måndag 2 december 2013

Inköpsresa till Jura, Bourgogne och Alsace - november 2013


Lördagen den 23 november 2013 packade jag bilen och körde söderut. Övernattade i Hildesheim. Hämtade sonen Ludvig på flygplatsen i Mulhouse och tillsammans åkte vi på vår vininköpsresa.

Första stoppet var staden Arbois i Jura-området. Det är sannerligen en upplevelse att besöka dessa kända vinbyar under ”off season”.

Jura
Jura (1600 ha) är ett gammalt vinområde som ligger vid Jurabergens fot, 10 mil öster om Bourgogneslätten i gränslandet mot Schweiz. Klimatet är kontinentalt med kalla vintrar och varma somrar. Nu hade det snöat och det var 2 minusgrader. Kallt !!!!


 


De druvor som odlas är främst de gröna;  Chardonnay och Savagnin och de blå;  Poulsard (Ploussard), Pinot Noir, och Trosseau.

Huvudvinet Vin Jaune ("gult vin") är värt alla kommentarer. Det är ett vin gjort på druvan Savagnin. Vinet har sitt namn efter den gula färgen. Vinet får mogna under 6 år på ekfat. Dessa fat fylls inte ända upp och ett florliknande jästtäcke bildas av jästsvampen. Resultatet blir ett sherryliknande ljusgult vin.En annan specialite är Vin de Paille ("stråvin") som är ett sött vitt vin gjort på torkade druvor

Första vingårdsbesöket var på Domaine Berthet-Bondet www.berthet-bondet.net i byn Chateau-Chalon. I denna by tillverkas den bästa Vin Jaune. Man behöver inte ens sätta ut Vin Jaune på etiketten utan namnet Chateau-Chalon borgar för att det är Vin Jaune. Den gård vi besökte har ca 10 ha varav 5 ha går under appellationen Chateau-Chalon. Vinet var fantastiskt och inhandlades. Vi köpte även på oss några flaskor av deras Savagnin tradition (lagrat i 3 år).

I den lilla grannbyn Pupilin finns vinbonden Domaine Philippe Bornard. Vingården har ca 6 ha och har gått i arv från fadern. Fr.o.m 2012 är gården biodynamiskt certifierad. Vi hade blivit imponerade av  vinet vid ett restaurangbesök i Köpenhamn. Därför var vi mycket spända på att komma till gården. Vi fick en mycket trevlig provning som avslutades med att våra nyinköpta flaskor lackades. Vi provade i princip samtliga viner men fastnade för Les Chassagnes Savagnin 2008 och Les Gaudrettes 2011. Två utmärkta viner som båda, men framförallt Savagninen, hade de typiska välsmakande Jura-tonerna.


På vägen från Bonard stannade vi till hos Domaine Desire Peitit www.desirepetit.com också den är belägen i Pupillin. Gården etablerades 1932 och är nu inne på tredje generationen Petit. Gården har 25 ha. Här fastnade vi för det röda vinet gjort på druvan Trousseau. En för mig obekant druva som är mörkblå till färgen och lär vara svår att odla. Vinet är lätt och syrligt. Kanske inte ett av de bästa men lämpligt för kommande vinprovning.
Vi köpte även en flaska av deras utmärkta Vin de Paille 2007. Vinet är gjort på tre olika druvor Ploussard, Chardonnay och Savagnin. Druvorna torkas på halmbädd. Lagras efter pressning på ekfat i tre år. Vinet doftar fikon och aprikos. Mycket gott.

Åter till Arbois och ett besök på Domaine Jacques Tissot www.domaine-jacques-tissot.fr. Gården startades i sin nuvarande form 1962 och omfattar 30 ha runt omkring Arbois. Vi besökte deras vineri som är stort och modernt. De har dessutom två vinbutiker inne i centrum av Arbois. Trevlig provning men en klar skillnad mot småskaligheten hos ovan nämnda odlare.


Bourgogne
Nästa stopp på vår korta och intensiva resa var  Nuits-Saint-Georges, Bourgogne. Ett kärt återseende hos vinbonden Daniel Bocquenet.  Åsa och jag besökte honom förra sommaren i hans mycket originella cave och upplevde en höjdarprovning med höjdarviner. Det upprepade sig!

Liksom senast beklagade sig Daniel över alla besvärligheter och han funderade på hur länge han skulle orka med sin vinproduktion. Han har blivit erbjuden stora pengar för sina 4 ha. Vi hoppas trots allt att han orkar och hänger med i många år än så att det finns möjlighet att köpa hans utmärkta vin.
Besöket i vinkällaren var spännande. Stora delar av golvet är täckt med jästsvamp. Här används ingen fabrikstillverkad jäst. Här gäller naturen. Vi gick igenom många (kanske allt för många) årgångar av hans Grand Cru, Echézeaux, ett helt underbart vin! Här gjordes ett tämligen stort inköp.

Alsace
Det tredje stoppet var i vinbyarna Wettolsheim och Wintzenheim  i Alsace. Märkligt vad dessa om sommaren måleriska och turiststinna byar kan vara ödsliga i slutet av november.

Först var det Wunsch et Mann i Wettolsheim www.wunsch-mann.fr. Gården har anor sedan mitten av 1700-talet och är idag ca 20 ha stor. Här odlas de klassiska Alsacedruvorna. Det var mitt tredje besök på gården. Vi visste att vinerna var bra varför det blev ett kort och snabbt besök med inköp av diverse Grand cru viner.

I grannbyn Wintzenheim ligger Domaine Josmeyer, www.josmeyer.com.  Gården har funnits sedan 1854 och drivs sedan flera år tillbaka helt biodynamiskt. Den består av 28 ha varav 28 % är plantat med Riesling. De viner vi smakade var utmärkta. Strama och distinkta i sin smakbild. Denna vinodlare gör viner som verkligen kan rekommenderas.


Därefter fick det vara nog. Färden riktades hemåt igen. Dock först en övernattning på ett genuint tyskt gasthof där det blev schnitzel och Weissbier.  Nu ska Ludvig och jag planera en mat- och vinprovningen med läckerheter från Jura o Alsace.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar