måndag 13 juli 2015

Languedoc maj, juni och början av juli

Vi har och har haft ett helt underbart väder i Pezenas. För tillfället är det över 35 grader varmt och det är ca 27 grader i havet. Vi har nog aldrig badat i så varmt Medelhav, sist vi badade hemma var det 6 grader i Öresund. Vi har haft en hel del besök av goda vänner och vi har spelat mycket golf. Åsa har tyvärr också provat på den franska sjukvården och var inlagd några dagar på Clinque Pasteur. Hon har numera återhämtat sig.
I mitten av maj besökte Lars Torstensson återigen vingården Brescou. Vi fick då tillfälle att prova samtliga viner ur 2014 års produktion. De är mycket lovande. Särskilt bra är  rosévinet, men generellt har den nya skördaren och temperaturstyrningen medfört en kvalitetsförbättring. I caven pågår renoveringsarbeten med montering av en ny arbetsbrygga som blir klar inom kort. Även ekfaten har kompletterats. Nu väntar alla på skörden.

Några nya vingårdsbesök
Domaine la Grangette, beläget strax utanför Castelnau de Guers, besökte vi i början av juni. De producerar, förutom områdets specialite, Picpoul de Pinet, även en rosé och en rouge av den i Languedoc ovanliga druvan Picpoul noir.  Vinbonden är den ende som numera odlar och gör vin på Picpoul noir i området. Druvan är okänd men ingår i Châteauneuf-du- Papes 13 druvor. Ett mycket trevligt besök men vinerna var en liten  besvikelse. Rougen och rosén var en aning för fruktiga och syltiga och den vita Picpoulen var enligt vår mening ovanligt tam.

Domaine La Grange. En av förra årets favoriter var La Grange. Den nya Caven skulle invigas och vi var givetvis med på invigningen denna junidag. Vi var givetvis inte de enda utan invigningen hade samlat mycket folk som fick rundvisning och tillfälle att smaka deras goda viner. Prat Bibal, flaskan med fåren på etiketten är ett utmärkt GSM vin (grenache, syrah och mourvedre), ja favoriten för dagen. Det är ju inte riktigt som prestigevinet Icon men ett mycket bra och prisvärt vin. Vi har redan varit tillbaka, goda viner och många vänner tär på lagret!

La Clapiere. Strax utanför Montagnac ligger denna gård där vi för en tid sedan var på   en söndagslunch med vinprovning. Här hade svensklägret bokat bord för drygt 30 personer. Mycket trevligt arrangemang. Vinerna är helt ok men tyvärr lyfter de inte riktigt

Övriga aktiviteter
Härlig festival i grannbyn Magalas där vi bjöds Apero hos goda vänner och fick en härlig musikupplevelse med det intensiva och härliga bandet Les Barbeaux. Bandet skapade verkligen en härlig stämning och alla dansade, skuttade och klappade händer till  gängets glada musik. De finns på Spotify.

Utomhusbio i Pezenas, det är en höjdare. Vi sitter i kolmörkret, 30 graders värme och kollar , två kvällar i rad på filmer, inga vidare men grejen har ett värde i sig. Dessutom orkester och dans (Åsa).
Vi har även hunnit med en liten rundresa till  Ganges, Uzes, Pont du Gard samt den häliga staden Nîmes. I Nîmes var vi på konsert, en konsert med den franska nationalidolen Johnny Hallyday. Nîmes har en fantastisk romersk arena och i denna arena gick konserten av stapeln. Johnny tillhör ju inte våra idoler men det var en fantastisk upplevelse, fullsatt, det gungade när alla sjöng med i låtarna och Johnny gav allt. Ett nutida gladiatorspel i denna historiska byggnad.

Under vårt besök i Nîmes passade vi också på att besöka Restaurang Alexandre som drivs av Michel Kayser och ligger i byn Garons, strax utanför Nimes. www.michelkayser.com. Alexandre har två stjärnor i Guide Michelin. Vi bjöds en underbart god tre timmars lunch. Väl värd ett besök men var beredd den gräver ett djupt hål i plånboken.

Nu är det vinfestivalernas tid. Pezenas är först ut med Estival varje fredag under juli och augusti månad. En festival som vi sett fram emot är den i Faugeres som gått av stapeln idag den 12 juli. Faugeres viner är speciella pga sin terroir och festivalen är en härlig upplevelse. Många. Så rullar det på en tid framöver, samtliga byar med lite självaktning anordnar sin vinfestival. Nu väntar snart de stora festligheterna i samband med den 14 juli.


Vinfestival i Faugeres
Kanonväder, mycket folk, många producenter, glad musik och härlig stämning. Vinerna är överlag bra men vi hittade ett antal favoriter som vi tänker återvända till på gårdarna. Vi återkommer här efter våra besök då har vi säkert valt ut de allra bästa.

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar