lördag 23 april 2022

Det våras efter spruta tre

Nu lämnar vi tandkrämen och återgår till vin, resor, mat och allt annat som gör livet glatt, eller livet efter spruta tre.

I slutet av oktober 2021 lämnade vi Pezenas och vid hemkomsten fick vi spruta tre. Det kändes fint att vi sluppit sjukdomar och att vi förhoppningsvis skulle hålla oss friska under vintermånaderna. 


Trots att vi är medlemmar i Munskänkarna har vi aldrig varit på en provning i Helsingborgsföreningen. Den 21 november gjorde vi slag i saken och deltog i deras jubileumsprovning där vinskribenten och vinspecialisten Britt Karlsson var dagens föreläsare. Britt filosoferade över vintillverkning i allmänhet och naturviner i synnerhet. Vi testade sex olika viner som tyvärr inte gjorde några större intryck. Föredraget var dock mycket intressant och vi fick en god kontakt med Britt för framtiden.

 

December var som vanligt mörk och kall. Alla ljus inne och ute, allt stök med den kommande högtiden, umgänget med vänner och bekanta och bäst av allt med barn och barnbarn ramar dock in månaden och gör den till en av årets bästa. En väsentlig sak i december är glöggen. Nya sorter måste testas och vissa kan med fördel drickas kalla. Vi gillade årsglöggen 2021 som visade sig smaka både varm och kall.

Theo, Ludvig och Harry

 Nyårsafton firades och maten lagades tillsammans med grannarna Anders och Eva Ulveman. Vi skålade tidigt i Champagne och tillät oss både löjrom och ostron som entré.  En rejäl piggvar följde liksom ostar och en underbart god apelsindessert. Till piggvaren testade vi en god Chablis grand cru och till ost och dessert en underbar port. Fyrverkeriernas ljussken blandades med den täta dimman.

 

Vi brukar under vintermånaderna delta i föreläsningar som anordnas av Nordvästra skånes senioruniversitet. Under två Covidår har föreläsningarna varit digitala men nu kunde vi äntligen lyssna live. I år hade vi dessutom bestämt med våra vänner Nilla och Göran att ta en fika efter varje föreläsning och tillsammans diskutera dagens tema. Att dela våra tankar kring de ämnen vi fått kunskap kring kryddade livet under vinterns grånad.

 

Vintermånaderna behöver livas upp med kulturupptåg. Det har blivit konsert, ett Göteborgsbesök med ABBA-musical och Falkenbergsrevyn. Musik är glädje, skådespel är glädje, god mat och dryck gör gott. Göteborgsbesöket kröntes med ett besök på en trevlig italiensk vinbar. Vi serverades angenäma viner men tyvärr glömde vi skriva upp druvornas namn, trist – vi får komma igen.

Agneta, Tomas, Åsa o Lp på Falkenbergsrevyn

 

Vi är lyckligt lottade i Helsingborg. Vi har hotell Radison Blu som ståtar med en champagnebar, A Little Party, på över 200 olika sorter. Hit kan man komma för ett glas men också för små provningar. Man kan välja sina egna eller få tre glas från okända odlare. Vi rekommenderar ett besök, det är både prisvärt och trevligt.  

 

PEZENAS våren 2022

Vi brukar göra varje resa till ett äventyr men i år valde vi att köra direkt till Pezenas. Ett kallt Pezenas mötte oss. Fortfarande grasserade Corona men även en annan slags epedemi hade slagit rot; flyttepedemi. Flera av våra vänner är på gång att antingen flytta tillbaka till Sverige eller byta bostad. Tur då är att våra vänner ”slottsägarna” Lena och Håkan fortsätter ett entusiastiskt renoveringsprojekt av sin ”slottsruin”. Det är underbart att se deras entusiasm och det är fantastiskt kul att då och då kunna hjälpa till med diverse handräckning mm. Heja Håkan o Lena!!! Med tiden kanske påven själv kommer på besök.

 

Tiden i huset var kort, vi skulle iväg till Pyrenéerna och Andorra för några dagars skidåkning. Det är härligt att bo så nära ”alper”, drygt 20 mil. Vi fick 4 fina dagar med fast snö under morgontimmarna och sorbet på eftermiddagen. Vi klarade benen men visst känns det att vi lämnat ungdomsåren bakom oss.

 

Det blev inte så många cykelturer som brukligt och inte ett enda besök vid havet. Mycket ovanligt! Boule spelade vi dock på LarsPeters födelsedag och hela restaurangen sjöng fransk sång och fölsegrisen bjöds på tarte aux pommes.

 

Bourgogneprovning

Samma dag som vi återvände till Pezenas hastade vi iväg på Bourgogneprovning. I Munskänkarna hade vi under flera år planerat denna men fått ställa in pga Corona – nu var vi glada och igång med evenemang igen! Vår vän Börje Johansson skrev efter provningen följande;

Bourgogne lockade många! Munskänkarna Languedocs första vinprovning för i år blev snabbt fullbokad. Givetvis i första hand med anledning av de intressanta vinerna men säkert också för nöjet att åter kunna prova och diskutera viner tillsammans. Provningen hölls på Restaurang l´Entre Pots i Pezenas där Dominic Georges guidade oss genom provningen. 

De sex vinerna som presenterades var: 

* Chablis 1er Cru Vau de Vey 2020 från Domaine des Malandes,

* Chassagne Montrachet 1er Cru 2017 "Clos de la Roquemaure" Från Domaine Fleurot Larose, 

* Gerry Chambertain 1 er Cru från Domaine Serafin, 

* Mercurey Premier Cru 2014 från Domaine Thierry Garrey, 

* Pouilly Fuissé 2019, Vieilles Vignes från Domaine Guerrin - Vergisson, 

* Fixin 2018 från Domaine Noellat,

 

Bourgogne är dyrt om det ska smaka riktigt gott. Vi bedömer dock att Dominic har hittat prisvärda viner och lyckats väl med att få ihop en allsidig provning.


Vi deltog ocksåi en av föreningen Scandoc anordnad utflykt till Vinlagret Terra-Vinea Portel-des-Corbières. Märkligt var att vi aldrig hört talas om detta spännande vinmuseum som låg i en gammal gipsgruva. Först tog vi det lilla tåget ”Terra-Vinea Express” till gipsgrottorna 80 meter ner under jorden. Därefter tog vi apostlahästarna ner i de långa underjordiska gruvgångarna.


 

Här bjöd turen på väggmålningar av historiska motiv för vinet och vinnäringen i Narbonnaise. Vi fick uppleva en unik resa genom tiden med ljud- och ljusshower och virituella animationer. En häftig utflykt som rekommenderas om ni har vägarna förbi.

 

Sherryprovning

Just innan det var dags för hemresa var vi provningsledare på Munskänkarnas Sherryprovning. Jerez är årets vinort och vi har tidigare skrivit om vårt besök i Sherryland. Sherryn hade vi handlat in på Systembolaget och den hade färdats med oss ner till Frankrike. Vi hade dessutom inhandlat löksill på burk för att visa på smaksensationen Fino och sill.

Ann Werner styrelseledamot i Munskänkarna skrev på Facebook;

Sherry med sceneri! Munskänkarna Languedoc inledde påskhelgen med en fantastisk sherryprovning med en lika fantastisk utsikt från Vinbaren i Faugeres. Provningen leddes av Åsa Andersson och Lars Peter Werner som med djup och bred kunskap, om både viner och destination, guidade oss genom fem typer av sherry och dess kombinationsmöjligheter. För oss flesta var matchningen av sill tillsammans med Fino och Manzanilla en ny och smakfull upplevelse! Vi provade följande sherrys: 

Solear Manzanilla, 

Tio Pepe Fino, 

Cuco Oloroso Dry, 

Lustau Solera Reserva Amontillado, 

Palo Cortado 

PX El Candado Valdespino. 

Till detta bjöds rustika tapas där vi också fick prova några lokala favoritviner som rekommenderades av vinbarens ägare. Vinbaren i Faugeres är verkligen värt ett besök i sig, förutom den vackra utsikten har de ett brett sortiment av vin från både stora och små producenter i Faugeres. Joyeuses Paques!


Nu är ju påsken till ända denna gång men prova gärna en sillarumpa till en Fino trots detta.

 

Domaine de Brescou

Givetvis har vi varit på Brescou. Vinstockarna i landskapet stod ståtliga utan ett blad. De enda som visade tecken på liv var Chardonnay vars blad och skott är tidiga. Vi provade fjolårets skörd som vi upplevde som lovande. Vissa viner skulle redan ha buteljerats men hör och häpna, Coronaepedemin har satt flera spår hos vinodlarna. Just nu i vår har det varit svårigheter att få fram tillräckligt med buteljer, korkar och etiketter vilket har försenat buteljeringen. Trist är det också att gården inte kan buteljera en enda rosé. Druvorna klarade inte förra vårens kyla.

 

Alsace och Riesling

Hemresan i år skulle som vanligt bli en liten semestertripp. Vår planering nu bestod därför av två stopp dels i Alsace och dels i Arbois. Målet var inte bara Comtéost och vin utan också ostfondue på en helt fantastisk restaurang. Döm av vår förvåning när alla hotell i Arbois var upptagna och mejeriet stängt pga bröllop. ” Tres triste”.

Vi fick nöja oss med Alsace och denna gång blev det Eguisheim. En liten vacker by i detta ”docklandskap”. Eftersom en av våra favoritvinbönder, Wunsch et Mann, finns i grannbyn Wettolsheim blev det provning och inköp där. Vi bunkrade Riesling Grand Cru, Pinot Gris samt Pinot Noir. Mycket prisvärda viner. 


Vi fortsatte dagen därpå till den vackra staden Celle i Tyskland. Här såg vi fram emot den vita sparrisen. Stadens centrum består nästan uteslutande av gamla vackra korsvirkeshus, rikt dekorerade och visst serverades det sparris. Vi slank in på ett trevligt Gasthof och serverades underbar al dente sparris med Hollandaise. Till detta drack vi en mycket torr men smakrik Grauburgunder. En lyckostund!

 

Kullagårdens vingård

Väl hemkomna till Helsingborg var det på annandagen dags för tipsrunda med lunch på Kullagårdens vingård. Skånes bästa vingård. I tipsrundan ingick en blindprovning i svarta glas. Tyvärr slarvade vi och bommade ett vin. På gården möttes vi av Åsas gamla gymnasiekamrat, vinjournalisten Mikael Mölstad. Det var ett kul återseende.


Vår Champagneklubb, HCCS, har legat i träda pga sjukdom,  Men trots detta har vi tillsammans tömt några flaskor. Den mest sägenomspunna, en Dom Pérignon Vintage 2000, var den sista vi hann smaka innan vår ordförande Lars Ek tyvärr gick bort den 22 april. Lars var levnadsglad, mycket kunnig med goda smaklökar. Lars namngav även vår bedömningsskala (Ekskalan). Han fattas oss oändligt mycket.



Lars Ek ordförande



















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar