måndag 29 april 2024

Vårens resa genom fem vinländer startar 4 april och avslutas 20 maj. Del 1.

Vi hade blivit blev inbjudna som jury till Frankfurt WineTrophy  2024-04-05—06. Redan den 4:e april började vi resan mot Frankfurt. 

För många år sedan var vi inne i centrum men denna gång tänkte vi oss att under en dag utforska stan.  Vi hade först en dag fri för att gå på upptäcktsfärd i staden. Vi bodde ute vid mässan som låg mittemot hotellet. Runt omkring höjde sig enorma skyskrapor. Det var runda, fyrkantiga, trekantiga, pennformade ja, allt man kan önska om man är faschinerad av höga hus. Kvarteren runt skyskraporna var helt folktomma kvällstid, märkligt landskap.  Här flockades banker och internationella företag med sina huvudkontor. Som tur var hittade vi några gamla kvarter med restauranger och caféer men de var svårfångade. Det Vi hade också fått tips om Bergerstrasse och här var det mysigt, ett Notting Hill i tyskt format. Som tur var hittade vi en restaurang med vit sparris, vi hade ju sparat oss. Trots att floden är vacker blir det inte fler rundturer i detta bankmecca. 

Nu till vintävlingen!

Mycket vin har vi provat, många gårdar har vi besökt men att vara bland juryn är nytt. Frankfurt Wine Trophy hade samlat inte mindre än 4800 viner, öl och sprit som skulle bedömas under två dagar. För vår del gällde vinet. 

 

Vi samlades kl 08.30 i den vackra Palmgarten. Här bjöds kringlor och vatten. Kaffeförbud givetvis. Klockan 09.00 samlades vi 500 jurymedlemmar för att ta oss an bedömningen av ca 2550 viner från 27 olika länder. Vi var placerade i en stor vacker sal med utsikt mot den botaniska trädgården. Vi satt fyra vid varje bord och vi bedömde 30 viner under 2 timmar med kort paus emellan. Vid Åsas bord bedömde vi 15 Gruner Veltliner i den första flighten och vid LarsPeters bord bedömdes Pinot Gris och Pinot Blanc. Vi doftade, smakade, spottade och reflekterade, varje vin var ett nytt vin. Vi som satt vid borden fick inte samtala med varandra förrän vinerna var avsmakade och bedömda. Det gick gesvint och det var intressant. I den andra flighten hade Åsa 15 Bordeauxviner och LarsPeter 15 Roséviner. Samma procedur upprepades och även nu gick det bra. Efter provningen satt vi en stund vid borden och reflekterade, jämförde våra poäng och konstaterade att vi hade hittat våra favoriter, om vissa var vi eniga men om andra var vi helt oense. Totalt sett avvek vi inte så mycket från snittet och de som fick stor guldmedalj ja där var vi på helt rätt väg!!


 

Nu åker vi vidare till vårt älskade Frankrike och Pezenas, till huset vi nyss sålt till vår äldste son. Vi är så nyfikna och intresserade av hur de fått det och har det. Vi har hyrt ett hus av några vänner, ett hus i gamla stan´ med många trappor o ibland lågt i tak.

 

Vi tar tillfället i akt och övernattar i Beaujolais, i byn Morgon där vi hittat ett trevligt hotell med restaurang. Det är ju söndag kväll och man kan inte vara säker på öppethållandet. Vi serveras jättegott lamm med gott vin från trakten, en härlig avslutning på en fin dag med vinprovning på Maison du Vin i byn. Vinet var så bra att det fick följa med hem.På måndagen kom vi till Pezenas och installerade oss i det hus vi hyrt. Visst kändes det lite märkligt?! Vi som alltid tyckt att vi kommit hem när vi kört in i Pezenas, nej nu kände vi oss som turister. Rasmus och Gina hade bott in sig, de hade slängt ut vårt och installerat sitt, helt rätt!!


 

Den 11 april var det dags för andra delen av vår Languedocutbildning i Munskänkarnas regi. Första delen startade vi efter vårt öppna hus i höstas då vi fick många nya medlemmar. Nu skulle andra delen gå av stapeln. Allt var ordnat, lokal, viner och våra egna förberedelser. Förra gången pratade vi vinhistoria, vinappellationer, terroir mm denna gången fördjupade vi oss i de appellationer  som har crustämpel. I samband med  presentationen av respektive cru smakade vi vin från trakten, ja vi nöjde oss med sex viner.

 

Fördjupningarna med viner ser ni nedan. Vi startade givetvis med det vita vinet från Ollier-Taillefer, ett vin som föll samtliga 35 i smaken. Bland efterföljande röda viner fanns skilda meningar om vilket som var det bästa men Villa Dondona och Virgile Joly vann flest röster. Alla vinerna fick någon röst och sammanfattningsvis kan vi säga att alla var av bra kvalitet. Provade viner;

 

1. Chateau La Négly, Route des vins11560 Fleury d’Aude  

+33 4 68 32 41 50 (La Clape)  tex La Cote

2. Domaine Ollier-Taillefer, Route de Gabian, 34320 Fos

+33 (0) 4 67 90 24 59 (Faugeres) (Vitt Alegro Blanc)

3. Domaine Virgile Joly, 22 rue du Portail, 34725 Saint Saturnin

+33 (0)4 67 44 52 21 (Saint Saturin)  (Virgile rouge) obs se 5.

4. Villa Dondona, l’Hôpital Le Barry 34150 Montpeyroux

+33 (0)4 67 96 68 34 (Montpeyroux) (Cuvee Dondona)

5. Domaine du Joncas (Terasses de Larzac) Nebla 2019 AOP Terrasses du Larzac

6.Maison de vins i Saint Chinian: ( DOMAINE RIMBERT DON RIMBERT DE BERLONE)


 


Det har varit så kul att hålla introduktionen eller kursen om Languedoc och dess viner. Vi har fått fantastisk återkoppling och vi tackar deltagarna för allt engagemang.

 

Domaine de Brescou

För 12 år sedan fick vi för första gången kontakt med Domaine de Brescou och dess ägare Arne Wennberg. LarsPeter började då som praktikant på vingården och deltog under tre höstar i skörd och vingårdsarbete. Sedan hösten 2014 har vi båda hjälpt till med provningar, guidningar och olika arrangemang. 

Under vintern 2016-2017 bodde vi på gården för att klippa vinstockar, ett hårt men härligt arbete som gav stor erfarenhet av lantliv och grödor. Under de senaste åren har gården utvecklats till bio/ekologisk drift. Vingården såldes under 2023 och vi såg med spänning fram emot fortsatt utveckling av gårdens viner. Innan vi styrde kosan mot Sverige hösten 2023, smakade vi på de nyskördade druvornas vin, då i cuvarna, de lovade gott.

Nu april 2024 åkte vi till gården för att kolla läget och för att träffa vår vän Christoffe, gårdens ”regisseur”. Han är den ende kvarvarande av den tidigare personalen. Det blev en stor besvikelse. Inga viner att prova. Allt vin hade transporterats till Toulon. Samtliga maskiner var sålda. Kort sagt så var vingården totalt tömd.  

Vinmarkerna, tidigare ekodrift, var som bortblåst då ogräset lyste med sin frånvaro. Nu var jorden nästan totalt fri från ogräs vilket tyder på kemisk ogräsbekämpning. Arne och Christoffes arbete mot att göra gården helt ekologisk/biologiskt med verkade ha gått i stå. Det var med stor saknad vi såg att ett seriöst vinarbete verkar vara lagt på is. Framtiden får visa vart förändringen tar vägen. För vår del var det troligtvis sista besöket på gården.


Christoffe och Åsa


Dagarna i Pezenas med omnejd! Helgen präglades av försök till rekord i Guinness rekordbok och en härlig naturvinsfestival i Puissallicon.

 

Nu har det varit Printival i Pezenas under fyra dagar. Dagar och kvällar har präglats av musik och upptåg och i år skulle det avslutads med ett försök till rekord i Guinness rekordbok. Rekordet bestod i att så många som möjligt skulle klä sig i vit och blårandiga tröjor enligt franskt mode. Rekordet fråntogs staden för några år sedan men nu var man till tänderna engagerade i att ta det tillbaka. Vi ville givetvis bidra så vi inhandlade tröjor och befinna oss på Place Gambetta kl 11:00 lördag.  Med stort jubel avkunnades att rekordet var slaget alltså ca 900 personer, inklusive oss kan nu kalla sig världsrekordhållare, inte en enda dags träning, undrar vad Duplantis säger?!

 

Samma lördagseftermiddag var det dags för naturvinsfestival i grannbyn Puissallicon. Hela 33 vingårdar fanns på plats i den slingrande huvudgatan i byn. Dessa blandades upp med matstånd, musikgrupper, showare och komiker, solen sken, vinden svepte men humöret var på toppen hos både arrangörer och deltagare. På slottet hos Håkan och Lena arrangerades byns vinförsäljning. Folk strömmade in och ut, musiker underhöll och vinet såldes i låd- och flaskvis. 

Under sen eftermiddag fick vi tillfälle att möta en mycket engagerad patrimoinesmedarbetare som lärde oss mycket om slottets historia och utveckling under 800 år. Tack Lena och Håkan för att vi får tillfälle att uppleva så många härliga och intressanta saker under våra dagar i södra Frankrike.

 

Nu till de viner som presenterades; Totalt 33 natursvinsproducenter samlades i byns trånga gator. Med glas och karta tog vi oss an det hela. Som alla förstår går det inte att smaka allt eller ens stanna hos alla utan vi gjorde ett snabbt urval. Vilka hade vi inte smakat, vilka var nya och vilka var kända och omtyckta. Det blev ett 10-tal avsmakningar varav de bästa var Sauta Roc, Chai Julip och Domaine Obrière. Vi avslutade med en jättegod grillad ostmacka, vilken eftermiddag. 

 

Vädret fortsätter att sätta käppar i hjulet för bad och en gnutta sol. Det blåser kraftigt från norr, isande vindar och temperaturen håller sig kring 12-16 grader. Nu är det måndag och vi åker till Sète för att byta vindruta på bilen. Stenskott, långa sprickbildningar men så smidigt med Carglass, service på toppnivå sedan första kontakt. Vi ger 10 stjärnor och mycket beröm alltifrån första kontakt till sista vinkning, underbart!

 

Scandocs vårmästerskap i petanque gick av stapeln under tisdagen och som vanligt samlades glada spelare i den fina naturparken Besillieres. Trots fint spel tog vi oss inte till final denna gång – men trevligt hade vi.

 

Nu till den sista vinprovningen med Munskänkarna i Languedoc för denna gången och provningen avsåg Pfalz, årets vinort 2024. Vi tog plats på den trevliga restaurangen


O Kraken i Beziers där vi bjöds att smaka sex viner, fem vita och ett rött. Urvalet bestod av två Riesling, en Weissburgunder, en Grauburgunder, en Chardonnay och en Spärbugunder. Restaurangen serverade efter provningen en trerätters med vit sparris, tarte flambé och äppeltårta eller som man säger i Tyskland, spargel, flamkuchen och apfelstrudel.

Provningsvinerna tillhörde väl inte de bästa vi druckit från området och dessutom hade de en prislapp som inte lockade till köp. Tyvärr fick inget riktigt godkänt!


Arrangemanget var mycket trevligt ordnat och det var så härligt med fina samtal och glada skratt. Tack för ännu en härlig vinkväll tillsammans. 

Sista kvällen för denna gång, ja den gick inte av för hackor! Våra kära Rasmus och Gina hade slagit på stort och bjöd en trerätters i sin resturation nr 8. LarsPeters födelsedagsvin, Champagne André Cloet special edition var en drömaperitiv. Entrén bestod av små munsbitar foie gras med marmelad d´oignion och tryffelbrie med fikonmarmelad, det smälte ihop med Champagnen. Efter detta kom en sagolik risotto med kyckling och sparris och som avslutning en chokladdröm med jordgubbar!! Vi rekommenderar verkligen nr 8 och återvänder mer än gärna. Tack Rasmus och Gina för en härlig samtalskväll.

Nu känner vi oss redo att åka vidare mot okända nejder.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar