måndag 4 mars 2019

Italien nr 2 – en annorlunda utbildningsdag på Vinakademiet i Köpenhamn

Dagens vinprovning var inte som andra, det var Masterclass på Vinakademiet med provningsledaren Ian d’Agata och temat var ”Native Italian grape varieties – the rebirth of a vinous goldmine”
Ian d’Agata född i Kanada av Italienska föräldrar och är sedan många år tillbaka bosatt i Rom. Han har en bakgrund som läkare inom pediatri och senare leverkirurgi. Han började dock tidigt att intressera sig för mat och vin och anses nu vara en av de ledande experterna på viner från Alsace, Bordeaux och Kanada men framförallt på vin från Italien. Han har bla skrivit en druvbibel om Italiens många druvor.
Denna dag handlade om just dessa ovanliga Italienska druvor. Italien är det vinland som har den mest diversifierade druvodlingen. Varje år upptäcks nya druvor, varje år certifieras tidigare okända druvor och i dags dato finns 547 olika druvor certifierade i Italien. 30 % av världens alla druvsorter är infödda italienska. Flera av dem har varit nära utrotning men av olika anledningar återfötts och har nått nya höjder på vinhimmeln.
Ian tog oss igenom 20 olika druvor från olika områden i Italien. Vi doftade, smakade och fick ta del av allt kring druvorna, maten de passade till, området de odlades i, jordmåner, familjehistorier, landskapens variation, ja det var som en resa genom ett grönskande, underbart vackert Italien. En viktig sak, vin och mat hör ihop – vinet ska förhöja smaken på maten.
Efter provning av de fem första vita vinerna hade mer än halva tiden gått men vi tyckte att han gärna fick dra över tiden, det var ju så intressant och så nyhetens behag förstås.
Vi kommer nedan att kortfattat beskriva samtliga provade druvor och dess vin;
1.    Prié, ger vita viner och odlas i Aostadalen. Den trivs på hög höjd i kyligt klimat och växer på 800-1200 möh. Vinet vi provade heter Rayon 2016och kommer från ett kooperativ i dalen. Vinet har hög syra, är mycket friskt och fruktigt med en doft av vita blommor. Ett vin till grönsaker och fisk.
2.    Moscato giallo, är släkt med övriga Moscatos men vill ha högre belägna växtplatser och kylig väderlek för att komma till sin rätt. Vinet vi provade kom från Padova och hade starkt parfymerad doft av gula blommor och gul frukt.
3.    Bosco, druvan växer fint i Ligurien, landskapet som är bäst på Basilika. Druvan är tanninrik och används ofta som blanddruva. Vinet vi smakade heter Cinqueterre 2017 och lutar åt sherry. Ett mycket torrt vin som doftar honung och sötma men som är så långt från sötma man kan tänka sig. Kan misstas för ett rött vin.
4.    Timorasso från Piemonte, en mycket svårodlad druva som mognar i omgångar vilket gör att druvklasarna inte kan skördas samtidigt. Vinet vi smakade heter San Leto 2011och har en lätt kokosdoft och smak med lakrits i eftersmaken. Vinet lagras i barriquer av Acaciaträd.
5.    Carricante är en druva som växer på Sicilien, på Etnas sluttningar. Druvan vill ha hög höjd och är lagringsduglig. Vinet vi provade heter Calderara Sottana 2017. Både doft och smak domineras av citron, citron och citron.
6.    Ribolla Gialla odlas i Friuli. Även denna druva vill ha lite högre höjd och druvan ger också bra mousserande vin. Vinet vi provade heter Pettarin 2016och är ett vin gjort på druvor från gamla stockar. Vinet har en doft av vita blommor och vanilj, i smaken märks också vitpeppar och saffran.
7.    Malvasia från ön Lipardi. Vinet vi provade heter Malvasia delle Lipari Passito 2012. Ett sött vin, ett underbart vin med smak av aprikos som ger en mycket frisk eftersmak och renhet i munnen. För oss som varit på ön just för vinets och det underbara landskapets skull är det som att kastas tillbaka till dessa fina ögonblick.
8.    Vernaccia som odlas på västsidan av Sardinien och då får tilläggsnamnet Oristano. Vinet vi provade heter Antico Gregorioch är lätt oxiderat med en doft och smak mot sherry oloroso. Vinet är varken torrt eller sött men sägs passa utmärkt till oliver, tonfisk och pasta med fisk.
9.    Verduzzo Friulanoger ett sött vin som inte fastnar i gommen. Vi provade vinet från 2014, ett bärnstensfärgat vin med syra, olivtoner och honung.
10.Picolit, en druva med nobel historia. Vin gjort på druvan har i princip serverats vid alla hov och ansågs mycket fint. Det vin vi provade var från 2016 och kom från 50 år gamla vinstockar. Vinet var väldigt sött och doftade en aning cederträ. Det saknade de övriga söta vinernas fräschör.

Så var sagan all för de gröna druvorna för denna gång och nu väntade 10 spännande blå druvor.

1.    Cornalin, nu är vi tillbaka i Aostadalen. Druvan växer även i Schweiz men ger ett annat vin. Vinet vi provade var från 2013, ett vardagsvin som har mycket hög syra, en svag doft av aska och lång eftersmak, ett typiskt köttvin eller stuvningsvin.
2.    Grignolino från Monferrato Casalese. En tanninrik druva med mycket bär och frukt. Vinet vi provade heter Panikos 2016och har en mycket frisk körsbärsdoft och smak, ett friskt vin till fågel och stekt eller grillad fisk.
3.    Ruchè växer i Piemonte, en örtig, kryddig druva. Vinet vi provade heter Ruchè di Castagnole Monferrato 2016och är ett aromatiskt vin med doft av lavendel, och örter som i smaken ger härliga tanniner och pepprighet.
4.    Cigliegiolo från Toscanas kust. Druvan ger en fin körsbärsdoft vilket verkligen provningsvinet är ett exempel på. Vinet är krispigt och syrligt och som sagt körsbär.
5.    Freisa, en missförstådd druva som är släkt med Nebbiolo men är vildvuxen och lutar lite hit och dit. Vi provade en 2017 med oj så tanninrik, fortfarande väldigt ung och grön med en aning sötma och lakrits, den blir härlig.
6.    Schioppettino, druvan försvann i princip på 70-talet men har återkommit och växer enbart i Friuli. Vinet vi provade hade tilläggsnamnet di Prepotto 2014och doftade härligt av mörka bär och svampskog. I smaken fanns också en viss pepprighet.
7.    Tazzelenghe, en sällsynt druva som ger eleganta viner. Även denna druva odlas i Friuli och det återstår totalt ca 7 ha. Vi provade ett vin från 2011 som hade mycket mörka bär, plommon och en härlig rondör, ett elegant vin.
8.    Magliocco Canino som odlas i Calabrien är en mycket tanninrik druva. Druvan är s.k. under arbete. Vi provade vinet Libici 2011, mycket tanniner och en svag doft av urin.
9.    Nerello Mascalese, ännu en druva från Sicilien och Etna. Mascalesen blandas ofta med Cappucho som har färgen medan Mascalesen har tanninerna. Vi testade Archineri 2014ett vin som kommer från mycket gamla vinstockar på hög höjd. Vinet har hög mineralitet och friskhet, nästan åt stål, mogna körsbär och stänk av kanel och saltlakrits. Vi har ju vandrat bland dessa odlingar och kan känna doften av landskapet i näsan, en vulkanisk doft.
10.Susumaniello från området kring Bari i Puglia. Vi testade Tre Tomoli Grappoli Eletti 2015, röda bär, kaffe en ton av choklad mycket tanninrik.



Vi var helt slut efter denna resa till och i Italien, av alla viner, dofter, smaker, anekdoter och höga skratt. Vi hade fått med oss en bit av Italien som vi saknat och som vanligt så längtar vi dit till detta kaosland som är så underbart bedårande vackert.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar