söndag 17 november 2013

Giro di Italia etapp 2, Sicilien


I våras var vi på Sicilien. Vi hade blivit inviterade till vinlandet Sicilien på en provning i Köpenhamn och kände att detta var en okänd del av Italien. På ön mötte vi gamla genuina druvor, viner vi gillade och viner som vi tyckte sämre om men framförallt på Etna en spännande kommande vinvärld. Vi bestämde oss i alla fall för att köra en provning med intresserade vänner under hösten.
Nu i novembermörkret presenterade vi solens ö och dess vin på två parallella provningar, ännu en gång stort intresse därav två. Fredag och lördag, 25 hågade vindrickare serverades en vit, fem röda och en söt från Vulcano.

Grillon (vit) bedömdes av samtliga som ett vin på terrassen, eller under parasollen, iskallt under ett ö-besök.
Den gamla trogna druvan Frappato från Judeka föll tyvärr ingen i smaken medan Nero d´Avola, också den från Judeka, bedömdes som relativt bra men prismässigt för dyr för sin smak och kvalitet.
Den enda DOCG:n på Sicilien är en Cerasuolo di Vittoria som är en blandning av Nero d´Avola och Frappato . Denna föll väl ut i provningen och fick bjudas om flera gånger. Jag måste nog säga att visst är den bra men priset är för högt även för detta vin.
 Nerello Mascalese från 2008 föll helt igenom, det tilltalade ingen med sin relativt söta eftersmak och sin brist på syra. Märkligt vin!

Vi färdades sedan upp på Etna och äntligen yttrade deltagarna ett samstämmigt mmmm, riktigt bra vin med doft av stall, bra syra och tanniner. Tyvärr var en av flaskorna korkad så ur gömmorna plockade vi en San Lorenzo 2010, Girolamo Russo. Denna vinmakare besökte vi och vi satt i hans vardagsrum och provade bla detta vin och vi blev förtjusta. Till vår besvikelse var också en av dessa hemfraktade buteljer korkad men den andra var härlig. Denna gåva finns att beställa på Systembolaget.

Som vanligt tilltog röstläget med antalet glas och trots omdömen som sådär och inget jag skulle köpa så sinade flaskornas innehåll. Vi ville givetvis överraska och avsluta med en ljuvlighet och vår absoluta favorit från trakten en, Malvasia Delle Lipari, DOC, Passito, Lantieri 2010. Detta vin är som att ta ner solen, låta den smeka munnen med sina söta strålar men ge en sval syrlig eftersmak. Detta vin finns hos Carlo Merolli i Holte.

Vi hoppas att vi lyckades förmedla solens budskap, denna vackra och spännande vinö i Medelhavet som innehåller så mycket nyskapande framförallt kring och på Etnas sluttningar.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar