söndag 19 november 2023

Åter i Pezenas 2023

Väl tillbaka i Pezenas väntade dubbelfest. Två 70-åringar firar tillsammans och vi var inbjudna till Noilly Prat i Marseillan för festen. Oj, vad vi dansade nästan som i ungdomen.

Håkan och Janne 70 år 

Sista veckan i september väntade vi in vännerna från Sverige, Gun och Ingmar. En vecka är inte mycket när man vill visa allt som finns runtomkring. Vi tyckte vi fått till en välplanerad vecka men det märktes på slutet att tröttheten smög sig på och Ingmar protesterade genom att få feber. Innan dess hade vi avverkat strand och berg, stad och vingårdar och ett svårslaget äventyr på restaurangen Le Grand Buffé i Narbonne. Här fanns allt i det franska köket; all sorts skaldjur, fiskar, tournedos, anka, grodlår, komage, njurar och andra inälvor, korvar, skinkor, patéer, foie gras i olika former och desserter och sist men inte minst OSTEN, världens största ostbuffé enligt Guinness rekordbok. 52 Euro för utmärkt mat, fin service, vita dukar och kandelabrar och suverän stenkoll på buffén från personalens sida. Vinerna bjöds ut till priset på gårdarna, det var en stor upplevelse. Har ni vägarna förbi – beställ i god tid ca 4 månader – men åk hit.  Gun och Ingmars vecka avslutades med den stora ostronfesten som varje år anordnas av Rotary. Ett äventyr i sig!


 

Nu var vi inne i oktober, en oktober med strålande väder och med en mängd aktiviteter. Precis i början av månaden anordnade Scandoc en golftävling men tyvärr blev LarsPeter sjuk. Åsa representerade familjen och blev tvåa i damtävlingen, härligt.

 

Tiden sprang iväg och vi arbetade med den vinkurs vi utlovat i samband med vårt öppna hus inom Munskänkarna. Jättekul att 32 medlemmar anmält sig till de två dagar som vi skulle prata om Languedoc som vinområde. Kursen blev lyckad och avsnitt två kommer till våren den 9 och 10 april är vi inbokade.

 

Höstens antikmarknad avlöpte i underbart väder med mängder av besökare från Europas olika hörn. Även om vi inte skulle köpa något så är det en fröjd att gå omkring o kolla in alla, de delvis, spektakulära föremål som finns att inhandla. Det blev trots allt en liten grön urna.


En dag var det stor filminspelning i vår stad. Den gamla staden passade som hand i handsken till Greven i Montecristo, en nyinspelning med tunga namn. Vi försökte komma med som statister men tyvärr försent. Många ville och få fick men vi kom i alla fall med på bild!

 

Vi ska sälja vårt lilla fina hus i Pezenas, vår son Rasmus och hans Gina ska bosätta sig i Frankrike och börja sin resa på rue Raspail. Detta innebär att vi går igenom allt som finns i huset, vad vill vi ha? vad kan vi ta hem nu? och vad ska hända med resten? Det innebär besök hos notarien, besök av sotare, besök för husinspektion mm. Allt detta parat med golf, boule, caféträffar och umgänge med alla vänner vi har i närheten. Tyvärr hann vi inte använda cyklarna så mycket som vi tänkt men vi hade en härlig oktobermånad både vädermässigt och vänmässigt.

 

Några härliga vinminnen hann vi också med. Våra vänner Gunnar och Pia hade råkat ut för en helt osannolik historia. De har ett fint hus i centrala Pezenas med ett otroligt ståtligt garage. En dag när de hade öppnat portarna hade en fransman stannat och beundrat garaget. Han bjöds ner i den fantastiska vinkällaren med de uråldriga saltkaren och det ledde till en diskussion om vin. Hans fru var medlem i ett fint franskt vinsällskap och var innehavare av många mycket fina viner. Några dagar senare var Gunnar och Pia inbjudna till det franska paret för avsmakning av viner. Det slutade med att de fick med sig några öppnade flaskor hem. Till vår stora glädje valde de att dela dessa med oss. Glädjen blev ännu större när det visade sig att ett av vinerna kom från Domaine Peyre Rose i byn Saint-Pargoire. Här residerar och bestämmer Madame Marlène Soria. Fastighetsmäklare som omvandlat sig till världsberömd vinmakare. Efter flera svåra år kan hon nu ta ut höga priser för sitt vin. 

Domaine Peyre Rose 2005


Vi har länge försökt komma till gården för en provning men aldrig lyckats få tag på Marlène. Nu satt vi där med en flaska Clos Syrah Léone från 2005, det var andäktigt. Ur glasen spred sig en underbar doft av mörka bär och örter och smaken var så ren och balanserad att man nästan grät av lycka. Vilken kväll, tack Gunnar och Pia.

Vi kommer att fortsätta vår kamp att få till ett besök på gården och kanske få tag på en rosa kartong!

 

Precis innan vi packade för hemfärd hade vi, i Munskänkarnas regi, en mycket välbesökt och trevlig provning av söta viner från Frankrikes alla hörn. Vi hade i föreningen hittat ett sött litet slott centralt i Beziers som gav en fin inramning till provningen. 

Maison Julian

 De viner som provades var;

Languedoc:  Muscat de Frontignan 

Jurancon: La Cave d'Augustin Florent 

Bordeaux: Sauternes 

Loire: Moulin Touchais 

Alsace: Dive Riesling, Silberberg Vendanges Tardives, 2007 

Roussillon: Maury Grenat Mudigliza 

 

De sex vinerna representerade väl det franska söta landskapet. 

 

 

Dagen därpå dök Rasmus och Gina ner och det var dags för oss att packa och bege oss hemåt.

 

 

  


 

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar