torsdag 26 oktober 2017

Oktoberäventyr

Åsa har fortsatt sin påbörjade konstnärskarriär genom att gå på kroki på tisdagarna. Hon tecknar smala, kraftiga nakna damer och herrar i olika ställningar. Resultatet ter sig tämligen lovande?!

Gästerna har avlöst varandra under oktober. Jättekul är det att visa upp vårt nya, lilla höghus. Våra vänner Ingrid o Lars var här några dagar, som vi ägnade åt bad, promenader, Champagne och Canastaspel. 
Tillsammans besökte vi vingården Gaujal de Saint Bon, Château de Pinet. Egentligen skulle vi till granngården men vi gick fel!
Gården omfattar 80 ha och har gått i arv från far till son sedan 1874. Numera styr kvinnorna gården med modern, Simonne Arnaud-Gaujal och hennes dotter Virginie Arnaud-Gaujal, som också är gårdens oenolog. De producerar några spännande Picpuoler. En traditionell, som vi köpte och två som fått ligga på barricer ett tag.  Mor i huset var en mycket god instruktör i konsten att prova Piqpuol. Vi doftade och snurrade kraftigt på glaset. Denna procedur skulle göras i fyra omgångar. I varje omgång förändrades doften. Den första präglades tydligt av Litchi,  den andra av päron, den tredje av grapefrukt som sen dröjde sig kvar tillsammans med honung och citrus. Först därefter fick vi lägga till smaken, spännande sätt att testa vin. Vi föredrar den friskare Picpoulen, åtminstone härifrån.

Vi hann med tvätten innan det var dags för Marianne och hennes dotter Hanna att komma ner på visit. Hanna bodde för tjugo år sedan i Paris och var då en fena på franska, det visade sig att det hängde kvar. Deras vistelse präglades av kultur. I Pezenas anordnas  årligen Lyrique de Pezenas med massor av konserter, och workshops för lovande operasångare under ledning av ungerska sångerskan Syliva Zass. Hon har sjungit på världens alla operascener och är numera bosatt i Pezenas.  Det är alltid spännande att besöka den offentliga workshopen. Eleverna får kämpa ordentligt för att Sylvia Sass ska bli nöjd.

Inte nog med detta, den 20-22 oktober arrangerades den skandinaviska konstrundan med de konstnärer som är bor i området. Nyheten för året var den samlingsutställning som anordnats i en av Pezenas vinaffärer/barer. Arrangemanget blev mycket lyckat. Vi trängdes tillsammans med 250 andra nyfikna, där vi med vin i handen kunde välja ut vilka vi ville se närmare på under dagarna tre. Vi besökte givetvis några av våra konstnärsvänner och naturligtvis blev det nya tavlor att hänga på någon av våra franska väggar.

Vi har sedan länge letat efter en speciell vingård i den närbelägna byn Paulhan. Det var vår son Ludvig, verksam i Köpenhamn, som uppmärksammade oss på gården. Ludvig gillar naturvin och hade fått vinet på en vinbar i den danska huvudstaden. Vi letade efter gården senast vi var i Frankrike, utan resultat men, skam den som ger sig. Häromdagen fick vi tag på honom, naturvinsbonden Julien Peyras i grannbyn Paulhan.


Det visade sig att Julien Peyras lilla cave ligger i ett villaområde. Marken han odlar  omfattar ca 8 hektar vilket räcker till en produktion av ca 20000 flaskor vin.  Han är som sagt naturvinsbonde och använder inga som helst tillsatser, inget svavel och bara naturjäst. Hela familjen hjälps åt men Juliens pappa är den ende som arbetar heltid i verksamheten. Själv har Julien ett halvtidsjobb. Gården producerar sex olika viner, ett vitt, ett rosé och fyra röda. Enbart lokala druvor används till vinerna. Vinerna exporteras i stort sett till hela värden. Det mesta var tyvärr slutsålt men vi provade de som fanns, ett vitt och ett rött:

Les Copains d'abord 2016: En blandning av Grenache blanche, Clariette och Roussane. Vinet har genomgått skalmaseration vilket märks på den guldgula färgen.
Vinet doftade till en början en aning av kattpiss men det avtog och en doft av honung och aprikos framträdde. Smaken var mycket fyllig och angenäm med honung och exotiska frukter.
Lo Tarral 2015: Består av 10% Grenache, 45% Carignan och 45% Syrah.  Namnet "Lo Tarral" betyder "nordanvind" på occitanska. Vinet var ännu alltför ungt men lovande med mycket tanniner och kraftig smak av mörka bär.
Julien berättade att han var orolig för årets produktion som på grund av den varma sommaren minskat betydligt. Julien är mycket engagerad i sin tillverkning och han tyckte absolut att vi skulle besöka hans läromästare och mentor Bernhard Belahssen på Domaine Fontedicto som ligger efter vår cykelväg mellan Caux och Fontés. Det kommer vi att göra innan hemfärden till Sverige.

Vinerna (samtliga) kan köpas hos Rosforth & Rosforth i Köpenhamn.

Vill ni kolla vidare på gården så besök hemsidan www.julienpeyras.comInga kommentarer:

Skicka en kommentar