fredag 27 maj 2022

Äntligen Loire, en resa i vått och slott 16/5-24/5 2022

Äntligen blir det av, ett besök i den fina vinregionen Loire. Denna region är en av de få i Frankrike som fattats oss och detta har vi säkert tjatat om med våra grannar Anders och Eva Ulveman. Så sagt blir gjort, tillsammans bestämmer vi en tur till Loire denna majmånad 2022. LarsPeter blir utsedd reseledare och organisatör, ett uppdrag han tar på fullt allvar. I Loire ska man cykla, man ska dricka Chenin blanc och kanske en röd Cabernet Franc o kolla på alla fantastiska slott. Vi vill dock starta ute vid Atlanten och arbeta oss inåt dalen så vi väljer bilen. Bilen är mycket praktisk om man vill få med vin hemåt och det vill vi.

Vi måste nämna själva floden Loire. Floden är Frankrikes längsta men måste också vara den vattenfattigaste. Den är farlig att bada i pga kvicksand och strömmar, men oj så grund den verkar.

Vinerna från Loire har blivit populära, främst i naturvinskretsar. Många vinbönder i Loire har sedan länge varit biologiskt certifierade och även Demeter. Resan ut mot kusten gick genom ett platt jordbrukslandskap. Inte en vinstock syntes till och inte heller några slott. Det var först sydväst om Nantes vi träffade på vinstockar och sedan härliga Atlanten. Här installerade vi oss för bad och besök på vingårdar som producerade Muscadet.

Domaine du Haut-Bourg. www.hautbourg.fr

I hjärtat av Muscadet Côtes de Grandlieu, hittade vi Domaine du Haut Bourg som är en familjedriven vingård i fyra generationer. Vingården är ca 40 hektar stor och drivs av bröderna Hervé et Nicolas Choblet. Muscadet är gjord på druvan Melon de Bourgogne och inte Muscat som man kanske kan tro. Melon är en kusin till Chardonnay. Det vita vinet är lagrat på jästfällningen ”sur lie” ofta i flera år. Vinerna är knastertorra med hög syra och passar utmärkt till skaldjur. Vi fick smaka gårdens samtliga vita viner men fastnade för;

Pavillon Du Haut Bourg 2020.

100% Melon de Bourgogne. 30 % av druvorna har genomgått macération pelliculaire. Efter fermentationen har det lagrats i 8 månader sur lie. 

Vinet är mycket friskt med härliga aromer av ananas, mineral och tropisk fruktlång och härlig eftersmak.

Signature du Haut Bourg 2015.

100 % Melon de Bourgogne som legat i 67 månader sur lie innan det buteljeras. Ett underbart och prisvärt vin som passar utmärkt till skaldjur.

Efter turen vid Atlanten bar det iväg till Nantes där vi stämt möte med våra grannar, Eva och Anders Ulveman. I Nantes spenderade vi två nätter. Vi besökte stadens slott där Ann av Bretagne regerat men det bästa med staden var den förträffliga restaurangen La Cigale www.lacigale.com. Här fick vi en underbar lunch i en fantasisk atmosfär och till detta intog vi muscat från vingården Huet.  Ett hett tips.
Interiör La Cigale

Efter de knastertorra Muscatvinerna var det dags för den druva som Loire främst är känt för Chenin Blanc. Druvan har hög fruktsyra och ger viner med frisk smak, oavsett om de är torra eller söta. Den höga syran passar utmärkt för mousserande viner och tack vare syran kan vinet lagras under lång tid. Druvan utvecklar aromer som som gula äpplen, honung, och aprikos. Ett ypperligt matvin. Odlas även i Sydafrika och kallas där för Steen.

Quarts de Chaume Grand cru och Bonnezeaux.

Quarts de Chaume Grand cru och Bonnezweaux är mycket små appellationer men är den kvalitetsmässiga toppen i området. Alla vinerna görs på Chenin Blanc. De söta är också Botrytisangripna.

Chateau de Plaisance www.chateaudeplaisance.com

Här möttes vi av Mirelle en mycket engagerad presentatör. Vingården drivs enligt biodynamiska principer. Gården producerar torra mousserande och söta viner på Chenin Blanc samt ett par röda på Cabernet Franc.

Det vi särskilt fastnade för var deras Quarts de Chaume grand cru och toppvinet Confidence. Helt underbart sött vin med hög syra. Vinet har dock ett alltför högt pris 65 Euro för 37, 5 cl. De vita vinerna var allmänt mycket bra och några fick ta plats i bilen.

Efter denna omfattande provning gick färden mot vårt slottsboende, Chateau Haute Roche. www.chateauhauteroche.com i byn Oudon. Detta lilla underbara slott drivs som Chambre d´hotes av svensken Lars Johansson som också visar sig vara kock. Stället är enastående, Lars är supertrevlig och kvällens middag är delikat. Lars berättar historier och anekdoter och vi ångrar att det bara blev en natt på detta förträffliga ställe. I närheten ligger gården;

Lars Johansson


Domaine des Genaudierswww.domaine-genaudiers.fr som vi rekommenderas att besöka. Gården drivs sedan 1635 inom samma familj. Anne bjuder oss en fin provning och en del av vinerna hamnar i bagaget. 

Anne på Genaudiers

Vi har under de senaste åren ägnat viss uppmärksamhet åt ett sött vin från Loire, Moulins Tochais. Vinet är sött utan att vara sött, alltså ett sött vin med hög syra. Ett förträffligt vin att njuta till. Vår organisatör hade givetvis bokat ett besök på vingården som ligger i Coteaux du Layon.

Moulins Tochais

Vi kom till en oansenlig byggnad som rymde ett mästerverk av tunnlar innanför murarna och under jord. I dessa tunnlar förvaras gamla årgångar av vinet. Det visar sig att historien om att tunnlarna murades igen under andra världskriget är sann. Ägaren ville rädda vinet från tyskarna och det var först på 70-talet som tunnlarna öppnades och skatten kom i dagen.

Rariteter i källaren

Oj, vilken provning som Frederik Wilbrennick stod för. Vi gick genom ett virrvarr av tunnlar, fyllda av gamla årgångar. Det äldsta de säljer idag är från 1964 men det finns äldre i lager. Vi fick njuta fyra årgångar, den äldsta 1985. Frederik har god kännedom om Sverige och är gift med en svensk kvinna från Örebro. Efter provningen får vi med oss 85-an att njuta under kvällen. Gården hade ingen egen försäljning utan vi hänvisades till en vinbutik vid det vackra slottet Chateau Brissac.

Chateau de Saumur www.chateau-saumur.fr
Chateau Brissac www.chateau-brissac.fr

Vi reser vidare i Anjou-distriktet till den lilla staden Saumur. Här ska vi tillbringa ett par nätter och tillägna oss kunskap om röda och mousserande viner.

Domain des Roches Neuves www.rochesneuves.com, en biodynamisk gård i Varrains.

Vi guidades genom domainens viner av Agathe Biotteau. Som sagt, här dominerade de röda vinerna på druvan Cabernet Franc. Hittills har Loires röda viner inte motsvarat våra förväntningar men Roches Neuves viner hade något särskilt. Vi upplevde renhet och elegans i smaken, fina tanniner och mycket frukt.

Efter avsmakning av ca 10 av gårdens röda valde vi ut två viner för bagaget. En Terres Chaudes och en vid namn Memoires. Dessa var goda representanter för gården och druvan.

Mousserande i Saumur

Loire är känt för sina utmärkta Cremanter som huvudsakligen innehåller chenin blanc. Vin är tillverkat enligt den traditionella Champagnemetoden. Det visade sig att Saumur hade en Aveny tillägnad de mousserande vinerna. Här ligger de stora husen på rad och vi besökte dem alla.

La Maison Bouvet Ladubay www.bouvet-ladubay.fr

Cave Ackerman www.ackerman.fr

Langlois Chateau www.langlois-chateau.fr  

Maison Veuve Amiot. www.veuveamiot.fr

Det var spännande besök. Samtliga utom Amiot var negocianter (upphandlar druvor). Loires cremanter är bra alternativ till Champagne och flera finns att köpa på systembolaget till rimliga priser. Eftersom vi promenerat hit blev det inga inköp men vi var överens om att Langlois och Veuve Amiot hade de mest välsmakande. Efter en förmiddag med bubbel känner man sig som en Ramlösa.

Eftermiddagen ägnades åt ett besök på slottet i Saumur som sedan 2000 finns på världsarvslistan.

Vårt sista stopp på resan var Vouvray. Orten är känd för sina utmärkta Chenin Blanc. Här bor vi på ett herrgårdsliknande chambre d´hotes, Domaine des Bidaudiers.

Under resan mot Vouvray slås vi av husen som är insprängda i de höga sandstensklipporna. Det är som att man grävt grottor och sedan gjort hål för dörrar och små fönster. På vissa ställen har man byggt på ett hus utanför, med terrasserade trädgårdar. Vinet växer på höjderna ovan klipporna. Vinmakarna beskriver att hela bygden under mark är som en hålig ost. De långa underjordiska gångarna är utmärkta vinlagringsplatser.

 Vouvray

Den första vinbonden vi besöker är Domaine des Lauriers. www.laurent-kraft-vouvray.comEtt av hans viner finns på systembolaget, nr 6288, och kom på första plats i Munskänkarnas omröstning om bästa vita vin 2021. Vi blev särskilt stolta och glada för utmärkelsen eftersom vi nominerat och röstat på vinet.

Laurent Kraft tog emot oss och berättade att han hade en liten liten del svenska gener. Han var stolt och glad över utmärkelsen och skulle just denna dag få besök av en engelsk journalist, allt pga utmärkelsen!!

Givetvis producerade han ett antal andra viner på sina 27 ha, viner som han generöst lät oss smaka. Det var ingen tillfällighet att han vunnit, vinerna håller allmänt hög kvalitet med härlig lång eftersmak, rondör och syra. Vi rekommenderar ett besök hos denna mycket välkomnande vinproducent och ett antal viner finns numera i vår källare.

 Domaine Huet www.domainehuet.com  

Här möttes vi av Johan Le Calonnec som guidade oss in och igenom en fantastisk vinkällare långt in i berggrunden. Här förvaras vinet i mycket gamla ekfat. Inga nya används. Huet är ett av de stora namnen i Loire. Domaine Huet förfogar över 35 hektar, uppdelade på tre vingårdar, Le Haut-Lieu, Le Mont och Le Clos du Bourg. Gården drivs efter biodynamiska principer. 

Vi fick en gedigen och spännande provning bl.a fick vi smaka det supersöta vinet Cuvée Constance, som kan nå upp till hela 220 grams restsötma. Vinerna i stort var mycket eleganta och finstämda. Constance var som en dröm i paradiset. Vinerna var tämligen dyra varför vi endast köpte några få flaskor som ska öppnas vid alldeles särskilda tillfällen.  

Vilken tur vi hade när vi var i Vouvray. Det visade sig att det i Tours arrangerades en stor vinmässa, Viti Loire där ca 150 producenter presenterade sin viner. En härligt varm eftermiddag tog vi oss till Tours och den fina parken där mässan ägde rum. Vi provade oss igenom många producenter av både rött, vitt, sött och mousserande vin. Vi konstaterade att Chenin Blanc är toppen, Sauvignon Blanc passar inte här och de röda är sådär.

Vi fick som tur var tillfälle att smaka på två områden som vi missat tidigare Bonnezeaux med vinet Chateau Perray Jouannet Les Ouvrees de fesles 2015. Ett sött vin som har en underbar syra. Vi kunde inte låta bli att inhandla en flaska.

Vi provade också Chateau de L'Echarderie Quarts de Chaume Clos Paradis. En upplevelse utöver det vanliga.

Maison Laudacius. www.maison-laudacius.com

Det enda kooperativet som vi besökte var Maison Laudacius vars vinkällare var insprängd i berget. Vinerna var helt ok vars ovanliga flaskor var mycket vackra.

Det andra området, det tämligen okända Vallée du Loir, namn efter en liten biflod till Loire, ett område på totalt 2750 kvadratkilometer. Här träffade vi på vinet Jasnieres, Cuvee du Silex som fick plats i bagaget.

Loire är naturligtvis inte bara vin. Området är känt för alla sina slott som finns i alla krokar, över ett 100 tal sägs det. Utöver de vi redan nämnt har vi sett och besökt

Chateau Amboise www.chateau-amboise.com, det kungliga slottet

Chateau Chenonceau  www.chenonceau.com  och Chateau Chambord www.chambord.org.

Chambord
Chenonceau
Sovrum i Chenonceau



Lars på Chateau Haute Roche tipsade oss om den lilla staden Richelieu. Staden anlades av just Richelieu som också byggde ett ståtligt slott vid staden. Richelieu är geometriskt anlagd och ansågs mycket modern för sin tid. Slottet demolerades 1835 och idag finns enbart den magnifika trädgården kvar. Vi tyckte oss få en skymt av D´artagnan.

Ett annat tips som vi tog oss till var helgonet St Martins grav. Vi fick berättat att nunnor alltid sitter vid graven och ber men denna dag hade de troligen tagit ledigt. St Martin sägs vara ursprunget till firandet av Mårten gås och han dog den 8 november 397 och begravdes den 11 november samma år. Han hade ett särskilt förhållande till gäss och därav äter man gås den 11 november. Det visar sig att seden i princip är utdöd i Frankrike men den har spridit sig till germanska trakter och finns kvar i delar av Tyskland och i Skåne.

Mårtan Gås

Detta har varit en händelserik och intressant resa. Vi har hållit sams och haft många härliga skratt och gemensamma upplevelser. Vi tackar våra vänner och grannar för en härlig vecka som kan återupplivas på hemmaplan när vi öppnar några buteljer till Mårten Gås.



























































 

 

 

 

måndag 9 maj 2022

Masterclass med Consorzio Valtenesi och Gambero Rosso


Vi startade maj månad med ännu ett vinbesök i Köpenhamn, även denna gång italienskt. Nu var vi inbjudna till Gambero Rosso och Consorzio Valtenesi som den 2 maj hade en gememsam provning och masterclass på Langeliniepavillonen i Köpenhamn. Anordnare denna gång var Promisitalia och Ulrik Knudsen. 

Dannebrogen kom förbi

Masteclass med Consorzio Valtenesi 

Valtenesi

Consorzio Valtenesi hade inbjudit till en mycket intressant masterclass. De var mycket noga med att påpeka att vi inte skulle blanda ihop Valtenesi med vinområdet Valltelina i Piemonte. Valtenesi ligger alldeles vid Gardasjöns västra strand och är för oss relativt okänt. Det är ett naturskönt område med medelhavsklimat. Samtidigt har det fördelen att ligga vid foten av alperna, vilket innebär kyliga nätter men också varma härliga dagar.  Området ligger på samma breddgrad som Lyon i Frankrike. Vi har turistat i närområdet men tyvärr inte uppmärksammat deras utmärkta roséviner, som här huvudsakligen tillverkas på druvan Gropello. Även andra druvor är tillåtna som tex Barbera och Sangiovese. Valtenesi är ett ungt vindistrikt med ett 60-tal producenter som tillsammans producerar ca 2 miljoner buteljer. Consortzio Valtenesi samarbetar en hel del med systerorganisationen i Provence.

Producenterna

 

Roséviner brukar främst konsumeras unga och friska som sommarviner på balkong och terrass. Från konsortiets sida var man noga med att påpeka vikten av att ge deras roséviner några år på flaskan. Druvan gropello utvecklas, djupnar och mognar med åren och vinerna blir bara bättre. De flesta vi smakade under masterclassen var dock unga. Vi måste därför via ett besök i trakten, bilda oss en egen uppfattning i saken.  Nedan presenterar vi de viner som smakades av under masterclassen. Samtliga viner hade en ljus laxrosa till rosa färg.

 

Pasini San Giovanniwww.pasinisangiovanni.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico Doc ”Rosagreen” 2021

Druvor; 100% Gropello. Ett mycket torrt, kryddigt vin med lemon i eftersmaken. 0 gr socker /l. Vinet vinner på att drickas efter tre år men kan sparas i 5 år. Som det är nu (ungt) bör det serveras till mat.

Rosagreen

 

Scolari; www.cantinescolari.it

Rivera del Garda Classico D.O.C. Chiaretto ”Anima” 2021

Druvor; 50% Gropello, Gropello di Mocasina, 20% Marzemino, 15% Sangiovese, 15% Barbera. Ett fruktigt, lättdrucket vin med körsbär och smultron i doft och smak.

 

Citari; www.citari.it

Riviera del Garda Classico Doc Chiaretto ”18e45”n 2021

Druvor; Gropello, Marzemino, Sangiovese och Barbera. I svarta glas kunde vinet tas för ett rött. Rabarber var framträdande, ett elegant vin.

 

Tenute del Garda; www.tenutedelgarda.it

Riviera del Garda Classico Chiaretto D.O.P.2021

Druvor; Gropello, Marzemino, Sangiovese och Barbera. Vinet har en alkoholhalt på 13%. Vinet har en hög syra, känns fräscht. Känns lite grönt så det vinner på att åldras. Produceras endast i 4000 buteljer årligen.

Chiaretto

 

COBUE: www.cobue.it

Valtenesi Riviera del Garda Classic Doc Chiaretto ”29 agosto” 2021

Druvor; Gropello 30%, Marzemino 30%, Sangiovese 20%, och Barbera 20%. Här hittar vi tanniner och vinet känns väldigt rent av röda vinbär, svartpeppar och körsbär.

 

Costaripa; www.costaripa.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico DocRosaMara 2021

Druvor; Gropello, Marzemino, Sangiovese och Barbera. Vinet hade fått pris som Rosé of the year. Det har lagrats tre år på ekfat så i doften hittar man inte så mycket frukt utan en aning trä o sur trasa. Vinet är mycket torrt och har en smak av blommor och peppar, ett härligt rosévin. 

 

Bulgariniwww.vini-bulgarini.com

Riviera del Garda Classico Chiaretto D.O.P.2021

Druvor; Gropello 40%, Sangiovese 20%, Marzemino 20% och Barbera20%.  Alkoholhalt 12,5%. Lång eftersmak men sötaktigt.

 

Perla del Garda; www.perladelgarda.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico Doc Bio Chiaretto 2021

Druvor; Gropello, Sangiovese, Marzemino och Barbera. Inte vår pärla.

 

Il Vittoriale Degliitaliani; www.vittoriale.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico «Rosa del Vittoriale», 2019

Druvor 100% Gropello. Doft av kryddor, peppar, ingefära och frukt, ett elegant vin som absolut ska serveras till mat. Även detta tas med lätthet för ett rött vin.

 
Efter denna mycket lärorika masterclass begav vi oss på rundprovning i Italien. Gambero Rossa  ” Vintidningen” hade tagit med en producent från vardera vinområde i Italien. Vi koncentrerade oss på de, för oss, minst kända områdena.

 

SARDINIEN – varför har vi inte varit där?

Vi har provat viner från Sardinien tidigare och då liksom nu frågat oss detta. Nästa år är det dags.

Marco Montali från Siddura

 

Siddurawww.SIDDURA.com

Vingården ligger i norra Sardinien och de är specialiserade på Vermentinodruvan. Vingården producerar 230 000 buteljer årligen fördelade på nio viner.

Vi smakade deras viner Spera och Maia båda Vermentino. Spera är den enklaste och Maia den ekfatslagrade. Maia var mycket smakrik och komplex ett härligt vin.

 

Gården producerar även röda viner och vi smakade Erema och Bacco som var gjorda på druvan Cannonau (Grenache). Ett friskt, rent Grenachevin med härlig lång eftersmak.

 

PUGLIA

 

Varvaglionewww.varvaglione.com

Varvaglione är familjeägt och har arbetat med vinproduktion sedan 1921. Det är en av de allra största vinproducenterna i Puglia och omfattar ca 400 ha. De producerar drygt 20 olika viner. De är mest kända för sina Primotivo och Negroamaro. De imponerade inte på oss.

Anna Barbati - Varvaglione

 

ABRUZZO

 

Cantina Tollo; https: www.cantinatollo.it

Vingårdens produktion är uteslutande koncentrerad på de typiska och inhemska druvorna i området, traditionellt odlade i pergola. Druvorna är Montepuliciano, Trebbiano, Pecorino, Passerina, Cucciola och Cerasuolo. Vingården är organiskt  certifierad.  

 

Vi provade gårdens vita och rosé. Rosén var mycket torr och fruktig en riktigt härlig rosé.

PecorinoTerre Di Chieti IGP Organic 

Hedos, Cerasuolo D´Abruzzo DOP

Montepulciano D`Abruzzo DOP Organic, ett rött vin som inte föll oss i smaken.

 

TRENTINO

 

Cantina Toblino; www.toblino.it

Dagens överraskning. Vingården ligger vid foten av Dolomiterna. Vingården drivs som ett kooperativ. 

Cantina Toblino

 

LAS - Lagrein, Trentino DOC Bio

Gjord på 100% Lagrein som är en druva som endast odlas i Sydtyrolen och som vi aldrig tidigare smakat. Årgången var 2016 och vinet har lagrats i sex år på stora ekfat innan det buteljeras och säljs. Detta var ett mycket spännande vin, fräscht trots sin långa lagring.

 

Elimaro – Rosso- VIigneti delle Dolomiti IGT

Druvor Rebo och Rigotti också dessa är helt okända för oss. Druvorna odlas enbart i Trentino.

Efter fermentation lagras vinet i 36 månader i stora ekfat. Ett frisk härligt vin som passar utmärkt till kraftigt kött och lagrade ostar. 

 

Detta blir vårens sista vinprovning i Köpenhamn. Nu åker vi snart till Loiredalen och vi lovar ingående rapporter från viner, mat och slott.

lördag 30 april 2022

Amarone - Masterclass i Köpenhamn 26 april 2022

Det är onsdag morgon och vi är på väg till Köpenhamn, till Molkes Palais där det anordnas Amaroneprovning. Amarone tillhör inte våra favoriter, alkoholstinna och lite sötaktiga så våra förväntningar är inte så höga. Vi har dock kommit med på Masterclass och det är alltid så intressant och lärorikt.

Vilken uppställning vi möts av. Samtliga 13 odlare från organisationen ”Le Familie  Storiche” är företrädda. De arbetar aktivt för att sätta kvalitetsinriktad Amarone på kartan. De berättar om druvorna som odlas på kullarna i regionen, det är enbart druvor från dessa kullar som kan användas för Amarone med hög kvalitet. De 13 familjeägda vingårdarna arbetar aktivt tillsammans, delar med sig av idéer och utvecklas tillsammans. I organisationen finns både traditionella vinbönder, biologiska odlare och biodynamiker men en sak driver dem gemensamt, att visa på att det finns skillnad på Amarone och Amarone.

 

Först lite om Amarone della Valpolicella som fick sin DOCG 2010. Området ligger i Veneto och omfattar ca 3000 ha odlingsmark. Valpollicella ligger på samma breddgrad som Lyon i Frankrike. Klimatet kännetecknas av varma somrar och svalare vintrar. Närheten till Gardasjön har stor betydelse för luftfuktigheten och de vindar, scirocco och Bora, som drar förbi. Den dominerande druvan i Amarone är Corvina (45% - 95%) men vinbönderna använder också ett tiotal andra druvor som alla är lokala sorter tex Corvinone (kan vara upp till 50%) Rondinella och Molinara. Skörden sker i regel i slutet av september till mitten av oktober. Därefter torkas druvorna, Appassimento under minst 60 dagar. Det är väldigt viktigt med temperatur- och fuktighetskontrollen under appassimenton och flera av odlarna har kontrollanläggningar för detta. Först den 1 december får vinifikationen påbörjas. Ofta påbörjas den dock först i mitten av januari. För  Amarone ska lagringen vara minst 2 år från den 1 december skördeåret och minst 4 år för Amarone Riserva. Lägsta alkoholhalt är minst 14 % alkohol och restsockerhalten upp till 12% ofta högre. Första Amaronen buteljerades 1938 men blev först en exportsuccé på 1990-talet. Nu produceras ca 15 miljoner flaskor i området.

Stefano Cesari 

Till provningen: Som sagt de som företräds här är kvalitetsodlarna i området. Många producerar Amarone där druvorna odlas nere i dalen med så kort appasimento som 60 dagar. Dessa viner har betydligt högre restsockerhalt och upplevs tunga och söta. Nedan listar vi samtliga 13 viner som ingick i provningen. Vi bedömer dock enbart de fyra som vi attraherades mest av;

 

Torre Dórti; www.tenutedifamiglia.com

Amarone della Valpolicella 2015

Ett av dagens bästa viner. Vingården som producerar detta utmärkta vin ligger på  300-350 meters höjd. Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella och Oseleta. Vinet lagras sedan på såväl stora som små ekfat. Alkoholhalten är så hög som 17% men restsockerhalten är mindre än 3 gram/l. Vinet är fräscht i doft och smak, en utmärkt härlig Amarone.

 


Allegrini; www.Allegrini.it

Amarone della valpolicella Classico 2011

Tyvärr möttes vi av beskedet att familjen Allegrini inte kunde närvara eftersom Franco Allegrini, en av de drivande krafterna för utvecklingen av organisationen och vinodlingen nyss gått bort. Han var en förgrundsperson vinkulturen i Valpolicella. Han introducerade bland annat Guyot klippning istället för den traditionella pergolaklippningen och fick därmed ut fler vinstockar per hektar än tidigare.  Kort sagt han var en i området mycket drivande producent.

 

Tedeschi; www.tedeschiwines.com

 

”Capitel Monte Olmi” Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2011

Monte Olmi är namnet på en 2,5 ha stor terrasserad vingård som ligger i hjärtat av Valpolicella Classica. Vinet är gjort på en blandning av de tillåtna druvorna 30% Corvina, 30% Corvinone, 30% Rondinella, 10% Oseleta, Negrara, Dindarella, Croatina och Forselina. Druvorna skördas i mitten av september och torkas i ca 4 månader. Därefter lagras vinet på ekfat i 4år och därefter 6 månader på flaska. Alkoholhalten är 17% med en restsötma 2,6 g/l.

Här hittar vi riktigt mörka bär och plommon, mycket tanniner, en torr, härlig, smakrik Amarone.

 

  • Tenuta Sant Antonio, Familglia Castagnedi;www.tenutasantantonio.it  - ”Campo dei Gigli” Amarone della Valpolicella 2011 
  • Masi Agricola; www.masi.it ”Vaio Amaron  - Sergio Alighieri, Amarone della Valpolicella 2009
  • Tommasi Family Estates; www.tommasi.com - ”De Buris” Amarone della Valpolicella Riserva 2009
  • Zenato; www.zenato.it - Amarone della Valpolicella 2009
  • Venturini; www.viniventurini.com - Amarone della Valpolicella 2009
  • Musella; www.musella.it - Amzarone della Valpolicella Riszerva 2007
  • Begali; www.begaliwine.it - ”Monte Ca´Bianca” Amarone della Valpolicella Classico 2007
  • Brigaldara; www.brigaldera.it - Amarone della Valpolicella Riserva 2007
  • Guerrieri Rizzardi; www.guerrieri-rizzardi.it - ”Calcarole” Amarone della Valpolicella 2005
Vinbonden Giuseppe Rizzardi talade sig varm för serveringstemperaturen. Amarone ska serveras vid en temperatur på ca 14 grader eftersom det värms upp tämligen fort i glaset. Detta vin kommer från en unik brant och terrasserad vingård som är 5 ha stor. De handplockade druvorna torkar i 3 ½ månad. Vinet består av Corvina 65%, Rondinella 20% och 15% Barbera. Vinet har lagarts i 12 månader på 5 hl ekfat och sedan i 24 månader på 25 hl fat. Alkoholhalten är 16,75%  och restsockerhalten är 10,9%. LarsPeter blev förtjust i vinet men Åsa tyckte det var något för sött.

 

  • Speri Viticoltori; www.Speri.com - ”Vigneto Monte Sant` Urbano” Amarone della Valpolicdella Classico 2004

Dagens godaste vin presenterades av Luca Speri som driver den familjeägda gården Speri. 

Druvorna kommer från vingården Monte Sant’Urbano, därav namnet, som ligger på 280 and 350 meters höjd. Vinet är tillverkat av Corvina och Corvinone 70%, Rondinella 25% och Molinara 5%. Druvorna har torkat i ca 100 dagar. Vinet har lagrats i 24månader i 500 liters franska ekfat. Därefter 18 månader på slovenska ekfat. Därefter 12 månader på flaska. Alkoholhalten är 15 % med en restsockerhalt mindre än 4%. Vinet var silkesmjukt med mjuka härliga tanniner och är perfekt till lagrad ost men denna årgång kan framförallt njutas för sig själv. Ett underbart gott vin. 

 

Vinbönderna var väldigt noga med att påpeka att Amarone ska drickas till mat och då främst till kraftiga rätter av anka, gås eller vilt. De passar även till goda italienska ostar och på ålderns höst kan de drickas som de är. Systembolaget säljer viner från ett antal av de nämnda producenterna. Nästa gång du köper en Amarone, lägg till en slant och satsa på kvalitet, vi garanterar en ljuvlig upplevelse.

 

 

 















 



lördag 23 april 2022

Det våras efter spruta tre

Nu lämnar vi tandkrämen och återgår till vin, resor, mat och allt annat som gör livet glatt, eller livet efter spruta tre.

I slutet av oktober 2021 lämnade vi Pezenas och vid hemkomsten fick vi spruta tre. Det kändes fint att vi sluppit sjukdomar och att vi förhoppningsvis skulle hålla oss friska under vintermånaderna. 


Trots att vi är medlemmar i Munskänkarna har vi aldrig varit på en provning i Helsingborgsföreningen. Den 21 november gjorde vi slag i saken och deltog i deras jubileumsprovning där vinskribenten och vinspecialisten Britt Karlsson var dagens föreläsare. Britt filosoferade över vintillverkning i allmänhet och naturviner i synnerhet. Vi testade sex olika viner som tyvärr inte gjorde några större intryck. Föredraget var dock mycket intressant och vi fick en god kontakt med Britt för framtiden.

 

December var som vanligt mörk och kall. Alla ljus inne och ute, allt stök med den kommande högtiden, umgänget med vänner och bekanta och bäst av allt med barn och barnbarn ramar dock in månaden och gör den till en av årets bästa. En väsentlig sak i december är glöggen. Nya sorter måste testas och vissa kan med fördel drickas kalla. Vi gillade årsglöggen 2021 som visade sig smaka både varm och kall.

Theo, Ludvig och Harry

 Nyårsafton firades och maten lagades tillsammans med grannarna Anders och Eva Ulveman. Vi skålade tidigt i Champagne och tillät oss både löjrom och ostron som entré.  En rejäl piggvar följde liksom ostar och en underbart god apelsindessert. Till piggvaren testade vi en god Chablis grand cru och till ost och dessert en underbar port. Fyrverkeriernas ljussken blandades med den täta dimman.

 

Vi brukar under vintermånaderna delta i föreläsningar som anordnas av Nordvästra skånes senioruniversitet. Under två Covidår har föreläsningarna varit digitala men nu kunde vi äntligen lyssna live. I år hade vi dessutom bestämt med våra vänner Nilla och Göran att ta en fika efter varje föreläsning och tillsammans diskutera dagens tema. Att dela våra tankar kring de ämnen vi fått kunskap kring kryddade livet under vinterns grånad.

 

Vintermånaderna behöver livas upp med kulturupptåg. Det har blivit konsert, ett Göteborgsbesök med ABBA-musical och Falkenbergsrevyn. Musik är glädje, skådespel är glädje, god mat och dryck gör gott. Göteborgsbesöket kröntes med ett besök på en trevlig italiensk vinbar. Vi serverades angenäma viner men tyvärr glömde vi skriva upp druvornas namn, trist – vi får komma igen.

Agneta, Tomas, Åsa o Lp på Falkenbergsrevyn

 

Vi är lyckligt lottade i Helsingborg. Vi har hotell Radison Blu som ståtar med en champagnebar, A Little Party, på över 200 olika sorter. Hit kan man komma för ett glas men också för små provningar. Man kan välja sina egna eller få tre glas från okända odlare. Vi rekommenderar ett besök, det är både prisvärt och trevligt.  

 

PEZENAS våren 2022

Vi brukar göra varje resa till ett äventyr men i år valde vi att köra direkt till Pezenas. Ett kallt Pezenas mötte oss. Fortfarande grasserade Corona men även en annan slags epedemi hade slagit rot; flyttepedemi. Flera av våra vänner är på gång att antingen flytta tillbaka till Sverige eller byta bostad. Tur då är att våra vänner ”slottsägarna” Lena och Håkan fortsätter ett entusiastiskt renoveringsprojekt av sin ”slottsruin”. Det är underbart att se deras entusiasm och det är fantastiskt kul att då och då kunna hjälpa till med diverse handräckning mm. Heja Håkan o Lena!!! Med tiden kanske påven själv kommer på besök.

 

Tiden i huset var kort, vi skulle iväg till Pyrenéerna och Andorra för några dagars skidåkning. Det är härligt att bo så nära ”alper”, drygt 20 mil. Vi fick 4 fina dagar med fast snö under morgontimmarna och sorbet på eftermiddagen. Vi klarade benen men visst känns det att vi lämnat ungdomsåren bakom oss.

 

Det blev inte så många cykelturer som brukligt och inte ett enda besök vid havet. Mycket ovanligt! Boule spelade vi dock på LarsPeters födelsedag och hela restaurangen sjöng fransk sång och fölsegrisen bjöds på tarte aux pommes.

 

Bourgogneprovning

Samma dag som vi återvände till Pezenas hastade vi iväg på Bourgogneprovning. I Munskänkarna hade vi under flera år planerat denna men fått ställa in pga Corona – nu var vi glada och igång med evenemang igen! Vår vän Börje Johansson skrev efter provningen följande;

Bourgogne lockade många! Munskänkarna Languedocs första vinprovning för i år blev snabbt fullbokad. Givetvis i första hand med anledning av de intressanta vinerna men säkert också för nöjet att åter kunna prova och diskutera viner tillsammans. Provningen hölls på Restaurang l´Entre Pots i Pezenas där Dominic Georges guidade oss genom provningen. 

De sex vinerna som presenterades var: 

* Chablis 1er Cru Vau de Vey 2020 från Domaine des Malandes,

* Chassagne Montrachet 1er Cru 2017 "Clos de la Roquemaure" Från Domaine Fleurot Larose, 

* Gerry Chambertain 1 er Cru från Domaine Serafin, 

* Mercurey Premier Cru 2014 från Domaine Thierry Garrey, 

* Pouilly Fuissé 2019, Vieilles Vignes från Domaine Guerrin - Vergisson, 

* Fixin 2018 från Domaine Noellat,

 

Bourgogne är dyrt om det ska smaka riktigt gott. Vi bedömer dock att Dominic har hittat prisvärda viner och lyckats väl med att få ihop en allsidig provning.


Vi deltog ocksåi en av föreningen Scandoc anordnad utflykt till Vinlagret Terra-Vinea Portel-des-Corbières. Märkligt var att vi aldrig hört talas om detta spännande vinmuseum som låg i en gammal gipsgruva. Först tog vi det lilla tåget ”Terra-Vinea Express” till gipsgrottorna 80 meter ner under jorden. Därefter tog vi apostlahästarna ner i de långa underjordiska gruvgångarna.


 

Här bjöd turen på väggmålningar av historiska motiv för vinet och vinnäringen i Narbonnaise. Vi fick uppleva en unik resa genom tiden med ljud- och ljusshower och virituella animationer. En häftig utflykt som rekommenderas om ni har vägarna förbi.

 

Sherryprovning

Just innan det var dags för hemresa var vi provningsledare på Munskänkarnas Sherryprovning. Jerez är årets vinort och vi har tidigare skrivit om vårt besök i Sherryland. Sherryn hade vi handlat in på Systembolaget och den hade färdats med oss ner till Frankrike. Vi hade dessutom inhandlat löksill på burk för att visa på smaksensationen Fino och sill.

Ann Werner styrelseledamot i Munskänkarna skrev på Facebook;

Sherry med sceneri! Munskänkarna Languedoc inledde påskhelgen med en fantastisk sherryprovning med en lika fantastisk utsikt från Vinbaren i Faugeres. Provningen leddes av Åsa Andersson och Lars Peter Werner som med djup och bred kunskap, om både viner och destination, guidade oss genom fem typer av sherry och dess kombinationsmöjligheter. För oss flesta var matchningen av sill tillsammans med Fino och Manzanilla en ny och smakfull upplevelse! Vi provade följande sherrys: 

Solear Manzanilla, 

Tio Pepe Fino, 

Cuco Oloroso Dry, 

Lustau Solera Reserva Amontillado, 

Palo Cortado 

PX El Candado Valdespino. 

Till detta bjöds rustika tapas där vi också fick prova några lokala favoritviner som rekommenderades av vinbarens ägare. Vinbaren i Faugeres är verkligen värt ett besök i sig, förutom den vackra utsikten har de ett brett sortiment av vin från både stora och små producenter i Faugeres. Joyeuses Paques!


Nu är ju påsken till ända denna gång men prova gärna en sillarumpa till en Fino trots detta.

 

Domaine de Brescou

Givetvis har vi varit på Brescou. Vinstockarna i landskapet stod ståtliga utan ett blad. De enda som visade tecken på liv var Chardonnay vars blad och skott är tidiga. Vi provade fjolårets skörd som vi upplevde som lovande. Vissa viner skulle redan ha buteljerats men hör och häpna, Coronaepedemin har satt flera spår hos vinodlarna. Just nu i vår har det varit svårigheter att få fram tillräckligt med buteljer, korkar och etiketter vilket har försenat buteljeringen. Trist är det också att gården inte kan buteljera en enda rosé. Druvorna klarade inte förra vårens kyla.

 

Alsace och Riesling

Hemresan i år skulle som vanligt bli en liten semestertripp. Vår planering nu bestod därför av två stopp dels i Alsace och dels i Arbois. Målet var inte bara Comtéost och vin utan också ostfondue på en helt fantastisk restaurang. Döm av vår förvåning när alla hotell i Arbois var upptagna och mejeriet stängt pga bröllop. ” Tres triste”.

Vi fick nöja oss med Alsace och denna gång blev det Eguisheim. En liten vacker by i detta ”docklandskap”. Eftersom en av våra favoritvinbönder, Wunsch et Mann, finns i grannbyn Wettolsheim blev det provning och inköp där. Vi bunkrade Riesling Grand Cru, Pinot Gris samt Pinot Noir. Mycket prisvärda viner. 


Vi fortsatte dagen därpå till den vackra staden Celle i Tyskland. Här såg vi fram emot den vita sparrisen. Stadens centrum består nästan uteslutande av gamla vackra korsvirkeshus, rikt dekorerade och visst serverades det sparris. Vi slank in på ett trevligt Gasthof och serverades underbar al dente sparris med Hollandaise. Till detta drack vi en mycket torr men smakrik Grauburgunder. En lyckostund!

 

Kullagårdens vingård

Väl hemkomna till Helsingborg var det på annandagen dags för tipsrunda med lunch på Kullagårdens vingård. Skånes bästa vingård. I tipsrundan ingick en blindprovning i svarta glas. Tyvärr slarvade vi och bommade ett vin. På gården möttes vi av Åsas gamla gymnasiekamrat, vinjournalisten Mikael Mölstad. Det var ett kul återseende.


Vår Champagneklubb, HCCS, har legat i träda pga sjukdom,  Men trots detta har vi tillsammans tömt några flaskor. Den mest sägenomspunna, en Dom Pérignon Vintage 2000, var den sista vi hann smaka innan vår ordförande Lars Ek tyvärr gick bort den 22 april. Lars var levnadsglad, mycket kunnig med goda smaklökar. Lars namngav även vår bedömningsskala (Ekskalan). Han fattas oss oändligt mycket.



Lars Ek ordförande



















tisdag 28 december 2021

Tandkräm - en test i coronatider

Vårt intresse för vin i olika former är självklart. Under coronatiden har jag (LarsPeter) blivit utsedd till hushållets ansvarige för veckans inköp på Ica Maxi i Helsingborg. Viktigt att endast en person per hushåll handlar. Under mina strövtåg på Maxi har jag blivit förundrad över hur många olika typer av tandkräm som finns på hyllan.  Ja, intresset för detta startade egentligen i Frankrike för något år sedan. Där finns alla typer och smaker och färger. Dessutom rekommenderar tandläkare diverse olika krämer. Man blir villrådig. Jag har nu provat mig fram och är färdig med att delge mitt resultat om intresse finns läs vidare; 

Superwhite Aloe Vera, Au Flour; Inköpt på Carrefour i Pezenas. Grön, transparent, kladdig och smakar som grönt te. Superäcklig.

Aquafresh, triple protection; Randig i tricoulorens färger. Sådär. Smakar rätt bra men färgerna kladdar ihop efter ett tag och det ser ganska äckligt ut.

Colgate MaxWhite, White crystals. Transparant med någon märklig grönvit kulör. Rätt ok i smaken men skumt med de små partiklarna i tandkrämen. Vad kan det vara? Microplast? (Poly)

Signal, Integral 8. Inköpt i Frankrike. Inget vidare. Svag rosa, transparant färg.

Colgate, Triple Action; Randig i blått, vitt och grönt. Konstig tandkräm som kladdar efter hand.

Pepsodent, Long Active, Coco White; Fy, förfärlig. Smakar söt cocos. Hur kan man bara tillverka en dylik tandkräm? Åsa vägrade använda denna vidriga tandkräm.






Zendium, Extra fresh; Bra konsistens, Vit färg och god mintsmak. En av de bättre.

ICA, Fluor; Förmodligen den billigaste av samtliga tandkrämer. Den var helt ok. Utan en massa konstiga ingredienser.

Oral-B, 3-D White, Perfection; Vad 3-D betyder i detta sammanhang kan man verkligen undra. Smak tämligen ok men dyr. 





Marvis; Tandkrämarnas Rolls royce. Vit och fin i konsistensen, Stark mintsmak som avtar och förändras. På tok för dyr (54:-) Inte värd sitt pris

Sensodyne, Rapid Relief; Åsas favorit. Bra smak men med tiden kladdig. Lite dyrare. Ska hjälpa mot ilningar i tänderna.









Sensodyne, Repair & Protect; Vit med trevlig konsistens. Stor smak av mint. En av de bästa.

Stomatol Fluor; Klassiker. Vit och smidig. Smakar mint. Kladdar inte. Så ska en tandkräm vara. Bäst i test.

Colgate Max white, Charcoal; Trevlig mintsmak. Men hur kan man bara tillverka en kolsvart tandkräm. Vem vill borsta tänderna med svart färg? Märkligt. 

Pepsodent, Fresh, Limemint; Gulgrön och transparant i färgen. Övergår från gul färg till grön färg. Dock kladdig. Smak av lime och mint. Mycket smak. Inte alls dum.

Paradontax, ultra clean; Stark med mycket sälta och mint i smakenRosa färg. Något dyr. Åsa utryckte - fy vad äcklig. Den får du använda själv.

Slutsats. Det är märkligt med alla dessa olika tandkrämer.  Detta är kanske något nördigt men man blir fascinerad över allt vad fabrikanterna hittar på och vad de utlovar. De kan vara svarta, gröna, röda, rosa, randiga. De kan smaka mint, Aloe Vera eller t.ex. cocos. Samtliga innehåller dock 1450 ppm natriumfluorid (fluorid)  vilket är den aktiva substansen. Vad det nu innebär. Vinnare i mitt lilla test blir de traditionella krämerna såsom Stomatol, Zendium och Ica Fluor. De smakar mint och inget annat. De är vita och bra i konsistensen. De är dessutom billigast. I fortsättning slipper ni ytterligare tester av tandkräm. I fortsättningen gäller bara vin.