tisdag 12 februari 2019

Vinisud och Wine Paris 2019

Soiree off Wine Paris 2019
Vi kom till Paris denna söndagseftermiddag när solen precis tittade fram på en i övrigt svart himmel. När vi steg ut på Boulevarden så hade solen gått i moln och det var full storm o regnet öste ner. Välkommen till Paris! Ja, regnet upphörde och vi tog en härlig promenad till den speciella vinprovningen på Alenotheque som vi bjudits in på denna söndagskväll. Provningen handlade om Picpoul de Pinet och Fitou A.O.C. Detta evenemang är en liten förfest inför det som ska  gå av stapeln nu i dagarna tre, Vin Paris 2019, den stora vinmässan. 
Åter till förfesten;
Picpoul är vi mycket bekanta med men området Fitou har bara kittlat vår nyfikenhet.  
Provningen bevistades av journalister, vinspecialister och inköpare från hela Europa. Till vinerna bjöds vi diverse olika smårätter som ostron, små tapas, ostar, skinkor mm. Tyvärr var lokalen väldigt trång så det var armbågar och artig franska som gällde.

Totalt presenterades elva olika Picpoulviner. Det är en fantastisk druva som bara finns i ”våra” hemtrakter i Languedoc. Vi testade givetvis enbart de producenter som vi tidigare missat.
Domaine Felines Jourdann som har sitt säte i Meze, Domainen presenterade två olika Picpoulviner, båda typiska friska, torra och fruktiga. Den som lagrats i sex månader på ståltank var dock något rundare och fylligare men också dyrare. Mycket bra viner båda två. Hit ska vi åka nästa gång vi kommer till Languedoc.
Domaine des Lauriers, ligger i vår nästby Castelnau de Guers, en sedvanlig, frisk och god Picpoul. Fy skäms att vi inte varit här.
La Croix Gratiot, har sitt säte i Montagnac också det en grannby men gården har gått oss förbi. En mycket fin Picpoul med frisk, rund och torr smak, ett mycket prisvärt vin.
Domaine de Castelnau, även detta från grannbyn. Här har vi varit men det blir en tur igen.
Ni som missat Picpoul, köp ostron och en flaska Picpoul på systemet. Kyl vinet och njut kombinationen.
De röda vinerna kommer denna kväll från Fitou AOC. Området i Languedoc som vi kört förbi på väg söderut men som vi varit nyfikna på.
Ikväll presenterades viner från 13 odlare och vi smakade samtliga. På de flesta blev vi lite besvikna, några var lite för mycket, några presenterade sig med alltför hög sötma, några hade märklig eftersmak. Ett par viner uppvisade dock fin balans, fräschör och fin syra och tanniner. Den bästa var;
Domaine de la Rochelierre, Noblesse du temps 2017, ett vin med härlig doft och smak av svarta vinbär och plommon. Vinet är en blandning av Carignan, Grenache och Mourvedre 
Vår nyfikenhet har stillats för en stund och nu känner vi oss redo för tre dagars vinmässa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar