måndag 12 december 2011

Bacina Vino - december 2011


Torsdag 8/12 kl 24.00 och vi, fem pojkar i vår bästa ålder, har kommit fram till vingården Bacina Vino i Serbien. Det känns nödvändigt att genast prova om vinerna smakar annorlunda på gården än hemma i Helsingborg. Vi blir överens om att de smakar bra både i Bacina och Helsingborg.
Fredag. Gården genomgår en successiv men påtaglig förändring. Huvudbyggnaden är målad. Nya golv är fixade.  Ståltankarna är på plats. Vid nästa besök är förhoppningsvis ovanvåningen klar. Där planeras ett nytt provningsrum samt några övernattningsrum.  

Rundtur och inspektion av vinfälten. Naturligtvis är de helt annorlunda än när jag senast var här i augusti. Nu när 2011 års skörd är avslutad har jorden mellan stockraderna vänds och nu ska stockarna snart beskäras och vara klara inför 2012 års produktion.
 
Idag är det dags för filminspelning. Göran ska göra ett inslag till det nya TV-programmet HD-24.  Det ska bli mycket spännande att se produktionen inom kort. Jag hoppas att inslaget kan visa att arbetet på gården sker på ett mycket hantverksmässigt sätt. Ett exempel är etiketteringen som görs helt manuellt med egenhändigt konstruerad värmepistol.
 
Efter besök på en mycket speciell kyrkogård samt ett kort stopp på Bacinas bypub slaktas kvällens gris. Nu börjar också dagens provning. Vi testar Dolina Barrique  (Systembolaget nr 72194) 2008, 2009 samt 2010 som ligger och gosar sig i ekfat. Faten är tillverkade av serbisk ek. Hälften nya och hälften gamla. 2010 kommer säkert att bli ett mycket bra vin. Vi får se. Vi testar givetvis också 2011 i vilket det för närvarade pågår malolaktisk jäsning.
Vi får också möjligheten att prova några äldre ex av Riesling och rosé. Utmärkta viner som inte finns till försäljning. Naturligtvis prövas också gårdens egenhändigt tillverkade grappa.
 
På kvällen intas den nyslaktade och välgrillade grisen. Det var synd om grisen men den var god. Nu kommer vänner och grannar och plötsligt är vi ca 20 personer till middagen.  En på många sätt oförglömlig afton och vinerna smakade allt bättre ju längre kvällen led.
Lördag. Upp tidigt. God frukost med lokala charkuterier, fetaost, paprika mm. Vi blir dessutom bjudna på ett speciellt varmt te. Mycket gott men det smakade inte te utan snarare glögg. Vi blev lite uppiggade och dagen kändes genast ljusare.
Vi ger oss iväg till Belgrad för att besöka den stora vinmässan på Hotel Hyatt Regency.  På mässan som anordnas för tredje gången finns representanter från 45 olika inhemska producenter samt ett 20 internationella producenter.
Döm om vår förvåning när vi plötsligt ser Baron Ricasoli från Toscana i egen hög person stå och presentera sina viner. Honom mötte hustrun och jag under vår första vinresa i Toscana. Jättekul. Dessutom kände han igen Göran.
Andra internationella producenter av intresse var t.ex Hugel&Fils från Alsace och Elfenhof från Österrike, Burgenland.
Vår samfällda bedömning var att Dolina Barrigue står sig mycket gott i såväl i den inhemska som i den internationella konkurrensen.
Kvällen avslutades på ett mycket trevligt glöggparty hos ambassadrådet Björn Mossberg tillsammans personal från Svenska ambassaden och andra medlemmar i den svenska kolonin i Belgrad.
Söndag.  Besök på Titomuséet och en kort promenad vid borgen där utsikten över floderna Donau och Sava är bedårande.
Kl 13.00 var vi inviterade på lunch på Restaurang Zlatar som drivs av familjen Popovic. Restaurangen är en typisk och genuin serbisk restaurang. Nu var vi plötsligt 12 personer. En jättemåltid med serbiska specialiteter intogs. Till maten serveras givetvis Dolina Barrique. Ett utmärkt val. Tyvärr fick vi avbryta lunchen lite hastigt för att inte missa flyget hem till Sverige. 
Därmed avslutades några mycket trevliga och intensiva dagar. Vi har fått uppleva mycket och träffat många positiva och trevliga personer.
Jag vill speciellt tacka http://www.bacinavino.se, Alek Milutinovic  och Anders Karlsson för en mycket upplevelserik och trevlig resa. TACK.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar