-vin med Grenach, Syrah och Carignan hade viss kryddighet i smaken men var lättdrucket. Har fått 91 poäng i Wine Spectator.


La Diva 2012 hade en bas av Syrah som blandats med Grenach och en liten del Alicante från gamla fina stockar. Vinet har lagrats på ekfat i 12 månader. Detta var ett mycket välbalanserat och rent vin med fina tanniner och en god syra. Vi blev ägare till en kartong och det ska bli intressant att följa vinets utveckling.
Vinerna finns inte i Sverige men om ni befinner er i London så finns de på  Michelinstjärnkrogarna The Waterside Inn, The Ledbury, och Gordon Ramsey. Vinet finns dessutom på Michelinrestauranger i Montpellier och Beziers.

Ännu ett trevligt vingårdsbesök i spännande miljö.

måndag 10 augusti 2015

Domaine d' Escapat 2015-08-10

Idag måndagen den 10 augusti har vi, tillsammans med goda vänner, varit på utflykt till Minervois och den svenskägda vingården Domaine d´ Escapat. Bruno Ohlzon, tidigare ishockeyspelare i bla Hammarby, köpte gården 2012 och har sedan dess varit passionerat engagerad i vintillverkning. Han tänkte först plöja upp marken för att odla energiskog men när han såg de gamla knotiga grenachstockarna så mjuknade hjärtat för vinet. Bruno riktar sig en hel del mot den svenska marknaden och flera av hans viner finns i beställningssortimentet på Systembolaget samt på en del krogar, främst i Stockholmsområdet.

Dagens besök inleddes i caven med smakprover direkt från tankar och fat samt en kort historia kring vinet på gården. Det som kännetecknar gårdens viner är den friska fruktiga doften och smaken där de röda drar åt läderhållet. Det märktes på vissa viner att Bruno haft vinkonsulten Lars Torstensson (som vi känner från Domaine de Brescou) till hjälp under uppstartsarbetet. Efter presentationen fick vi  en omfattande provning av gårdens 13 viner, två rosé, sex vita och fem röda.

Vi inledde med de båda rosévinerna le Capitaine IGP gjort på Syrah föll oss inte i smaken medan Mes Amies gjort på Syrah och Cabernet var betydligt fruktigare med en bra syra, en god rosé.

De vita var som nämnts sex till antalet varav de tre första var en variation på Chardonnay, olika årgångar och olika ekning men vi tyckte båda att de var lite tama.

De tre övriga vita var intressanta, en mycket frisk Chenin blanc, le Capitaine prestige som säkert sitter som en smäck till skaldjur, en riktigt kraftig Roussanne som kan matcha en köttbit och en syrlig, torr Muscat med klar persikosmak som kan drickas lite då och då. Samtliga dessa tillfördes vårt vinförråd.

Vi avslutade med de fem röda vinerna där vi främst fastnade för le Capitaine prestige, en blend av Merlot och Cabernet Sauvignon med doft och smak av mörka bär och en aning kaffe samt Vieilles Vignes 57 en Carignan som både jäst o lagrats på ek, ett vin med mycket syra som kan ligga till sig länge. Ska bli intressant att följa utvecklingen av 57:an.

Ett rött som finns i Sverige är nr 6 Prestige som tillverkas på en bas av Syrah blandat med Grenach och Morvèrdre. Ett vin med en rund och härlig Syrahsmak.


Alla var mycket nöjda med besöket och vi tackar Bruno och hans gäster för en innehållsrik provning och ett par fina recept på anka.

onsdag 29 juli 2015

Salon des vins d’Aniane 2015-07-25

Aniane är en village som ligger ca 35 km från Montpellier och på ungefär samma avstånd från Pezenas. Aniane ligger vid foten av bergsmassivet Larzac och vinområdet kallas därför ”Terrasses du Larzac” även grand cruområdet Saint-Saturnin ligger i närområdet. Området är verkligen på uppgång mot ett mycket bra vinområde. Flera mycket duktiga vinodlare har slagit sig ner på egendomar i området och skapat sig ett namn, tex  Mas Daumas Gassac, Mas Julien och Domaine Virgille Joly  
Under dagarna tre bjöd denna by till vinfest, det var 17:e gången. I år, med provningar, föreläsningar, matupplevelser, musik mm. 
Vi valde lördagen för besöket och vi startade med en kort men innehållsrik föreläsning i vinprovning, denna avnjöts på engelska med franska inslag, lärorikt. Därefter var det dags för oss att ge oss på den stora provningen. Hela 33 olika producenter från Aniane och närområdet hade slutit upp i den svala lokalen med det passande namnet ” Salle de Vin”. 

Vi har inte besökt mässan tidigare men vi har varit i området och besökt ett antal vingårdar bla  Mas Daumas Gassac , Domaine Virgille Joly  och Mas Julien. Dessa har utmärkta viner, de två förstnämnda fanns på plats men vi har redan tidigare skrivit om dem så det får anstå denna gång, vi kan dock nämna att våra omdömen kvarstår.

Domaine Alexandrin
Gården ligger i den lilla byn Saint-Jean-de- Fos och består av ca 6 ha. Här kan man ta sig igenom vingården på det lilla pyttetåget ”Le petit train des vignes” i vilket ägaren Jerome Hermet kör runt och guidar besökare.  Vi provade denna gång
Alex. En blandning av Syrah, Grenache, Carignan och Mourvédre. Allt vin handplockas och buteljeras till 1200 buteljer, ett härligt prisvärt vin. (7 euro)
Les Hermes samma druvkombination som Alex. Detta är gårdens bästa vin och till priset av 11 euro får du toner av mörka bär, lakrits och choklad.

Domain Coston
Denna egendom drivs av Philippe och Marie-Therese  Coston. Gården som är 12 ha stor och ligger inte långt från St Guilhem de Desert med dess Abbey och de slingrande ravinerna som floden Herault skapat.  Paret tog över vingården i slutet av 90-talet och påbörjade då resan mot helt biologiskt certifiering och hela gården certifierades 2004. Vi smakade det prisbelönta toppvinet Les Garigoles från 2009. Här hittade vi djupa mörka bär, timjan och kaffe i doften. I munnen var det friskt med en komplex men balanserad eftersmak.

Chateau Capion
Som namnet förebådar är detta ett slott mycket vackert beläget utanför Aniane på vägen mot Pezenas. Här odlas vi på 45 ha så det är en relativt stor egendom. Här kan man övernatta i det vackra slottet och säkert få en fin provning på egendomen. Nu till vinerna, vi provade slottets samtliga viner. Gården producerar tre olika kollektioner i olika prisklasser och med olika druvsammansättningar, Chateau, Cardinal och Familliale. Vi fastnade för Chateau Capion rouge. Här dominerar Syrah (90%) kompletterat med Grenache (5%) och Mourvédre(5%). Vinet har legat på ek i 16 månader. Här kunde man känna viol och mörka bär i såväl smak som doft. Ett stort vin. Vi kände att både vinet och beskrivningen av egendomens skönhet gör ett besök nödvändigt. Vi återkommer med recension längre fram.

Domaine Voute du Verdus
Denna gård drivs av familjen Bonnet. Dottern Melanie och hennes make Pierre har tagit över ansvaret. Detta är ett ungt, entusiastiskt par där Pierre är önolog. Vi fastnade för Cuvee le grand Saut 2010. Här är basen Carignan och Mourvédre som spetas med lite Syrah och Grenache. Ett spännande och annorlunda vin som trots sin ungdom var granat till färgen och mjukt i smakerna. Ett spännande och annorlunda vin.

Domaine Mas des Brousses
Givetvis hade festligheterna dragit till sig mycket folk och så även andra svenskar. Vi träffade några som var bosatta i Aniane och de rekommenderade vinerna från Domaine de Brousses. Gården drivs av familjen Peyraud. Vi provade gårdens Chasseur des Brousses och toppvinet Mataro. Bra viner dock utan bestående intryck.

Les Vignes d’Olivier
Vingården som är på 7 ha drivs av Olivier Cohen och producerar några mycket intressanta viner. Vingården arbetar efter biodynamiska principer och producerar ett rosé och två röda viner. Vi provade det röda naturvinet med etiketten V.O. som var en blandning av Syrah, Carignan och Merlot. Naturviner har hittills inte riktigt fallit oss på läppen men detta vin var riktigt lovande. Gården tarvar ett framtida besök, så vi återkommer efter besöket.

Vi provade oss igenom nästan samtliga producenter på mässan men vi valde ut de vi gemensamt tyckte var de bästa. Vi har enbart recenserat de röda vinerna men det fanns en hel del vitt och rosé som föll oss på läppen men som inte var riktigt prisvärda.




Kvällen avslutades med stor galamiddag med härlig jazzmusik på torget i Aniane. Visst skänkte man Nobelmiddagen en tanke, hur ska vi alla kunna serveras varm mat med denna relativt fåtaliga serveringspersonal. Vi var ändå ca 500 personer runt tolvmannabord; men vi förbluffades över hur väl serveringen fungerade och hur väl maten smakade och den var varm. Detta var den första kvällen på mycket länge där kofta eller tröja saknades, det blåste en kylig kvällsvind men vi njöt av mat, musik och sällskap.

måndag 13 juli 2015

Languedoc maj, juni och början av juli

Vi har och har haft ett helt underbart väder i Pezenas. För tillfället är det över 35 grader varmt och det är ca 27 grader i havet. Vi har nog aldrig badat i så varmt Medelhav, sist vi badade hemma var det 6 grader i Öresund. Vi har haft en hel del besök av goda vänner och vi har spelat mycket golf. Åsa har tyvärr också provat på den franska sjukvården och var inlagd några dagar på Clinque Pasteur. Hon har numera återhämtat sig.
I mitten av maj besökte Lars Torstensson återigen vingården Brescou. Vi fick då tillfälle att prova samtliga viner ur 2014 års produktion. De är mycket lovande. Särskilt bra är  rosévinet, men generellt har den nya skördaren och temperaturstyrningen medfört en kvalitetsförbättring. I caven pågår renoveringsarbeten med montering av en ny arbetsbrygga som blir klar inom kort. Även ekfaten har kompletterats. Nu väntar alla på skörden.

Några nya vingårdsbesök
Domaine la Grangette, beläget strax utanför Castelnau de Guers, besökte vi i början av juni. De producerar, förutom områdets specialite, Picpoul de Pinet, även en rosé och en rouge av den i Languedoc ovanliga druvan Picpoul noir.  Vinbonden är den ende som numera odlar och gör vin på Picpoul noir i området. Druvan är okänd men ingår i Châteauneuf-du- Papes 13 druvor. Ett mycket trevligt besök men vinerna var en liten  besvikelse. Rougen och rosén var en aning för fruktiga och syltiga och den vita Picpoulen var enligt vår mening ovanligt tam.

Domaine La Grange. En av förra årets favoriter var La Grange. Den nya Caven skulle invigas och vi var givetvis med på invigningen denna junidag. Vi var givetvis inte de enda utan invigningen hade samlat mycket folk som fick rundvisning och tillfälle att smaka deras goda viner. Prat Bibal, flaskan med fåren på etiketten är ett utmärkt GSM vin (grenache, syrah och mourvedre), ja favoriten för dagen. Det är ju inte riktigt som prestigevinet Icon men ett mycket bra och prisvärt vin. Vi har redan varit tillbaka, goda viner och många vänner tär på lagret!

La Clapiere. Strax utanför Montagnac ligger denna gård där vi för en tid sedan var på   en söndagslunch med vinprovning. Här hade svensklägret bokat bord för drygt 30 personer. Mycket trevligt arrangemang. Vinerna är helt ok men tyvärr lyfter de inte riktigt

Övriga aktiviteter
Härlig festival i grannbyn Magalas där vi bjöds Apero hos goda vänner och fick en härlig musikupplevelse med det intensiva och härliga bandet Les Barbeaux. Bandet skapade verkligen en härlig stämning och alla dansade, skuttade och klappade händer till  gängets glada musik. De finns på Spotify.

Utomhusbio i Pezenas, det är en höjdare. Vi sitter i kolmörkret, 30 graders värme och kollar , två kvällar i rad på filmer, inga vidare men grejen har ett värde i sig. Dessutom orkester och dans (Åsa).
Vi har även hunnit med en liten rundresa till  Ganges, Uzes, Pont du Gard samt den häliga staden Nîmes. I Nîmes var vi på konsert, en konsert med den franska nationalidolen Johnny Hallyday. Nîmes har en fantastisk romersk arena och i denna arena gick konserten av stapeln. Johnny tillhör ju inte våra idoler men det var en fantastisk upplevelse, fullsatt, det gungade när alla sjöng med i låtarna och Johnny gav allt. Ett nutida gladiatorspel i denna historiska byggnad.

Under vårt besök i Nîmes passade vi också på att besöka Restaurang Alexandre som drivs av Michel Kayser och ligger i byn Garons, strax utanför Nimes. www.michelkayser.com. Alexandre har två stjärnor i Guide Michelin. Vi bjöds en underbart god tre timmars lunch. Väl värd ett besök men var beredd den gräver ett djupt hål i plånboken.

Nu är det vinfestivalernas tid. Pezenas är först ut med Estival varje fredag under juli och augusti månad. En festival som vi sett fram emot är den i Faugeres som gått av stapeln idag den 12 juli. Faugeres viner är speciella pga sin terroir och festivalen är en härlig upplevelse. Många. Så rullar det på en tid framöver, samtliga byar med lite självaktning anordnar sin vinfestival. Nu väntar snart de stora festligheterna i samband med den 14 juli.


Vinfestival i Faugeres
Kanonväder, mycket folk, många producenter, glad musik och härlig stämning. Vinerna är överlag bra men vi hittade ett antal favoriter som vi tänker återvända till på gårdarna. Vi återkommer här efter våra besök då har vi säkert valt ut de allra bästa.

 

söndag 10 maj 2015

Rosèvinsprovning

Den 25 och 26 april arrangerade vi vår första vinprovning i hemmiljö i Frankrike,  rosévinsprovningar i vår bostad i Pezenas. Vår idé var att prova 2014 års rosèviner från vårt närområde. Utgångspunkten var den 10-bästalista vi sammanställt under förra sommaren. Som förberedelse besökte i vi aktuella vingårdar och några kooperativ. Till sist fastnade vi för att prova 9 viner, varav en var en Dolina Rosé från våra kamrater i Serbien. Tyvärr var denna en tidigare årgång. 

Bilden tagen av Karin Kloo
Vi gick först igenom tillverkningsmetoder och färgnyanser. Därefter började tjugotvå glada svenska vinprovare blindtesta. Segrare blev Verena Wyss, Rosè de la rose och Domaine de Brescou Fleur de Eté. Enigheten var stor så segrarna var lätta att utse. Rosé de la rose är tillverkad enligt Saignee metoden och på den ovanliga druvan Lledoner pelut - en släkting till Grenache. Fleur de Eté är tillverkad via direktpressning på druvorna Grenache och Pinot noir. Båda vinerna bedömdes som mycket goda med härlig syra och friska bäraromer. Helt klart årets bästa roséviner.















Vi provade följande roséviner;
1. La Croix Belle, Le champs des Grillons, Grenache 40%, Syrah 30 %, Cabernet Sauvignon 30%, Pris 8 euro
Bra vin men inte tillräckligt djup i doft och smak.

2. Les Caves Moliere, Rosé de Caux, Cincault 100%,  Pris 6.10 euro
Kändes som man inte riktigt lyckats med sina målsättningar. Dock spännande med 100% Cinsault.

3. Rosé de Bessan, Cuveé Speciale, Grenache, Syrah, Pris 4,60 euro
Bra och billigt vin från Caven i Bessan.

4. Domaine de Bresccou, Fleur de eté 2013, Grenache och Pinot noir                      
5. Domaine de Bresccou, Fleur de eté 2014, Grenache och Pinot noir  Pris 7,0 euro
Vi ville visa på skillnaden mellan årgångarna 2013 och 2014. Skillnaden var dock ej särskilt stor. Färgen på 2013 var lite mörkare lökskal. 2014 var lite friskare och syrligare i såväl doft som smak. 2014 var bäst i test

6. Verena Wyss, Rosé des Roses, Lledoner Pelut 100 %, Pris 7,50 euro
Ett utmärkt friskt, fruktigt och torrt rosévin på ovanlig druva. Bäst i test.

7. Les vignerons de Fontés, Prieuré , Saint Hippolyte, Syrah och Grenache, Pris 4,25 alt 3,99.
Utmärkt och prisvärt rosévin från Caven i Fontes. Kunde dock inte nå upp till vinnarnas klass 
                                           
8. Domaine L’Arjolle, Syrah 60%, Cabernet franc 40 %,  Pris 8,0 euro
Det dyraste vinet men det höll inte måttet. 
                      
9. Dolina Rosé, Serbien, 2011, Merlot, Cabernet franc, Pris 89 kronor.
Höll inte måttet. Lite orättvist eftersom det var en tidigare årgång.


Öppet hus på Domaine la Garance
Den 4 maj var det öppet hus på en av våra  favorit domäner, La Garance. Påpassligt nog hade vi gäster så ett besök var självklart. Konstigt nog var vi de enda gästerna denna eftermiddag så vi fick all uppmärksamhet av frun i huset. Vi provade samtliga viner som tillverkas på gården, två vita, två röda och ett rosé. Gården exporterar ca 50 % av tillverkningen till Japan. Japanvinerna är drickvänliga, vardagliga viner.
Det vita prestigevinet tillverkas av druvorna Ugni blanc, (Trebbiano) och Grenache gris (2012) och är ett komplext vin med djup, torr smak, ett ovanligt vin.
Det röda prestigevinet är 100 % Carignan (2012) från mycket gamla stockar. Detta vin kan lagras mycket länge men har en underbar balans redan nu.
Till sist ger vi oss på en rosé som tillverkas i mycket liten mängd. Det är en relativt frisk rosé som med fördel kan drickas under en hel måltid.