fredag 30 december 2011

Sicilien, Etna och Nerello Mascalese

På Sicilien ligger vulkanen Etna och på dess norra sluttningar odlas det vin. Vinstockarna är ca 70-100 år.  Uttaget är ca 35 hl/ha. Druvan finns bara där och heter Nerello Mascalese.  Jag hade tidigare provat vinet på en vinprovning och har därefter sökt det hos flera leverantörer. Lyckades till slut hitta det hos Carlo Merolli i Danmark.
Nu har vi provat en Etna Rosso, 2001, Calabretta.
Familjen Calabretta har producerat vin sedan 1900. De är ISO-certifierade. Ambitionen är att producera högkvalitativa viner på framförallt Nerollo Mascalese från Etnas mycket speciella mikroklimat.
Vinet vi provade var från 2001 var klart samt rubin mot granat i färgen. Kroppen var lätt och flyktig. Doften fruktig, kryddig med inslag av bondgård och gödselstack. Vinet var mycket syrligt med många och mjuka tanniner. Smaken påminde om röda vinbär, körsbär med mycket krydda som tex vitpeppar. En kombination av Pinot Noir och Nebiolo
Tycker man det är spännande med viner från världens olika regioner samt hur vinerna påverkas av områdets skiftande karaktär och terroir så kan Etna Rosso rekommenderas. Det passar utmärkt till en köttbit och man kan samtidigt drömma om Siciliens vackra land.

PS Vi har fortsatt vår vinresa i Italien nu med ett vin från Campania, Tre Pietre 2006, Aglianico DOC, Producent Corte Normanna. Åsa tyckte detta var ett otroligt gott vin till ett mycket rimligt pris (115:-).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar