fredag 27 maj 2022

Äntligen Loire, en resa i vått och slott 16/5-24/5 2022

Äntligen blir det av, ett besök i den fina vinregionen Loire. Denna region är en av de få i Frankrike som fattats oss och detta har vi säkert tjatat om med våra grannar Anders och Eva Ulveman. Så sagt blir gjort, tillsammans bestämmer vi en tur till Loire denna majmånad 2022. LarsPeter blir utsedd reseledare och organisatör, ett uppdrag han tar på fullt allvar. I Loire ska man cykla, man ska dricka Chenin blanc och kanske en röd Cabernet Franc o kolla på alla fantastiska slott. Vi vill dock starta ute vid Atlanten och arbeta oss inåt dalen så vi väljer bilen. Bilen är mycket praktisk om man vill få med vin hemåt och det vill vi.

Vi måste nämna själva floden Loire. Floden är Frankrikes längsta men måste också vara den vattenfattigaste. Den är farlig att bada i pga kvicksand och strömmar, men oj så grund den verkar.

Vinerna från Loire har blivit populära, främst i naturvinskretsar. Många vinbönder i Loire har sedan länge varit biologiskt certifierade och även Demeter. Resan ut mot kusten gick genom ett platt jordbrukslandskap. Inte en vinstock syntes till och inte heller några slott. Det var först sydväst om Nantes vi träffade på vinstockar och sedan härliga Atlanten. Här installerade vi oss för bad och besök på vingårdar som producerade Muscadet.

Domaine du Haut-Bourg. www.hautbourg.fr

I hjärtat av Muscadet Côtes de Grandlieu, hittade vi Domaine du Haut Bourg som är en familjedriven vingård i fyra generationer. Vingården är ca 40 hektar stor och drivs av bröderna Hervé et Nicolas Choblet. Muscadet är gjord på druvan Melon de Bourgogne och inte Muscat som man kanske kan tro. Melon är en kusin till Chardonnay. Det vita vinet är lagrat på jästfällningen ”sur lie” ofta i flera år. Vinerna är knastertorra med hög syra och passar utmärkt till skaldjur. Vi fick smaka gårdens samtliga vita viner men fastnade för;

Pavillon Du Haut Bourg 2020.

100% Melon de Bourgogne. 30 % av druvorna har genomgått macération pelliculaire. Efter fermentationen har det lagrats i 8 månader sur lie. 

Vinet är mycket friskt med härliga aromer av ananas, mineral och tropisk fruktlång och härlig eftersmak.

Signature du Haut Bourg 2015.

100 % Melon de Bourgogne som legat i 67 månader sur lie innan det buteljeras. Ett underbart och prisvärt vin som passar utmärkt till skaldjur.

Efter turen vid Atlanten bar det iväg till Nantes där vi stämt möte med våra grannar, Eva och Anders Ulveman. I Nantes spenderade vi två nätter. Vi besökte stadens slott där Ann av Bretagne regerat men det bästa med staden var den förträffliga restaurangen La Cigale www.lacigale.com. Här fick vi en underbar lunch i en fantasisk atmosfär och till detta intog vi muscat från vingården Huet.  Ett hett tips.
Interiör La Cigale

Efter de knastertorra Muscatvinerna var det dags för den druva som Loire främst är känt för Chenin Blanc. Druvan har hög fruktsyra och ger viner med frisk smak, oavsett om de är torra eller söta. Den höga syran passar utmärkt för mousserande viner och tack vare syran kan vinet lagras under lång tid. Druvan utvecklar aromer som som gula äpplen, honung, och aprikos. Ett ypperligt matvin. Odlas även i Sydafrika och kallas där för Steen.

Quarts de Chaume Grand cru och Bonnezeaux.

Quarts de Chaume Grand cru och Bonnezweaux är mycket små appellationer men är den kvalitetsmässiga toppen i området. Alla vinerna görs på Chenin Blanc. De söta är också Botrytisangripna.

Chateau de Plaisance www.chateaudeplaisance.com

Här möttes vi av Mirelle en mycket engagerad presentatör. Vingården drivs enligt biodynamiska principer. Gården producerar torra mousserande och söta viner på Chenin Blanc samt ett par röda på Cabernet Franc.

Det vi särskilt fastnade för var deras Quarts de Chaume grand cru och toppvinet Confidence. Helt underbart sött vin med hög syra. Vinet har dock ett alltför högt pris 65 Euro för 37, 5 cl. De vita vinerna var allmänt mycket bra och några fick ta plats i bilen.

Efter denna omfattande provning gick färden mot vårt slottsboende, Chateau Haute Roche. www.chateauhauteroche.com i byn Oudon. Detta lilla underbara slott drivs som Chambre d´hotes av svensken Lars Johansson som också visar sig vara kock. Stället är enastående, Lars är supertrevlig och kvällens middag är delikat. Lars berättar historier och anekdoter och vi ångrar att det bara blev en natt på detta förträffliga ställe. I närheten ligger gården;

Lars Johansson


Domaine des Genaudierswww.domaine-genaudiers.fr som vi rekommenderas att besöka. Gården drivs sedan 1635 inom samma familj. Anne bjuder oss en fin provning och en del av vinerna hamnar i bagaget. 

Anne på Genaudiers

Vi har under de senaste åren ägnat viss uppmärksamhet åt ett sött vin från Loire, Moulins Tochais. Vinet är sött utan att vara sött, alltså ett sött vin med hög syra. Ett förträffligt vin att njuta till. Vår organisatör hade givetvis bokat ett besök på vingården som ligger i Coteaux du Layon.

Moulins Tochais

Vi kom till en oansenlig byggnad som rymde ett mästerverk av tunnlar innanför murarna och under jord. I dessa tunnlar förvaras gamla årgångar av vinet. Det visar sig att historien om att tunnlarna murades igen under andra världskriget är sann. Ägaren ville rädda vinet från tyskarna och det var först på 70-talet som tunnlarna öppnades och skatten kom i dagen.

Rariteter i källaren

Oj, vilken provning som Frederik Wilbrennick stod för. Vi gick genom ett virrvarr av tunnlar, fyllda av gamla årgångar. Det äldsta de säljer idag är från 1964 men det finns äldre i lager. Vi fick njuta fyra årgångar, den äldsta 1985. Frederik har god kännedom om Sverige och är gift med en svensk kvinna från Örebro. Efter provningen får vi med oss 85-an att njuta under kvällen. Gården hade ingen egen försäljning utan vi hänvisades till en vinbutik vid det vackra slottet Chateau Brissac.

Chateau de Saumur www.chateau-saumur.fr
Chateau Brissac www.chateau-brissac.fr

Vi reser vidare i Anjou-distriktet till den lilla staden Saumur. Här ska vi tillbringa ett par nätter och tillägna oss kunskap om röda och mousserande viner.

Domain des Roches Neuves www.rochesneuves.com, en biodynamisk gård i Varrains.

Vi guidades genom domainens viner av Agathe Biotteau. Som sagt, här dominerade de röda vinerna på druvan Cabernet Franc. Hittills har Loires röda viner inte motsvarat våra förväntningar men Roches Neuves viner hade något särskilt. Vi upplevde renhet och elegans i smaken, fina tanniner och mycket frukt.

Efter avsmakning av ca 10 av gårdens röda valde vi ut två viner för bagaget. En Terres Chaudes och en vid namn Memoires. Dessa var goda representanter för gården och druvan.

Mousserande i Saumur

Loire är känt för sina utmärkta Cremanter som huvudsakligen innehåller chenin blanc. Vin är tillverkat enligt den traditionella Champagnemetoden. Det visade sig att Saumur hade en Aveny tillägnad de mousserande vinerna. Här ligger de stora husen på rad och vi besökte dem alla.

La Maison Bouvet Ladubay www.bouvet-ladubay.fr

Cave Ackerman www.ackerman.fr

Langlois Chateau www.langlois-chateau.fr  

Maison Veuve Amiot. www.veuveamiot.fr

Det var spännande besök. Samtliga utom Amiot var negocianter (upphandlar druvor). Loires cremanter är bra alternativ till Champagne och flera finns att köpa på systembolaget till rimliga priser. Eftersom vi promenerat hit blev det inga inköp men vi var överens om att Langlois och Veuve Amiot hade de mest välsmakande. Efter en förmiddag med bubbel känner man sig som en Ramlösa.

Eftermiddagen ägnades åt ett besök på slottet i Saumur som sedan 2000 finns på världsarvslistan.

Vårt sista stopp på resan var Vouvray. Orten är känd för sina utmärkta Chenin Blanc. Här bor vi på ett herrgårdsliknande chambre d´hotes, Domaine des Bidaudiers.

Under resan mot Vouvray slås vi av husen som är insprängda i de höga sandstensklipporna. Det är som att man grävt grottor och sedan gjort hål för dörrar och små fönster. På vissa ställen har man byggt på ett hus utanför, med terrasserade trädgårdar. Vinet växer på höjderna ovan klipporna. Vinmakarna beskriver att hela bygden under mark är som en hålig ost. De långa underjordiska gångarna är utmärkta vinlagringsplatser.

 Vouvray

Den första vinbonden vi besöker är Domaine des Lauriers. www.laurent-kraft-vouvray.comEtt av hans viner finns på systembolaget, nr 6288, och kom på första plats i Munskänkarnas omröstning om bästa vita vin 2021. Vi blev särskilt stolta och glada för utmärkelsen eftersom vi nominerat och röstat på vinet.

Laurent Kraft tog emot oss och berättade att han hade en liten liten del svenska gener. Han var stolt och glad över utmärkelsen och skulle just denna dag få besök av en engelsk journalist, allt pga utmärkelsen!!

Givetvis producerade han ett antal andra viner på sina 27 ha, viner som han generöst lät oss smaka. Det var ingen tillfällighet att han vunnit, vinerna håller allmänt hög kvalitet med härlig lång eftersmak, rondör och syra. Vi rekommenderar ett besök hos denna mycket välkomnande vinproducent och ett antal viner finns numera i vår källare.

 Domaine Huet www.domainehuet.com  

Här möttes vi av Johan Le Calonnec som guidade oss in och igenom en fantastisk vinkällare långt in i berggrunden. Här förvaras vinet i mycket gamla ekfat. Inga nya används. Huet är ett av de stora namnen i Loire. Domaine Huet förfogar över 35 hektar, uppdelade på tre vingårdar, Le Haut-Lieu, Le Mont och Le Clos du Bourg. Gården drivs efter biodynamiska principer. 

Vi fick en gedigen och spännande provning bl.a fick vi smaka det supersöta vinet Cuvée Constance, som kan nå upp till hela 220 grams restsötma. Vinerna i stort var mycket eleganta och finstämda. Constance var som en dröm i paradiset. Vinerna var tämligen dyra varför vi endast köpte några få flaskor som ska öppnas vid alldeles särskilda tillfällen.  

Vilken tur vi hade när vi var i Vouvray. Det visade sig att det i Tours arrangerades en stor vinmässa, Viti Loire där ca 150 producenter presenterade sin viner. En härligt varm eftermiddag tog vi oss till Tours och den fina parken där mässan ägde rum. Vi provade oss igenom många producenter av både rött, vitt, sött och mousserande vin. Vi konstaterade att Chenin Blanc är toppen, Sauvignon Blanc passar inte här och de röda är sådär.

Vi fick som tur var tillfälle att smaka på två områden som vi missat tidigare Bonnezeaux med vinet Chateau Perray Jouannet Les Ouvrees de fesles 2015. Ett sött vin som har en underbar syra. Vi kunde inte låta bli att inhandla en flaska.

Vi provade också Chateau de L'Echarderie Quarts de Chaume Clos Paradis. En upplevelse utöver det vanliga.

Maison Laudacius. www.maison-laudacius.com

Det enda kooperativet som vi besökte var Maison Laudacius vars vinkällare var insprängd i berget. Vinerna var helt ok vars ovanliga flaskor var mycket vackra.

Det andra området, det tämligen okända Vallée du Loir, namn efter en liten biflod till Loire, ett område på totalt 2750 kvadratkilometer. Här träffade vi på vinet Jasnieres, Cuvee du Silex som fick plats i bagaget.

Loire är naturligtvis inte bara vin. Området är känt för alla sina slott som finns i alla krokar, över ett 100 tal sägs det. Utöver de vi redan nämnt har vi sett och besökt

Chateau Amboise www.chateau-amboise.com, det kungliga slottet

Chateau Chenonceau  www.chenonceau.com  och Chateau Chambord www.chambord.org.

Chambord
Chenonceau
Sovrum i ChenonceauLars på Chateau Haute Roche tipsade oss om den lilla staden Richelieu. Staden anlades av just Richelieu som också byggde ett ståtligt slott vid staden. Richelieu är geometriskt anlagd och ansågs mycket modern för sin tid. Slottet demolerades 1835 och idag finns enbart den magnifika trädgården kvar. Vi tyckte oss få en skymt av D´artagnan.

Ett annat tips som vi tog oss till var helgonet St Martins grav. Vi fick berättat att nunnor alltid sitter vid graven och ber men denna dag hade de troligen tagit ledigt. St Martin sägs vara ursprunget till firandet av Mårten gås och han dog den 8 november 397 och begravdes den 11 november samma år. Han hade ett särskilt förhållande till gäss och därav äter man gås den 11 november. Det visar sig att seden i princip är utdöd i Frankrike men den har spridit sig till germanska trakter och finns kvar i delar av Tyskland och i Skåne.

Mårtan Gås

Detta har varit en händelserik och intressant resa. Vi har hållit sams och haft många härliga skratt och gemensamma upplevelser. Vi tackar våra vänner och grannar för en härlig vecka som kan återupplivas på hemmaplan när vi öppnar några buteljer till Mårten Gås. 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar