torsdag 12 oktober 2017

Pezenas 2017-09-15

Så blev de unga tu äntligen herr och fru! Bröllopsfesten som började i regn och slutade i sol var en härlig tillställning. Tisvidsleije på norra Själlands västra kust, visade flera ansikten men vädret lurade inte Fannys morbror som hade byggt upp en fantastisk byggnad av presenningar. Byggnaden liknade mest en kyrka. Brudparet skötte sig och åkte därefter på bröllopsresa till Bali.
Vi tog bilen och åkte till vårt nya (gamla) hus i Pezenas. Det regnade häftigt under hela bilresan. Söder om Lyon tittade solen äntligen fram mellan molnen och värmen steg, både ute och inombords.

Redan dagen efter ankomst tog vi oss ut till Domain de Brescou. Efter sedvanlig korvlunch var det dags, att tillsammans med vinbonden Arne Wennberg, prova årets vinskörd från faten.
Skörden inleddes ca 14 dagar tidigare än normalt och var nu, i mitten av september, redan avslutad. Den varma och torra sommaren har gjort att skördeuttaget minskat med ca 10 % jämfört med 2016.

Vi provade först Viognier, Chardonnay och det nya vinet Blanc. Samtliga kännetecknades av härliga friska syror. Blanc kändes torr och elegant.

Fleur de éte alltså rosévinet var fruktigt och just nu betydligt bättre än föregående år vid samma tidpunkt.

Därefter övergick vi till de röda vinerna. Merlot hade jäst klart, Mourverde och Cabernet Savignon hade precis satt igång att jäsa. I Grenachen pågick malolaktisk jäsning. Det är ju svårt att säga något om så färska viner men att döma av dagens doft och smak så verkar det lovande. Redan nu märks kraft och fyllighet.

Det ska bli spännande att följa utvecklingen av Brescous viner 2017. Förhoppningsvis kan vi se fram emot det bästa året någonsin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar