lördag 3 december 2011

Spanien


Tisdagen den 28/11 ägnades åt Spanien. Jag kan snart inte tillgodogöra mig mer. Hela huvudet är fullt av DOC, AOP, DO, IGT, IGP och Vdp mfl. 
Jag har ingen större erfarenhet av spanska viner så när som ungdomens Parador. Finns faktiskt kvar på Systembolaget för 49 kronor. Fortfarande billigt. I Lund kom jag i kontakt med René Berbiers rosévin som hade en hög och smal flaska. Vilket imponerade vid diverse bjudningar. Detta vin finns också kvar på bolaget dock som box-vin (René Barbier Rosado (nr 2751) Penedes, 189:-).
Spanien är ett stort vinland. Noga räknat världens största vinområde. Produktionen kommer dock bara på tredje plats efter Frankrike och Italien. Kvalitetsvinerna är indelade i DOCa (högsta klassen), DO och Vinos de Pagos. Spanien är indelat i 17 regioner. De flesta har DO-viner. Jag ska bara beröra några eftersom vi har några flaskor från dessa områden i vårt vinskåp.
Rioja. Spaniens mest kända vinområde.(Tre underregioner). De viktigaste druvorna är Tempranillo och Garnacha. I vår ägo finns Vina Valoria 1968, 1973 som väntar på att bli druckna vid lämpligt tillfälle. En viss produktion av vitt vin förekommer. Druva Viura.
Castillia d Leon med flera underområden. De viktigaste är dock Ribera del Duero som är vårt favoritområde. Vi har numera flera olika årgångar av Aalto. I varje fall någon av dessa är mogna för konsumering. Ett annat mycket gott vin från området är Christina Arales.
Murcia. I regionen ligger bl.a Jumilla som producerar mycket spännande viner. Dessa lär vara på frammarsch.  Vi har nyligen blivit ägare till några flaskor Clio och toppvinet El Nido. (Parker lär gilla detta). Dessa ska få ligga till sig några år.
Katalonien. I regionen finns flera DO. De mest kända är Tarragona, Monsant, Penedes och naturligtvis Priorat som är DOCa. Framförallt odlas Garnacha, Carinena och Tempranillo.
I Katalonien produceras överlägset mest Cava i hela Spanien. Druvorna är Parellada, Xarel.lo och Macabeo.
I skåpet finns även några flaskor från Priorat. Dessa ligger och myser till sig.
Spanien har som tidigare nämnts 17 regioner. Jag nöjer mig nu med de ovan nämnda.
Vid provsmakningen fick vi även prova några vita viner från Spanien.  De vita vinerna är för mig helt okända. De lovade dock gott och jag planerar att införskaffa några på druvorna Albarino, Verdejo och Godello.
Tisdagens provning:
1.                       Adegas Valmiñor, Rías Baixas ‘Davila’ 2009                     
2.                       José Pariente, Rueda Verdejo 2010                      
3.                       Lopez de Heredia, Rioja Blanca Reserva Vina Tondonia 1993
4.                       Contino, Rioja Reserva 2005
5.                      Bodegas Castaño, Yecla Monastrell 2010                     
6.                      Campo Alegre Toro 2008                      
7.                      Clos Mogador, Priorat ‘Manyettes’                      
8.                      Descendientes de J. Palacios, DO Bierzo ‘Pétalos’ 2009

Nu är det paus. Vi börjar igen i januari .
                     


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar