lördag 23 november 2013

Friulano on tour - Köpenhamn november 2013


Vinkonsortiet Friuli-Venezia Giulia arrangerade, torsdagen den 21 november, en provning  på Hotel- och restaurangskolen i Köpenhamn, med de bästa producenterna från området. Målet var att marknadsföra samt sprida kunskap om Friulis vinskatt. Touren började i Hamburg och gick vidare till Berlin, Rom, Bryssel, Amsterdam och avslutades nu i Köpenhamn.

Friuli-Venezia Giulia, som är det korrekta namnet, var för mig ett tämligen okänt område.  Friuli ligger längst upp i nordöstra Italien och gränsar till Slovenien. Området består av flera(10) appellationer. De mest kända är Carso, Colli Orientali del Friuli, Collio Goriziano, Isonzo, och Ramandolo (DOCG). Klimatet påverkas starkt av alperna i norr och medelhavet i söder.

Områdets specialiteter är druvorna Friulano, Picolit och Ribolla Gialla som är områdets egna gröna sorter. Vad gäller de blå druvorna är nog Pigolo, Refosco och Schioppettino de som är mest typiska.
Området är också känt för osten Montasio och deras goda skinka San Daniele.

Dagen inleddes med ett seminarium på temat " I Köpenhamn talar alla rätter friluanska".
Luca Gardini (lite suddig)
Den som höll i föreläsningen/provningen var ingen mindre än 2010 års världsmästar-sommelier Luca Gardini. Provningen bestod av 8 olika viner med små matbitar därtill. Vi provade Ribiolla Gialla, Sauvignon, Malvasia, Pinot Grigo, Schioppettino och Pignolo. Helt klart är samtliga viner är mycket  syrliga och mineralrika. De vita är av världsklass. De röda föll mig inte i smaken och kan lämnas därhän.

Efter seminariet började själva producentprovningen som bestod av totalt 26 olika producenter som var och en presenterade sina viner allt ifrån Collio till Refrosco. Jag redovisar några av de som föll mig på läppen.

Azienda Agricola Perusini www.perusini.com. Jag fastnade för gårdens Ribolla Gialla. Druvan har anor från 1300-talet. Ett mycket bra vin. Friskt och aromatiskt. Mineraliskt med dofter av citrus. Bra syra. Ett utmärkt fiskvin. Producentens viner finns på Systembolagets beställningssortiment.
Lis Neris. wwwlisneris.it: Gården ligger i staden San Lorenzo i närheten av den slovenska gränsen. En trevlig presentation med utmärkta viner. De har specialiserat sig på de vita vinerna. Framförallt fastnade jag för Lis. En blandning av Pinot grigo, Chardonnay och Sauvignon blanc. Vinet har legat i 11 månader på 500 liters fat gjorda av fransk ek. Därefter 12 månader på flaska innan försäljning. Bra syra, mycket frukt, välbalanserat med tydlig och distinkt mineral. Utmärkt.

Norina Pez. www.norinapez.it En liten vingård vars Friulano och Ribolla Gialla var alldeles utmärkta. Dessutom presenterade de ett sött vin Aurea Divina gjort på Verduzzo. Mycket honung, tropisk och torkad frukt. Ett jättegott dessertvin som inte blir alltför sött i eftersmaken.

Ronc Soreli www.roncsoreli.com. Ronc Soreli betyder ”berget i solen”. Gården är 42 ha stor. Här utmärkte sig Pinot Grigo Ramato 2011. Svagt rosa i färgen. Fruktiga dofter. Torr, med smaker av äpple, smultron och kryddor i smaken. Ett märkligt men utmärkt och spännande vin.

Il Roncal www.ilroncal.it. Vingården består av 20 ha mark i närheten av Colle Montebello och man gör alldeles utmärkta vita viner bl.a en mycket bra Friulano men här fastnade jag för ett av deras röda viner. Vinet är gjort på druvan Pignolo och har legat i 30 månader på små franska ekfat. Därefter 5 månader i ståltank och 6 månader på flaska. Bra syra med mjuka fina tannier. Ett elegant och gott vin.


Efter alla dessa prover började mina smaksinnen att blekna men det för mig tämligen okända Friuli området hade väckt mitt intresse. Det var framförallt de vita vinerna som gjorde ett bestående intryck. Förutom de inhemska druvorna var det spännande att smaka Pinot grigo och Malvasia som i Friulansk anda var nästan knastertorra men med härliga aromer. Området producerar fantastiska viner och det är världsklass på de vita vinerna. Märkligt att jag missade dessa läckerheter vid besök i området för ett antal år sedan men det får jag givetvis reparera.
Tack Jens och Ulrik för det fina arrangemanget.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar