lördag 2 november 2013

Vecka 43 och 44


Fredagen den 18 november var det dags för den första av höstens vinprovningar. Intresset har varit stort och vi har därför dubblerat flera provningar. Först ut på banan var en sortimentsprovning med Domaine de Brescou. Jag berättade om årets skörd, om nyinvesteringar och om konstsatsningar på vingården. Under provningen testade vi gårdens 11 viner. De viner som väckte störst  intresse var Viognier, Pinot noir samt Prestige rouge. Samtliga kan köpas via x-wine i Göteborg. www.xwine.se/

lördagen den 19 november var det dags för Vingården Bacina's bolagsstämma. Vi är lyckliga innehavare av en b-aktie. Av årsredovisningen framgick att försäljningen i princip har fördubblats och att turistresorna till vingården har ökat i antal, jätteroligt!  På mötet uppträdde ståupparen Martin Svensson bl.a. hade han kluriga och spännande reflektioner kring användandet av mobiltelefoner.
En nyhet; den serbiska televisionen har besökt Bacina och gjort ett trevligt inslag i landets viktigaste nyhetsprogram. Kul. Se bifogad länk.
http://www.rts.rs/page/stores/ci/story

Lördagskvällen avslutades möte i champagneklubben och Gosse`s utmärka rosé champagne kom åter i våra strupar;  enligt vår bedömning marknadens bästa.

söndagen gick färden till Malmö Opera och Miss Saigon. Jag har tidigare sett den i London men  tyckte nog att Malmövarianten var något bättre. Fantastiska sångar- och skådespelarprestationer. Se den.

Måndagskvällen tillbringades tillsammans med f.d arbetskamrater på den utmärkta Puben Bullen i Malmö. Mycket sladder från Region Skåne.

Tisdagen var det dags för lite motion i form av golf på Rya golfklubb tillsammans med f.d arbetskamrater. En utmärkt runda.

onsdagen provades en flaska Salmos från Torres mönstergård i Priorat. Ett utmärkt vin som rekommenderas och kan köpas på Systembolaget.

Torsdagen, Madeiraprovning i Köpenhamn tillsammans med Lars Borgvall. Fyra vinproducenter från Madeira – Blandy’s Madeira, Henriques & Henriques, Justino’s Madeira Wines och Vinhos Barbeito – presenterade sina viner på Palace Hotel.

Vår kunskap om Madeira och dess viner var tämligen begränsad men vi fick nu en god inblick i  historik och odlingsbetingelser.  Redan på1600-talet började man exportera sitt vin och då främst till England. Samtidigt var en av huvudmarknaderna Indien. Transporten dit skedde sjövägen. Ibland returnerades vinet och då upptäckte man att vinet hade utvecklats under den varma transporten. Detta vin kom att kallas "Vinho da Rodha". Det lagrades i "estufas"- varmbastu där det värms upp till 50 grader och hålls varmt i ca 3 månader.  I hudsak används fyra olika druvor.

Sercial: Är ett torrt aperitifvin med en god syra samtidigt som det har en mild sötma. Relativt ljust och är säkert helt perfekt till getost.

Verdelho: Mellantorrt och gyllene med aromer av torkad frukt, honung och nötter. Kan tänka mig att dricka detta till foie-gras. Jättegott vin. Inte alltför sött

Boal: Ett något sötare och fylligare vin. Mycket frukt, speciellt toner av tropiska frukter.

Malvasia: Det mest koncentrerade, ett intensivt vinet. Mörkbrunt med smak av tropiska och torkade frukter. Vin som passar till choklad- och desserter eller till Roquefort och Gorgonzola! Lite för sött för min smak.

Såväl Lars som jag fastnade framförallt för de viner som var gjorda på Sercial och Verdelho. De var något torrare i sin karaktär men hade ljuvliga dofter av torkad frukt och nötter. Vi tackar Instituto do Vinho do Bordado do Artesanto da Madeira www.vinhomadeira,pt  för en mycket lärorik och trevlig provning.

Lördag den 26/10.  Ny provning och repris av Domaine de Brescou sortiment.  Denna gång 16 nyfikna; En lyckad kväll.  Det har varit några tuffa dagar men det är roligt med det stora intresset för våra provningar. Nu blir det några lugna veckor med uppladdning inför Sicilien och dess viner, den 15 och 16 november.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar