Torsdag 8/12 kl 24.00 och vi, fem pojkar i vår bästa ålder, har kommit fram till vingården Bacina Vino i Serbien. Det känns nödvändigt att genast prova om vinerna smakar annorlunda på gården än hemma i Helsingborg. Vi blir överens om att de smakar bra både i Bacina och Helsingborg.
Fredag. Gården genomgår en successiv men påtaglig förändring. Huvudbyggnaden är målad. Nya golv är fixade. Ståltankarna är på plats. Vid nästa besök är förhoppningsvis ovanvåningen klar. Där planeras ett nytt provningsrum samt några övernattningsrum.
Rundtur och inspektion av vinfälten. Naturligtvis är de helt
annorlunda än när jag senast var här i augusti. Nu när 2011 års skörd är
avslutad har jorden mellan stockraderna vänds och nu ska stockarna snart beskäras
och vara klara inför 2012 års produktion.
Idag är det dags för filminspelning. Göran ska göra
ett inslag till det nya TV-programmet HD-24. Det ska bli mycket spännande att se produktionen inom kort.
Jag hoppas att inslaget kan visa att arbetet på gården sker på ett mycket hantverksmässigt sätt. Ett exempel är
etiketteringen som görs helt manuellt med egenhändigt konstruerad
värmepistol.
Efter besök på en mycket speciell kyrkogård samt ett kort
stopp på Bacinas bypub slaktas kvällens gris. Nu börjar också dagens provning.
Vi testar Dolina Barrique (Systembolaget
nr 72194) 2008, 2009 samt 2010 som ligger och gosar sig i ekfat. Faten är tillverkade av serbisk ek. Hälften nya och hälften gamla. 2010 kommer säkert att bli
ett mycket bra vin. Vi får se. Vi testar givetvis också 2011 i vilket det
för närvarade pågår malolaktisk jäsning.
Vi får också möjligheten att prova några äldre ex av
Riesling och rosé. Utmärkta viner som inte finns till försäljning. Naturligtvis
prövas också gårdens egenhändigt tillverkade grappa.
På kvällen intas den nyslaktade och välgrillade grisen. Det var synd om grisen men den var god. Nu kommer vänner och grannar och
plötsligt är vi ca 20 personer till middagen.
En på många sätt oförglömlig afton och vinerna smakade allt bättre ju
längre kvällen led.
Lördag. Upp
tidigt. God frukost med lokala charkuterier, fetaost, paprika mm. Vi blir dessutom
bjudna på ett speciellt varmt te. Mycket gott men det smakade inte te utan snarare glögg. Vi blev
lite uppiggade och dagen kändes genast ljusare.
Vi ger oss iväg till Belgrad för att besöka den stora vinmässan
på Hotel Hyatt Regency. På mässan som
anordnas för tredje gången finns representanter från 45 olika inhemska
producenter samt ett 20 internationella producenter.
Döm om vår förvåning när vi plötsligt ser Baron Ricasoli
från Toscana i egen hög person stå och presentera sina viner. Honom mötte
hustrun och jag under vår första vinresa i Toscana. Jättekul. Dessutom kände han igen Göran.
Andra internationella producenter av intresse var t.ex
Hugel&Fils från Alsace och Elfenhof från Österrike, Burgenland.
Vår samfällda bedömning var att Dolina Barrigue står sig
mycket gott i såväl i den inhemska som i den internationella konkurrensen.
Kvällen avslutades på ett mycket trevligt glöggparty hos
ambassadrådet Björn Mossberg tillsammans personal från Svenska ambassaden och andra medlemmar i den svenska kolonin i Belgrad.
Söndag. Besök på Titomuséet och en kort promenad vid borgen där utsikten över floderna Donau och Sava är bedårande.
Kl 13.00 var vi inviterade på lunch på Restaurang Zlatar som drivs av familjen Popovic. Restaurangen är en typisk och genuin serbisk restaurang. Nu
var vi plötsligt 12 personer. En jättemåltid med serbiska specialiteter
intogs. Till maten serveras givetvis Dolina Barrique. Ett utmärkt val. Tyvärr
fick vi avbryta lunchen lite hastigt för att inte missa flyget hem
till Sverige.
Därmed avslutades några mycket trevliga och intensiva
dagar. Vi har fått uppleva mycket och träffat många positiva och trevliga
personer.
Jag vill speciellt tacka http://www.bacinavino.se, Alek Milutinovic och
Anders Karlsson för en mycket upplevelserik och trevlig resa. TACK.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar