En liten dröm har gått i uppfyllelse; 1976 var vi på resa i
Pyrennerna och besökte då väldigt kort bla San Sebastian. Staden har ju seglat
upp som Europas ja kanske som världens matMecka med bla fyra av världens bästa
restauranger samt ett stort antal Pixtosbarer med läckerheter. I flera år har
vi velat men nu när vi vistas i Languedoc blir det äntligen av. Vi har givetvis
förberett oss noga genom att samråda med Håkan Nilsson som kört resor till
området i flera år. Vi har också samrått med sonen Ludvig kring
restaurangbesöket som bokades i god tid. Åsa fyllde år och så valet föll på
Arzak.
Vårt lilla ”hotell” låg ca 200 meter från den helt underbara
stranden Conchas och just runt hörnet till mängder av pixtosbarer i den gamla
stadsdelen. Värdinnan var av det tvärare slaget och ordet service fanns inte på
hennes lista. Strunt i det, San Sebastian har en av de vackraste stränderna i Europa och baden blev många.
Som sagt, den gamla delen av staden kryllar av pixtosbarer.
Vi provade flera av dem men fastnade båda för Zeruko med helt fantastiska och
smakrika kreationer. Det är ett stort nöje att bara botanisera bland alla dessa
barer. Vi blev också förtjusta i det mycket lokala vinet txakoli som läskar i
värmen och är utmärkt till alla sorters pixtos. Eftersom txakoli är en aning
spritsigt kommer det i glaset med extra snits.
Den 27 augusti var det dags, besöket på den legendariska,
trestjärniga restaurangen Arzak. Vi ville naturligtvis smaka så många rätter
som möjligt och beställde därför olika avsmakningsmenyer så att vi kunde smaka
av varandra. Vi bjöds fantastiska smaksensationer i allt. Det som inte riktigt
levde upp till rätter av grönsaker, fisk, skaldjur, kött, såser och mousser,
var desserterna, de var mycket goda men vi hade så enormt höga förväntningar.
Besöket var värt varje krona, vinet satt som en smäck och extra trevnad skapade världens bästa kvinnliga kock Elena och hennes far Juan Mari Arzak när de gick omkring och småpratade och hälsade på alla gästerna.
Vi kan orda mycket kring maten men vi rekommenderar istället
ett besök i staden och gärna på Arzak och Zeruko.
Vår lilla rundresa i Riojadistriktet startade med ett besök
i den fina byn Samaniego. Byn var så enormt välpolerad och lyste av välmående.
Bodegorna i Rioja är relativt stora i alla fall om man jämför med de små
egendomarna vi är vana vid från Languedoc. I Rioja äger bodegorna egna vinfält
men får också sina druvleveranser från vinodlare runt omkring. Området är
kuperat och landskapet är skyddat av bergskedjor. Huvuddruvan är Tempranillo
som antingen är ensam eller blandas med små mängder av varierande druvor.
I byn
Sanmaniego smakade vi på två röda viner från Bodega Remirez de Ganuza, en Gran
Reserva från 2007 och prestigevinet Trasnocho som båda innehåller 90%
tempranillo, 5% graciano och 5% Viura. Jämför man de båda var Gran Reservan av
mer traditionell Riojatyp där eklagringen känns igen i smak o doft. Trasnocho
bjuder mer frukt, bär kaffe och lakrits i både doft och smak med en härlig syra
och tanniner i smaken.
Strax utanför byn ligger den hypermoderna Bodegan Baigorri.
Här har vi förbokat besöket. Byggnaden är uppförd i glas och trä och smälter in
i landskapets terräng, faktiskt får man en nordisk känsla av materialvalet.
Besöket är omfattande och trevligt och avslutas med provning av tre viner och
ett par pixtos. Baigorri tillverkar ett vitt vin på druvorna Viura 90 % och
Malvasia 10 % som legat 8 månader på fransk ek. Vinet är mycket friskt och har
smak och doft av mandel, ananas och en aning honung, ett säkert kort till
skaldjur och asiatiskt.
Till Crianzan används 90 % Tempranillo, 5% Garnacha och
5% lite övrigt. Crianzan är mycket smakrik och välbalanserad och blir bara
bättre efter en stund i glaset. Bodegan har några särskilt utvalda viner där vi
får ta del av Garage. Detta vin är 100 % tempranillo som legat 18 månader på
fransk ek. Vinet har mycket bär och mörka frukter i doft och smak,
välbalanserat med fin syra och härliga tanniner. Inget av vinerna här tillhör
traditionell Rioja där vaniljsmaken tar överhand. Här blir det inköp.
På vägen mot vår övernattning i staden Logrono besöker vi
ytterligare en Bodega i den lilla byn San Vicente de la Sonsierra, bodegan
Eguren. Det är idag sjätte generationen i familjen Eguren som tillverkar vin
här. Här görs många olika sorters vin men vi nöjer oss med en provning av två
röda viner, båda prisbelönta och omskrivna. I Martin Cendoya, reserva finns 80
% Tempranillo, 15 % Graciano och 5% Mazuelo. Vinet är rubinrött med doft och
smak av svarta vinbär, plommon och en aning lakrits. Vinet är tanninrikt med lång
härlig eftersmak.
I vinet Cincuenta är det 100% tempranillo som gett vinet dess
rubinröda färg och dess arom av mörka frukter. Vinet är harmoniskt, runt och
stort med mjuka fina tanniner. Även här ett inköp.
Logrono tillhör väl inte de mest pittoreska av städer men
givet finns det pixtosbarer och vin. Vi är rätt trötta efter dagen och imorgon
bär det till Bilbao.
Idag lördag har vi förbokat vinbesök på Marques de Riscal,
uteslutande pga den spektakulära arkitekturen. Vingården är gammal och stor,
man får intrycket av att det är ett eget rike i riket. 2007 fick den
kanadensiske arkitekten Frank O Gehry fritt spelrum med en skapelse utan
motstycke. Detta är samme man som ritat och konstruerat Guggenheim i Bilbao och
likheten är slående.
Den guidade turen är mycket innehållsrik och intressant.
Gården är mycket stor, tillverkar 5 miljoner flaskor av 1650 ha varje år. Gör
ett besök. Vinet här lagras fortfarande till 90 % på amerikansk ek vilket ger
avtryck i doft och smak. Man håller på att introducera fransk ek och dessa
viner har en modernare touch. Smakningen omfattade två viner, ett vitt gjort i
Rueda och en Reserva på huvdsakligen tempranillo. Reservan var en typisk Rioja
med mycket vanilj i både smak och doft. Inköp gjordes av de modernare vinerna.
I vinriket Rioja är ett besök i den lilla staden Haro obligatoriskt.
Här stannade vi till hos Bodega Roda som är kända för sina modernare Riojor.
Här fick vi nöja oss med provning men det blev tre röda och två olivoljor.
Oljorna var mycket goda men var mycket olika till smaken. Vi föll för den lite
starkare gjord på tre olika sorters oliver. Vinet vi provade var Sela, Roda och
Roda 1, samtliga innehåller huvudsakligen tempranillo som växer som buschwines.
Vi blev mycket förtjusta i vinerna och de kan som tur är inhandlas på
Systembolaget men till lite högre pris än på gården. Inköp kunde inte undvikas.
Bilbao med Guggenheim museet var målet för dagen. Vi
häpnade; nog har vi sett bilder och filmer men verkligheten är större. Vi var
båda överens om att detta var en livsupplevelse, värt en resa i sig. Utvändigt
arkitektoniskt sällsamt, extravagant, spektakulärt ja adjektiven räcker knappt,
inuti tar det andan ur en, yrseln kommer krypande, alla sinnen på spänn.
Fantastiska utställningar på vindlande våningsplan, oj så trötta vi var framåt
kvällskvisten. Vägen tillbaka till Logrono är en vacker naturupplevelse men
inget kan mäta sig med det vi just upplevt i Bilbao.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar