måndag 9 maj 2022

Masterclass med Consorzio Valtenesi och Gambero Rosso


Vi startade maj månad med ännu ett vinbesök i Köpenhamn, även denna gång italienskt. Nu var vi inbjudna till Gambero Rosso och Consorzio Valtenesi som den 2 maj hade en gememsam provning och masterclass på Langeliniepavillonen i Köpenhamn. Anordnare denna gång var Promisitalia och Ulrik Knudsen. 

Dannebrogen kom förbi

Masteclass med Consorzio Valtenesi 

Valtenesi

Consorzio Valtenesi hade inbjudit till en mycket intressant masterclass. De var mycket noga med att påpeka att vi inte skulle blanda ihop Valtenesi med vinområdet Valltelina i Piemonte. Valtenesi ligger alldeles vid Gardasjöns västra strand och är för oss relativt okänt. Det är ett naturskönt område med medelhavsklimat. Samtidigt har det fördelen att ligga vid foten av alperna, vilket innebär kyliga nätter men också varma härliga dagar.  Området ligger på samma breddgrad som Lyon i Frankrike. Vi har turistat i närområdet men tyvärr inte uppmärksammat deras utmärkta roséviner, som här huvudsakligen tillverkas på druvan Gropello. Även andra druvor är tillåtna som tex Barbera och Sangiovese. Valtenesi är ett ungt vindistrikt med ett 60-tal producenter som tillsammans producerar ca 2 miljoner buteljer. Consortzio Valtenesi samarbetar en hel del med systerorganisationen i Provence.

Producenterna

 

Roséviner brukar främst konsumeras unga och friska som sommarviner på balkong och terrass. Från konsortiets sida var man noga med att påpeka vikten av att ge deras roséviner några år på flaskan. Druvan gropello utvecklas, djupnar och mognar med åren och vinerna blir bara bättre. De flesta vi smakade under masterclassen var dock unga. Vi måste därför via ett besök i trakten, bilda oss en egen uppfattning i saken.  Nedan presenterar vi de viner som smakades av under masterclassen. Samtliga viner hade en ljus laxrosa till rosa färg.

 

Pasini San Giovanniwww.pasinisangiovanni.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico Doc ”Rosagreen” 2021

Druvor; 100% Gropello. Ett mycket torrt, kryddigt vin med lemon i eftersmaken. 0 gr socker /l. Vinet vinner på att drickas efter tre år men kan sparas i 5 år. Som det är nu (ungt) bör det serveras till mat.

Rosagreen

 

Scolari; www.cantinescolari.it

Rivera del Garda Classico D.O.C. Chiaretto ”Anima” 2021

Druvor; 50% Gropello, Gropello di Mocasina, 20% Marzemino, 15% Sangiovese, 15% Barbera. Ett fruktigt, lättdrucket vin med körsbär och smultron i doft och smak.

 

Citari; www.citari.it

Riviera del Garda Classico Doc Chiaretto ”18e45”n 2021

Druvor; Gropello, Marzemino, Sangiovese och Barbera. I svarta glas kunde vinet tas för ett rött. Rabarber var framträdande, ett elegant vin.

 

Tenute del Garda; www.tenutedelgarda.it

Riviera del Garda Classico Chiaretto D.O.P.2021

Druvor; Gropello, Marzemino, Sangiovese och Barbera. Vinet har en alkoholhalt på 13%. Vinet har en hög syra, känns fräscht. Känns lite grönt så det vinner på att åldras. Produceras endast i 4000 buteljer årligen.

Chiaretto

 

COBUE: www.cobue.it

Valtenesi Riviera del Garda Classic Doc Chiaretto ”29 agosto” 2021

Druvor; Gropello 30%, Marzemino 30%, Sangiovese 20%, och Barbera 20%. Här hittar vi tanniner och vinet känns väldigt rent av röda vinbär, svartpeppar och körsbär.

 

Costaripa; www.costaripa.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico DocRosaMara 2021

Druvor; Gropello, Marzemino, Sangiovese och Barbera. Vinet hade fått pris som Rosé of the year. Det har lagrats tre år på ekfat så i doften hittar man inte så mycket frukt utan en aning trä o sur trasa. Vinet är mycket torrt och har en smak av blommor och peppar, ett härligt rosévin. 

 

Bulgariniwww.vini-bulgarini.com

Riviera del Garda Classico Chiaretto D.O.P.2021

Druvor; Gropello 40%, Sangiovese 20%, Marzemino 20% och Barbera20%.  Alkoholhalt 12,5%. Lång eftersmak men sötaktigt.

 

Perla del Garda; www.perladelgarda.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico Doc Bio Chiaretto 2021

Druvor; Gropello, Sangiovese, Marzemino och Barbera. Inte vår pärla.

 

Il Vittoriale Degliitaliani; www.vittoriale.it

Valtenesi Riviera del Garda Classico «Rosa del Vittoriale», 2019

Druvor 100% Gropello. Doft av kryddor, peppar, ingefära och frukt, ett elegant vin som absolut ska serveras till mat. Även detta tas med lätthet för ett rött vin.

 
Efter denna mycket lärorika masterclass begav vi oss på rundprovning i Italien. Gambero Rossa  ” Vintidningen” hade tagit med en producent från vardera vinområde i Italien. Vi koncentrerade oss på de, för oss, minst kända områdena.

 

SARDINIEN – varför har vi inte varit där?

Vi har provat viner från Sardinien tidigare och då liksom nu frågat oss detta. Nästa år är det dags.

Marco Montali från Siddura

 

Siddurawww.SIDDURA.com

Vingården ligger i norra Sardinien och de är specialiserade på Vermentinodruvan. Vingården producerar 230 000 buteljer årligen fördelade på nio viner.

Vi smakade deras viner Spera och Maia båda Vermentino. Spera är den enklaste och Maia den ekfatslagrade. Maia var mycket smakrik och komplex ett härligt vin.

 

Gården producerar även röda viner och vi smakade Erema och Bacco som var gjorda på druvan Cannonau (Grenache). Ett friskt, rent Grenachevin med härlig lång eftersmak.

 

PUGLIA

 

Varvaglionewww.varvaglione.com

Varvaglione är familjeägt och har arbetat med vinproduktion sedan 1921. Det är en av de allra största vinproducenterna i Puglia och omfattar ca 400 ha. De producerar drygt 20 olika viner. De är mest kända för sina Primotivo och Negroamaro. De imponerade inte på oss.

Anna Barbati - Varvaglione

 

ABRUZZO

 

Cantina Tollo; https: www.cantinatollo.it

Vingårdens produktion är uteslutande koncentrerad på de typiska och inhemska druvorna i området, traditionellt odlade i pergola. Druvorna är Montepuliciano, Trebbiano, Pecorino, Passerina, Cucciola och Cerasuolo. Vingården är organiskt  certifierad.  

 

Vi provade gårdens vita och rosé. Rosén var mycket torr och fruktig en riktigt härlig rosé.

PecorinoTerre Di Chieti IGP Organic 

Hedos, Cerasuolo D´Abruzzo DOP

Montepulciano D`Abruzzo DOP Organic, ett rött vin som inte föll oss i smaken.

 

TRENTINO

 

Cantina Toblino; www.toblino.it

Dagens överraskning. Vingården ligger vid foten av Dolomiterna. Vingården drivs som ett kooperativ. 

Cantina Toblino

 

LAS - Lagrein, Trentino DOC Bio

Gjord på 100% Lagrein som är en druva som endast odlas i Sydtyrolen och som vi aldrig tidigare smakat. Årgången var 2016 och vinet har lagrats i sex år på stora ekfat innan det buteljeras och säljs. Detta var ett mycket spännande vin, fräscht trots sin långa lagring.

 

Elimaro – Rosso- VIigneti delle Dolomiti IGT

Druvor Rebo och Rigotti också dessa är helt okända för oss. Druvorna odlas enbart i Trentino.

Efter fermentation lagras vinet i 36 månader i stora ekfat. Ett frisk härligt vin som passar utmärkt till kraftigt kött och lagrade ostar. 

 

Detta blir vårens sista vinprovning i Köpenhamn. Nu åker vi snart till Loiredalen och vi lovar ingående rapporter från viner, mat och slott.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar