måndag 10 augusti 2015

Domaine d' Escapat 2015-08-10

Idag måndagen den 10 augusti har vi, tillsammans med goda vänner, varit på utflykt till Minervois och den svenskägda vingården Domaine d´ Escapat. Bruno Ohlzon, tidigare ishockeyspelare i bla Hammarby, köpte gården 2012 och har sedan dess varit passionerat engagerad i vintillverkning. Han tänkte först plöja upp marken för att odla energiskog men när han såg de gamla knotiga grenachstockarna så mjuknade hjärtat för vinet. Bruno riktar sig en hel del mot den svenska marknaden och flera av hans viner finns i beställningssortimentet på Systembolaget samt på en del krogar, främst i Stockholmsområdet.

Dagens besök inleddes i caven med smakprover direkt från tankar och fat samt en kort historia kring vinet på gården. Det som kännetecknar gårdens viner är den friska fruktiga doften och smaken där de röda drar åt läderhållet. Det märktes på vissa viner att Bruno haft vinkonsulten Lars Torstensson (som vi känner från Domaine de Brescou) till hjälp under uppstartsarbetet. Efter presentationen fick vi  en omfattande provning av gårdens 13 viner, två rosé, sex vita och fem röda.

Vi inledde med de båda rosévinerna le Capitaine IGP gjort på Syrah föll oss inte i smaken medan Mes Amies gjort på Syrah och Cabernet var betydligt fruktigare med en bra syra, en god rosé.

De vita var som nämnts sex till antalet varav de tre första var en variation på Chardonnay, olika årgångar och olika ekning men vi tyckte båda att de var lite tama.

De tre övriga vita var intressanta, en mycket frisk Chenin blanc, le Capitaine prestige som säkert sitter som en smäck till skaldjur, en riktigt kraftig Roussanne som kan matcha en köttbit och en syrlig, torr Muscat med klar persikosmak som kan drickas lite då och då. Samtliga dessa tillfördes vårt vinförråd.

Vi avslutade med de fem röda vinerna där vi främst fastnade för le Capitaine prestige, en blend av Merlot och Cabernet Sauvignon med doft och smak av mörka bär och en aning kaffe samt Vieilles Vignes 57 en Carignan som både jäst o lagrats på ek, ett vin med mycket syra som kan ligga till sig länge. Ska bli intressant att följa utvecklingen av 57:an.

Ett rött som finns i Sverige är nr 6 Prestige som tillverkas på en bas av Syrah blandat med Grenach och Morvèrdre. Ett vin med en rund och härlig Syrahsmak.


Alla var mycket nöjda med besöket och vi tackar Bruno och hans gäster för en innehållsrik provning och ett par fina recept på anka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar