söndag 4 december 2011

DOCG Ghemme


I fredags öppnade vi ett för oss totalt okänt vin. Nämligen en flaska DOCG Ghemme. Jag hittade vinet hos Carlo Merolli i Holte utanför Helsingör. Tyvärr hade Carlo och jag ett olustigt meningsutbyte men det har ordnat upp sig. Jag kommer att handla av honom igen för i hans butik finns många spännande viner från samtliga regioner i Italien. Kul. DOCG Ghemme då. Hur många har smakat det? 
Vinet kommer från Alto Piemonte och görs på Nebiolo. Vårt vin hette ”Mirasole” Riserva 1997, Prolo Filippo. 89 kr. Vinet var klart och granat i färgen. Doften var liten men vi fann viol, körsbär, lingon men även ladugård. Smaken gav trots åldern en tydlig syra men tanninerna lyste i stort med sin frånvaro. Eftersmaken var tämligen kort. Vinet har sett sin topp och måste drickas nu. Det är dock fortfarande mycket gott och en ny spännande upplevelse. Vi drack det till stekt gös och det passade utmärkt.
Till vår dessert provade vi en Les Murets d’Esprades, Muscat de Rivesaltes, VDN, 2010. Även detta var en ny upplevelse. Sött vin har inte varit en favorit men detta från Roussillon passade utmärkt till vår glassdessert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar