Idag måndagen den 10 augusti har vi, tillsammans med goda
vänner, varit på utflykt till Minervois och den svenskägda vingården Domaine d´ Escapat. Bruno Ohlzon, tidigare ishockeyspelare i bla Hammarby, köpte gården
2012 och har sedan dess varit passionerat engagerad i vintillverkning. Han
tänkte först plöja upp marken för att odla energiskog men när han såg de gamla
knotiga grenachstockarna så mjuknade hjärtat för vinet. Bruno riktar sig en hel
del mot den svenska marknaden och flera av hans viner finns i beställningssortimentet
på Systembolaget samt på en del krogar, främst i Stockholmsområdet.
Dagens besök inleddes i caven med smakprover direkt från
tankar och fat samt en kort historia kring vinet på gården. Det som
kännetecknar gårdens viner är den friska fruktiga doften och smaken där de röda
drar åt läderhållet. Det märktes på vissa viner att Bruno haft vinkonsulten Lars Torstensson (som vi känner från Domaine de Brescou) till hjälp under uppstartsarbetet. Efter presentationen fick vi en omfattande provning av gårdens 13 viner, två rosé, sex
vita och fem röda.
Vi inledde med de båda rosévinerna le Capitaine IGP gjort på
Syrah föll oss inte i smaken medan Mes Amies gjort på Syrah och Cabernet var
betydligt fruktigare med en bra syra, en god rosé.
De vita var som nämnts sex till antalet varav de tre första
var en variation på Chardonnay, olika årgångar och olika ekning men vi tyckte
båda att de var lite tama.
De tre övriga vita var intressanta, en mycket frisk Chenin blanc,
le Capitaine prestige som säkert sitter som en smäck till skaldjur, en riktigt
kraftig Roussanne som kan matcha en köttbit och en syrlig, torr Muscat med
klar persikosmak som kan drickas lite då och då. Samtliga dessa tillfördes vårt
vinförråd.
Vi avslutade med de fem röda vinerna där vi främst fastnade
för le Capitaine prestige, en blend av Merlot och Cabernet Sauvignon med doft
och smak av mörka bär och en aning kaffe samt Vieilles Vignes 57 en Carignan
som både jäst o lagrats på ek, ett vin med mycket syra som kan ligga till sig
länge. Ska bli intressant att följa utvecklingen av 57:an.
Ett rött som finns i Sverige är nr 6 Prestige som tillverkas
på en bas av Syrah blandat med Grenach och Morvèrdre. Ett vin med en rund och härlig Syrahsmak.
Alla var mycket nöjda med besöket och vi tackar Bruno och
hans gäster för en innehållsrik provning och ett par fina recept på anka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar