fredag 14 augusti 2015

Mas des Dames 2015-08-13

Efter en onsdagskväll då vi avhöll vinprovning bar det under regnig torsdag iväg till den vackra vingården Mas des Dames
Gården ligger inbäddad mellan skogbeväxta berg strax utanför den lilla byn Murviel les Beziers. Gården drivs av en kvinna från Holland som bott här sedan 2002. Hon har, precis som ett antal andra vi träffat, lämnat sitt ordnade liv i storstaden för ett vinodlarliv på landet.

Mas des Dames är en organisk vingård där naturen får spela med druvorna utan att de besprutas. Gården har fälten utspridda på olika småfält runt själva gården. Ägaren Lidewij van Wilgen är passionerat engagerad i vinet och dess utveckling och håller i allt arbete på gården och utanför.

Gården tillverkar ett vitt, två rosé och två röda viner och vi provade samtliga.
Till det vita vinet används enbart Grenach blanc-druvan. Vinet är friskt och mineraligt med en liten svag doft av vanlij. Vi unnade oss några flaskor.

Rosévinerna är tillverkade av druvorna Mouvedre, Grenach och Syrah. Det ena vinet var lagrat på ek under en månad. Även dessa var friska och fruktiga men enligt vår bedömning lite väl dyra.
La Dame 2012, ett rött AOP-vin med Grenach, Syrah och Carignan hade viss kryddighet i smaken men var lättdrucket. Har fått 91 poäng i Wine Spectator.


La Diva 2012 hade en bas av Syrah som blandats med Grenach och en liten del Alicante från gamla fina stockar. Vinet har lagrats på ekfat i 12 månader. Detta var ett mycket välbalanserat och rent vin med fina tanniner och en god syra. Vi blev ägare till en kartong och det ska bli intressant att följa vinets utveckling.
Vinerna finns inte i Sverige men om ni befinner er i London så finns de på  Michelinstjärnkrogarna The Waterside Inn, The Ledbury, och Gordon Ramsey. Vinet finns dessutom på Michelinrestauranger i Montpellier och Beziers.

Ännu ett trevligt vingårdsbesök i spännande miljö.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar