fredag 15 februari 2019

Dag 1 eftermiddag

Vi fick inte förglömma det lilla område i hallen som innehöll intressanta nya vinmakare från flera distrikt i Frankrike. I Languedoc finns många spännande nya vinmakare men idag ska vi välja ut några från andra vinområden. Loire skippade vi eftersom det på tisdagskvällen skulle vara ett särskilt evenemang med viner från Loire. Vi fastnade för norra Rhône, närmare bestämt byn Chavanay och den lilla domainen Grangier. Gården drivs av ett ungt par som idag äger 10 ha i detta fantastiska område för druvorna Viognier och Syrah.
Vi smakade två olika Viognier båda aromatiska och fruktiga men torra och tillmötesgående. Vi skulle rekommendera till foie gras (om man vågar detta) och till chevre men också som aperitif eller till vitt kött.
Syrah från St Joseph presenterades med en härlig kulör, hallon, körsbär och örtkryddor, ännu tanninrikt men lovande på 3 års sikt.
Vi gick vidare till en odlare i BandolFont des Pères. Här dominerar druvan Mourvèdre. Druvan ger stronga, kraftfulla viner med mycket mörka bär och frukt. Så var det även med denna domaines vin, ett kraftpaket att spara.
Som alla förstår så måste man nästan titta ner i marken när man går genom salarna. Alla vill ju presentera sitt vin. De som saknar importörer vill ha sådana, de vill bli omskrivna och upptäckta. Visst företräds även stora, berömda hus men huvuddelen är ändå de något mindre.
Languedoc var väldigt väl företrätt i lokalerna så vi halkade ändå in till en  Domaine i vårt närområde, Domaine de l’Eglisette, belägen norr om Montpellier uppe på Terasses du Larzac. Vi bjöds en generös provning och fastnade särskilt för deras röda Empreinte Celeste 2015. Vinet produceras på druvorna Syrah och Grenache och här hittade vi björnbär, körsbär och svarta vinbär och en svag ton av tobak i doften, ett angenämt vin. Vi kommer att besöka gården i vår, vinerna var mycket prisvärda och goda.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar