torsdag 31 januari 2019

Gambero Rosso i Köpenhamn 2019-01-30

Igår den 30 januari 2019 var vi inbjudna på en stor provning av Italienska viner, denna gång anordnad av den stora Italienska vinguiden Gambero Rosso. Provningen gick av stapeln på Molkes Palae i Köpenhamn. Ett femtiotal vinproducenter från Italiens olika vinområden lät oss prova deras viner. Vi var på plats strax efter öppningsdags kl 12,00 och Molkes Palae fylldes snabbt av vinimportörer, skribenter, konsulter, m.fl. inom vinbranschen. Flera ansikten känns igen och vi hälsar glatt på varandra. Även denna gång hade vi förmånen att delta i en mycket intressant  Masterclass med Marco Sapellico och Lorenzo Ruggeri från Gambero Rosso. De hade plockat ut de bästa, (enligt deras egna bedömningar) bland de viner  som presenterades i Köpenhamn.
 Provningen innehöll 12 viner från olika delar av Italien, Marco och Lorenzo gjorde sitt bästa för att locka fram bilder från grönskande fält i kullriga bygder och en längtan till ett citron- och örtdoftande Italien.

Vita viner:

Pimonte:
Borgo Maragliano; Giuseppe Galliano Brut Nature 2013, ett extremt torrt, friskt och rent vin som dock saknar personlighet, inte en av våra favoriter.

Marcalberto; Extra brut Millesimo 2 Mila13. 2013, underbar doft av sommarblommor och tillika en smak av örter och blommor. Även detta vin var friskt och rent, ett härligt aperitifvin.

Puglia:
Masseria Li Veli; Askos Verdeca 2017,ett torrt vitt vin från en dessertvinsproducent. Vinet hade en mycket angenäm doft av örter och blommor men var inte så smakrikt och djupt som förväntat. Dock ett vin med lång fin eftersmak av örter och lakrits.

Toscana:
Il Colombaio di Santa Chiara; Vernaccia di S. Gimignano Selvabianca 2017, Här har vi ett modernt vitt vin från den vita själen i Toscana. Vinet har en fin stil med doft och smak av honung och vita blommor. Vinet har en personlighet och känns mycket rent och friskt.

Campania:
Fonzone; Greco di Tufo 2017, här är vi uppe på relativt höga höjder där vintrarna är kalla. Ett härligt friskt vin som doftar päron och vanlij.

Friuli Venezia Giulia
Primosic; Collio Ribolla Gialla di Oslavia 2015, Dagens höjdare. Nu befinner vi oss på gränsen mot Slovenien. Här regnar det en hel del men jorden är storporig och drar snabbt till sig vätan. Vinet kallas orange, har lång lagringstid. Vinet har en stor doft av aprikos och bittermandel som även avspeglar sig i smaken, ett härligt vin som kan tävla mot franska Juraviner.

Nu till de röda vinerna:

Lombardiet;
Bertone; Pinot nero 2015, Vinet kommer från ett undervärderat område i Italien. Pinot Nero dominerar i detta landskap strax söder om floden Pau, där kullarna tar sin början. Vinet produceras på 450 m höjd, det ser lite tunt ut i glaset men smakar mycket, en relativt god och mycket ren PN.

Emilia Romagna;
Noelia Ricci; Romagna Sangiovese Predappio Godenza 2016, Detta vin är framställt av den nya generationens vinmakare. I både doft och smak dominerar röda bär och blommor, kött och blod, ett tanninrikt vin att servera till mat.

Toscana;
Torre a Cona; Chianti Colli Fiorentina Badia a Corte ris 2015, Detta vin odlas på kullarna nära Florens. I närheten finns mycket skog och det märks på vinet som verkligen doftar skog, barr, löv och svamp. Ett härligt, riktigt ”italienskt ” vin.

Giovanni Chiappini; Bolgheri Rosso Felciaino 2016, Här har vi att göra med en vinmakare på uppgång i ett klassiskt område. Vinet kommer från ett litet vineri och består av druvorna från Bordeaux samt den italienska Sangiovese. Ett utmärkt vin med franskkänsla.

Veneto;
I Campi; Valpolicella Sup, Ripasso Campo Ciotoli 2016, En Ripasso utan den sötma som brukar prägla dessa viner. Doft av kaffe, kakao, nötter och grönsaksbuljong, ett rikt och välbalanserat vin.

Efter Masterclass stannade vi till hos denna producent för att smaka hans Soave Doc classico. Vinet har odlats på vulkanisk mark och det är druvorna Garganega och Trebbiano som tillsammans bidrar till vinets intensitet och smaker. Vinet har en intensiv fruktighet med citrus och exotiska frukter, ett härligt Soave vin.

Puglia;
Torrevento; Castel del Monte Rosso, Pedale 2015, Hit vill vi åka. Här frammanades en bild av en storknande vacker trakt mitt i en naturpark. Här växer omväxlande vin och oliver på kullar 400-500 möh. Detta är ett vin med örtdofter- och smaker, mycket frukt och tanniner så det både räcker och blir över, ett härligt vin som stannar länge, länge.

Vi tackar för en mycket intressant och lärorik Masterclass och påminner om vad dessa kunniga herrar fastslog, 2016 var ett mycket mycket bra vinår för både röda och vita viner, det slår toppåret 2013.

Givetvis ville vi även göra några av de övriga odlarna rättvisa. Vi bestämde oss denna gång för att smaka viner från mindre kända områden i Italien och uteslöt helt Piemonte och Toscana.

Marche;
Vingården Casalfarneto har kommit till Köpenhamn med två vita viner som verkligen föll oss i smaken. Verdicchio dei Castelli di Jesi 2016 och Cimaio 2015. Det första vinet var mycket friskt , rent och hade hög syra medan det andra var mer runt och balanserat båda utmärkta till skaldjur.

Abruzzo;
Fosso Corno var gården vi valde och vinernas druva Montepuliciano dÀbruzzo. Vi provade tre viner som fanns representerade,
Colline Teramane Riserva 2013, ett smakrikt vin med doft och smak av mörk frukt och bär
Samma vin men årgång 2015 också detta ett smakrikt och härligt vin.

Lombardiet;
I detta område odlas Franciacorta, ett vin som gärna vill jämföra sig med Champagne. Gården som presenterade sina viner heter Ferghettina och har designat en egen flaska, mycket vacker, en sådan som lockar till köp av vinet. Gården omfattar 300 ha men tillverkar själv endast 450 000 butljer, resten av druvorna går till andra producenter.
Ja visst är Franciacorta rätt så gott men Champagne är det inte. Bubblorna tar över i munnen och komplexiteten som du hittar i de flesta Champagner saknas här.

Ännu en trevlig provning i den danska huvudstaden. Vi kommer tillbaka i slutet av februari med nya Italienrapporter. Dessemellan ska vi om någon vecka åka till Paris för att bevista den stora vinmässan Vini Sud i dagarna tre. Vi lovar rapporter från denna gigant i vinvärlden.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar