fredag 15 februari 2019

Wine Paris 2019 dag 2

Tisdagen, en dag i hall 4.
Vi kan inte springa förbi Champagne när vi befinner oss på en plats med ett stort antal producenter av denna ädla dryck. För att välja ut några producenter smakade vi oss igenom ett 20-tal drycker i det område där samtliga viner på mässan presenteras för avsmakning.
Vi valde ut två Champagnehus;
Champagne Bouché beläget i Pierry strax utanför Epernay. Huset producerar sex olika champagner och vi smakade dem alla. Alla var goda men vi måste ju välja ut någon eller några som toppade. Här var vi överens om att Millesime och Cuvée Saphir var de som toppade provningen. Båda ligger i Caven 10 år innan de kommer ut på marknaden. Millesime innehåller Chardonnay och Pinot Noir medan Saphir dessutom har en liten stänk av Pinot Meunier.
Vi lägger huset på minnet, vi tipsar gärna importörer om denna Champagne.
Champagne Dérouillat, beläget i Monthelon, även detta strax utanför Epernay. Huset producerade åtta olika champagner och vi bjöds dem alla. Även här hade vi hittat en utmärkt vinproducent. Champagnerna uppvisade olika stilar från torra fruktiga, mineraliga till djupa, rika och eleganta. Vi föll särskilt för en Blanc de Noirs grand Cru. Även dessa champagner kan rekommenderas till importörer.
Trots kvällens båttur med viner från Loire kände vi oss sugna på en provning av Loireviner. Efter en smaktur i avsmakningsområdet valde vi ut en producent som hade vita, röda och roséviner på sitt samvete.
Domaine de la belle Etoilei närheten av Brissac. Här bjöds vi ett urval av de tolv olika vinerna som gården producerar. Vi startade med en Sauvignon Blanc, inte så gräsig som brukligt utan en fin doft av gröna päron och litchi, en god Savignon. Av de vita föll vi dock för Chenin Blanc, Anjou. Detta vi har legat 10 månader på barricker. Doften är svag men explotionen i munnen! Frukt persika, tropiska frukter, balanserad mjuk men frisk smak, mmm. Vi provade både en stilla och en mousserande Rosé. Vi föredrog den stilla Tendresse, en ljus, smakrik rosé.
Det röda vinet, Marnes a ostracees består till 100 % av Cabernet Franc. De svarta bären med sina mycket stronga tanniner dominerar. Detta vinet behöver några år till för att bli angenämt. 
Angenäma var gårdens två sötare viner. Coteaux L’Aubance. Här har Chenin Blanc utvecklat en harmoniskt komplexitet mellan frukt, honung och örter, ett vin som är både sött och friskt, delikat.

Båttur på Seine – provning av viner från Loire
Till tisdagskvällen hade vi fått en inbjudan till en båttur på Seine: Farmor Åsa stannande hemma i lägenheten för att passa barnbarnet Harry. Hans föräldrar gick ut och roade sig på restaurang. Farfar ägnade sig åt vinprovning på Seine.
Centrala Loire består av tio AOC-områden. Man producerar huvudsakligen vita viner. Druvorna är Muscadet, Chenin Blanc och Sauvignon Blanc. 19 % är röda viner och huvuddruvan är Cabernet Franc. 7 % är rosévin och 13 % är söta viner.
Det var inte vilken båttur som helst. Ombord på båten bjöds ett 50-tal gäster på massor av smårätter samt viner från de flesta områden i Loiredalen. Inledningsvis fick vi naturligtvis bubbel från området Vouvray, Tete de cuvee excellance de Chancenyn 2015, Gjord på druvan Chenin. Utmärkt bubbel men inte är det Champagne.
Vi hade ju haft en hel dag på vinmässan så jag orkade inte med så många av de viner som serverades.
Av de vita vinerna så fastnade jag dock för en torr, fruktig och härlig Muscadet Sevre et Maine 2014. Passar utmärkt till alla sorters skaldjur.
Bland de röda vinerna fanns en utmärkt SaumurLa rouge et noir. 2017. Cabernet Franc 90% och Cabernet Sauvignon 10%. Härlig doft av mörka bär och mjuka fina tanniner i smaken.
Nu förmådde jag inte mer utan ställde kosan mot vår hyrlägenhet.
Mycket kan sägas om fransmän, i synnerhet den senaste tiden när de gula västarnas framfart varit långvarig och våldsam men ordna stora vinmässor det kan man i detta land. Vinisud i Paris var en mycket välordnad, generös och inbjudande vinmässa. Här fanns så mycket vin att det blir övermäktigt, här bjöds på ostar, charkuterier, föredrag, provningar och platser att koppla av på. Här var allt tillrättalagt med vinet i fokus. Det var lätt att ta sig till Port de Versailles, bara hoppa på Metron, betala 1,90 Euro och efter ca 20 min vara framme. Paris bjöd dessutom på aningar till vår och inga gula västar syntes till. Vi bodde bra, mitt i Quartier Latin så vi tackar Paris för denna gång, vi kommer tillbaka till dig vackra stad.
Efter två dagar inomhus, omgivna av vin, ville vi givetvis se lite av den underbara staden Paris dit vårsolen nått. Morgon och kväll var kylig men dagarna fick vårkänslorna att vakna så smått. Vi hade ju också förmånen att husera tillsammans med son, sonhustru och barnbarn. Onsdagen ägnades därför åt familjen, strövtåg och gemensamt restaurangbesök (Le Fumoir).
Torsdagen var hemåkardag men vi hann med ett restaurangbesök på en liten bistro som serverade god mat och enbart naturviner. Vi blev imponerade av mångfalden viner och även av vinernas smak. Vi rekommenderar ett besök på La Verre Volé om ni har vägarna till Paris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar