onsdag 29 juli 2015

Salon des vins d’Aniane 2015-07-25

Aniane är en village som ligger ca 35 km från Montpellier och på ungefär samma avstånd från Pezenas. Aniane ligger vid foten av bergsmassivet Larzac och vinområdet kallas därför ”Terrasses du Larzac” även grand cruområdet Saint-Saturnin ligger i närområdet. Området är verkligen på uppgång mot ett mycket bra vinområde. Flera mycket duktiga vinodlare har slagit sig ner på egendomar i området och skapat sig ett namn, tex  Mas Daumas Gassac, Mas Julien och Domaine Virgille Joly  
Under dagarna tre bjöd denna by till vinfest, det var 17:e gången. I år, med provningar, föreläsningar, matupplevelser, musik mm. 
Vi valde lördagen för besöket och vi startade med en kort men innehållsrik föreläsning i vinprovning, denna avnjöts på engelska med franska inslag, lärorikt. Därefter var det dags för oss att ge oss på den stora provningen. Hela 33 olika producenter från Aniane och närområdet hade slutit upp i den svala lokalen med det passande namnet ” Salle de Vin”. 

Vi har inte besökt mässan tidigare men vi har varit i området och besökt ett antal vingårdar bla  Mas Daumas Gassac , Domaine Virgille Joly  och Mas Julien. Dessa har utmärkta viner, de två förstnämnda fanns på plats men vi har redan tidigare skrivit om dem så det får anstå denna gång, vi kan dock nämna att våra omdömen kvarstår.

Domaine Alexandrin
Gården ligger i den lilla byn Saint-Jean-de- Fos och består av ca 6 ha. Här kan man ta sig igenom vingården på det lilla pyttetåget ”Le petit train des vignes” i vilket ägaren Jerome Hermet kör runt och guidar besökare.  Vi provade denna gång
Alex. En blandning av Syrah, Grenache, Carignan och Mourvédre. Allt vin handplockas och buteljeras till 1200 buteljer, ett härligt prisvärt vin. (7 euro)
Les Hermes samma druvkombination som Alex. Detta är gårdens bästa vin och till priset av 11 euro får du toner av mörka bär, lakrits och choklad.

Domain Coston
Denna egendom drivs av Philippe och Marie-Therese  Coston. Gården som är 12 ha stor och ligger inte långt från St Guilhem de Desert med dess Abbey och de slingrande ravinerna som floden Herault skapat.  Paret tog över vingården i slutet av 90-talet och påbörjade då resan mot helt biologiskt certifiering och hela gården certifierades 2004. Vi smakade det prisbelönta toppvinet Les Garigoles från 2009. Här hittade vi djupa mörka bär, timjan och kaffe i doften. I munnen var det friskt med en komplex men balanserad eftersmak.

Chateau Capion
Som namnet förebådar är detta ett slott mycket vackert beläget utanför Aniane på vägen mot Pezenas. Här odlas vi på 45 ha så det är en relativt stor egendom. Här kan man övernatta i det vackra slottet och säkert få en fin provning på egendomen. Nu till vinerna, vi provade slottets samtliga viner. Gården producerar tre olika kollektioner i olika prisklasser och med olika druvsammansättningar, Chateau, Cardinal och Familliale. Vi fastnade för Chateau Capion rouge. Här dominerar Syrah (90%) kompletterat med Grenache (5%) och Mourvédre(5%). Vinet har legat på ek i 16 månader. Här kunde man känna viol och mörka bär i såväl smak som doft. Ett stort vin. Vi kände att både vinet och beskrivningen av egendomens skönhet gör ett besök nödvändigt. Vi återkommer med recension längre fram.

Domaine Voute du Verdus
Denna gård drivs av familjen Bonnet. Dottern Melanie och hennes make Pierre har tagit över ansvaret. Detta är ett ungt, entusiastiskt par där Pierre är önolog. Vi fastnade för Cuvee le grand Saut 2010. Här är basen Carignan och Mourvédre som spetas med lite Syrah och Grenache. Ett spännande och annorlunda vin som trots sin ungdom var granat till färgen och mjukt i smakerna. Ett spännande och annorlunda vin.

Domaine Mas des Brousses
Givetvis hade festligheterna dragit till sig mycket folk och så även andra svenskar. Vi träffade några som var bosatta i Aniane och de rekommenderade vinerna från Domaine de Brousses. Gården drivs av familjen Peyraud. Vi provade gårdens Chasseur des Brousses och toppvinet Mataro. Bra viner dock utan bestående intryck.

Les Vignes d’Olivier
Vingården som är på 7 ha drivs av Olivier Cohen och producerar några mycket intressanta viner. Vingården arbetar efter biodynamiska principer och producerar ett rosé och två röda viner. Vi provade det röda naturvinet med etiketten V.O. som var en blandning av Syrah, Carignan och Merlot. Naturviner har hittills inte riktigt fallit oss på läppen men detta vin var riktigt lovande. Gården tarvar ett framtida besök, så vi återkommer efter besöket.

Vi provade oss igenom nästan samtliga producenter på mässan men vi valde ut de vi gemensamt tyckte var de bästa. Vi har enbart recenserat de röda vinerna men det fanns en hel del vitt och rosé som föll oss på läppen men som inte var riktigt prisvärda.




Kvällen avslutades med stor galamiddag med härlig jazzmusik på torget i Aniane. Visst skänkte man Nobelmiddagen en tanke, hur ska vi alla kunna serveras varm mat med denna relativt fåtaliga serveringspersonal. Vi var ändå ca 500 personer runt tolvmannabord; men vi förbluffades över hur väl serveringen fungerade och hur väl maten smakade och den var varm. Detta var den första kvällen på mycket länge där kofta eller tröja saknades, det blåste en kylig kvällsvind men vi njöt av mat, musik och sällskap.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar