Vilken uppställning vi möts av. Samtliga 13 odlare från organisationen ”Le Familie Storiche” är företrädda. De arbetar aktivt för att sätta kvalitetsinriktad Amarone på kartan. De berättar om druvorna som odlas på kullarna i regionen, det är enbart druvor från dessa kullar som kan användas för Amarone med hög kvalitet. De 13 familjeägda vingårdarna arbetar aktivt tillsammans, delar med sig av idéer och utvecklas tillsammans. I organisationen finns både traditionella vinbönder, biologiska odlare och biodynamiker men en sak driver dem gemensamt, att visa på att det finns skillnad på Amarone och Amarone.
Först lite om Amarone della Valpolicella som fick sin DOCG 2010. Området ligger i Veneto och omfattar ca 3000 ha odlingsmark. Valpollicella ligger på samma breddgrad som Lyon i Frankrike. Klimatet kännetecknas av varma somrar och svalare vintrar. Närheten till Gardasjön har stor betydelse för luftfuktigheten och de vindar, scirocco och Bora, som drar förbi. Den dominerande druvan i Amarone är Corvina (45% - 95%) men vinbönderna använder också ett tiotal andra druvor som alla är lokala sorter tex Corvinone (kan vara upp till 50%) Rondinella och Molinara. Skörden sker i regel i slutet av september till mitten av oktober. Därefter torkas druvorna, Appassimento under minst 60 dagar. Det är väldigt viktigt med temperatur- och fuktighetskontrollen under appassimenton och flera av odlarna har kontrollanläggningar för detta. Först den 1 december får vinifikationen påbörjas. Ofta påbörjas den dock först i mitten av januari. För Amarone ska lagringen vara minst 2 år från den 1 december skördeåret och minst 4 år för Amarone Riserva. Lägsta alkoholhalt är minst 14 % alkohol och restsockerhalten upp till 12% ofta högre. Första Amaronen buteljerades 1938 men blev först en exportsuccé på 1990-talet. Nu produceras ca 15 miljoner flaskor i området.
Stefano Cesari |
Till provningen: Som sagt de som företräds här är kvalitetsodlarna i området. Många producerar Amarone där druvorna odlas nere i dalen med så kort appasimento som 60 dagar. Dessa viner har betydligt högre restsockerhalt och upplevs tunga och söta. Nedan listar vi samtliga 13 viner som ingick i provningen. Vi bedömer dock enbart de fyra som vi attraherades mest av;
Torre Dórti; www.tenutedifamiglia.com
Amarone della Valpolicella 2015
Ett av dagens bästa viner. Vingården som producerar detta utmärkta vin ligger på 300-350 meters höjd. Vinet är gjort på druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella och Oseleta. Vinet lagras sedan på såväl stora som små ekfat. Alkoholhalten är så hög som 17% men restsockerhalten är mindre än 3 gram/l. Vinet är fräscht i doft och smak, en utmärkt härlig Amarone.
Allegrini; www.Allegrini.it
Amarone della valpolicella Classico 2011
Tyvärr möttes vi av beskedet att familjen Allegrini inte kunde närvara eftersom Franco Allegrini, en av de drivande krafterna för utvecklingen av organisationen och vinodlingen nyss gått bort. Han var en förgrundsperson vinkulturen i Valpolicella. Han introducerade bland annat Guyot klippning istället för den traditionella pergolaklippningen och fick därmed ut fler vinstockar per hektar än tidigare. Kort sagt han var en i området mycket drivande producent.
Tedeschi; www.tedeschiwines.com
”Capitel Monte Olmi” Amarone della Valpolicella Classico Riserva 2011
Monte Olmi är namnet på en 2,5 ha stor terrasserad vingård som ligger i hjärtat av Valpolicella Classica. Vinet är gjort på en blandning av de tillåtna druvorna 30% Corvina, 30% Corvinone, 30% Rondinella, 10% Oseleta, Negrara, Dindarella, Croatina och Forselina. Druvorna skördas i mitten av september och torkas i ca 4 månader. Därefter lagras vinet på ekfat i 4år och därefter 6 månader på flaska. Alkoholhalten är 17% med en restsötma 2,6 g/l.
Här hittar vi riktigt mörka bär och plommon, mycket tanniner, en torr, härlig, smakrik Amarone.
- Tenuta Sant Antonio, Familglia Castagnedi;www.tenutasantantonio.it - ”Campo dei Gigli” Amarone della Valpolicella 2011
- Masi Agricola; www.masi.it ”Vaio Amaron - Sergio Alighieri, Amarone della Valpolicella 2009
- Tommasi Family Estates; www.tommasi.com - ”De Buris” Amarone della Valpolicella Riserva 2009
- Zenato; www.zenato.it - Amarone della Valpolicella 2009
- Venturini; www.viniventurini.com - Amarone della Valpolicella 2009
- Musella; www.musella.it - Amzarone della Valpolicella Riszerva 2007
- Begali; www.begaliwine.it - ”Monte Ca´Bianca” Amarone della Valpolicella Classico 2007
- Brigaldara; www.brigaldera.it - Amarone della Valpolicella Riserva 2007
- Guerrieri Rizzardi; www.guerrieri-rizzardi.it - ”Calcarole” Amarone della Valpolicella 2005
- Speri Viticoltori; www.Speri.com - ”Vigneto Monte Sant` Urbano” Amarone della Valpolicdella Classico 2004
Dagens godaste vin presenterades av Luca Speri som driver den familjeägda gården Speri.
Druvorna kommer från vingården Monte Sant’Urbano, därav namnet, som ligger på 280 and 350 meters höjd. Vinet är tillverkat av Corvina och Corvinone 70%, Rondinella 25% och Molinara 5%. Druvorna har torkat i ca 100 dagar. Vinet har lagrats i 24månader i 500 liters franska ekfat. Därefter 18 månader på slovenska ekfat. Därefter 12 månader på flaska. Alkoholhalten är 15 % med en restsockerhalt mindre än 4%. Vinet var silkesmjukt med mjuka härliga tanniner och är perfekt till lagrad ost men denna årgång kan framförallt njutas för sig själv. Ett underbart gott vin.
Vinbönderna var väldigt noga med att påpeka att Amarone ska drickas till mat och då främst till kraftiga rätter av anka, gås eller vilt. De passar även till goda italienska ostar och på ålderns höst kan de drickas som de är. Systembolaget säljer viner från ett antal av de nämnda producenterna. Nästa gång du köper en Amarone, lägg till en slant och satsa på kvalitet, vi garanterar en ljuvlig upplevelse.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar