tisdag 7 november 2023

Höstturen till Frankrike

Bilen var packad. Rödby-Puttgarten bokat. Det gick geschwint på Autobahn och vi hamnade för vår första övernattning i Rudesheim. Efter incheckning spatserade vi till Weingut Georg Breuer.  Vi har ju varit här förr, vinerna går inte av för hackor och även om vi inte lider brist så blev det naturligtvis ett inköp av Riesling. Kvällen tillbringade vi på Georg Breuers restaurang, ett stort ställe som serverade god mat och gott vin utomhus. Till det hela spelades Umpa Umpa musik, han äger nog större delen av staden!  

  

Vi hade ingen brådska neråt så därför stannade vi till i Alsace. I Ribeauville finns vinfirman Trimbach.  Senast vi åkte förbi var det stängt men nu hade vi tur – och vilken provning vi fick. Vi smakade och spottade, trist för dessa ädla droppar. Till vår förvåning kunde vi konstatera att vinerna generellt var billigare på Systembolaget i Sverige. Detta gällde främst de dyrare alternativen. Guiden var också mycket förvånad. Men vilka viner!!!  VI GILLAR VERKLIGEN SYSTEMBOLAGET. Trots allt blev det inköp, allt finns ju inte att få i Sverige! 

 

Nästa stopp blev ett mycket speciellt hotell på Mont Roland utan för den franska staden Dole. Vi hade fått tipset av en fransk vän. På knallen fanns det inte mycket mer än hotellet och en kyrkoanläggning som svenskarna hade bränt ner under 30-åriga kriget. Ja, det var givetvis restaurerat och användes idag som någon form av rehabiliterings anläggning. Här fanns också mängder av vandringsleder både äldre och nyanlagda. Den gamla romerska vägen Via Dolmitia gick alldeles i krokarna. Hotellet som liknade ett tyrolerhus var trevligt och restaurangen bjöd god mat. 


Hösten i Pezenas.

 

Hemma kanske vi talar om höst i september men i Frankrike är det full sommar. Hela september hade vi minst 30 grader om dagarna och i Medelhavet har vi tagit underbara bad. De ljumma kvällar vi varit hemma har vi tillbringat på terrassen i månljus.

 


Byfester är alltid trevliga inslag i vårt Franska liv. Då går alla man ur huse, det bjuds fantastisk musik, det bjuds mat och dryck i massor till en billig peng. Ja, alla sitter vid långa bord tillsammans, det pratas många språk och det dansas. I år stod Puissalicon för den första festen. Håkan och Lena, slottsägarna , bjöd till förfest och därefter sällade vi oss till alla andra festande. 
Vilken kväll!

 
Vi varvar golf, med boule, besök hos vänner med egna bjudningar och planeringen inför Munskänkarnas öppna Hus den 13 september. Så lyckad tillställning där vi värvade 16 nya medlemmar.


Vi brukar passa på att göra resor i närområdet och denna gång var det


Korsikas tur att få ett besök. Detta var noga planerat tillsammans med våra grannar och vänner, Anders och Eva i Helsingborg. Vi körde till Marseille och tog båten till Bastia och där hämtade vi vännerna på flygplatsen. Det bar sedan iväg till St Florent där vi bokat tre nätter.

Vi har besökt Korsika tidigare och är mycket förtjusta i ön. Landskapet är, på de flesta ställen, mycket vackert. Det är slingrande smala vägar som går upp och ned, det är kurvigt, stupigt och överraskande. Det är ömsom kritvita stränder nedanför stupande berg, ömsom svarta lavastränder. Ön bjuder god mat och vinerna är inte heller de fy skam. Det var dock 15 år sedan sist!


 

St Florent var ingen storslagen by men det fanns gott om restauranger och goda möjligheter att nå underbara stränder. Vi roade oss med båtturer till och från vita stränder, bad, långpromenader och god mat. Givetvis tog en biltur på fingret, den nordligaste delen av Korsika. Efter tre nätter flyttade vi bopålarna till ett ställe utanför Propriano. Härifrån besökte vi bla Bonifacio och ett otal stränder. Vilken genomtrevlig resa vi hade tillsammans med vårt härliga resesällskap.

  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar