Åsa har fortsatt sin påbörjade konstnärskarriär genom att gå
på kroki på tisdagarna. Hon tecknar smala, kraftiga nakna damer och herrar i
olika ställningar. Resultatet ter sig tämligen lovande?!
Gästerna har avlöst varandra under oktober. Jättekul är det
att visa upp vårt nya, lilla höghus. Våra vänner Ingrid o Lars var här några
dagar, som vi ägnade åt bad, promenader, Champagne och Canastaspel.
Tillsammans besökte vi vingården Gaujal de Saint Bon, Château de Pinet. Egentligen skulle vi till
granngården men vi gick fel!
Gården omfattar 80 ha och har gått i arv från far till son sedan
1874. Numera styr kvinnorna gården med modern, Simonne Arnaud-Gaujal och hennes
dotter Virginie Arnaud-Gaujal, som också är gårdens oenolog. De producerar några spännande
Picpuoler. En traditionell, som vi köpte och två som fått ligga på barricer ett
tag. Mor i huset var en mycket god
instruktör i konsten att prova Piqpuol. Vi doftade och snurrade kraftigt på
glaset. Denna procedur skulle göras i fyra omgångar. I varje omgång förändrades
doften. Den första präglades tydligt av Litchi, den andra av päron, den tredje av grapefrukt som sen dröjde
sig kvar tillsammans med honung och citrus. Först därefter fick vi lägga till
smaken, spännande sätt att testa vin. Vi föredrar den friskare Picpoulen, åtminstone härifrån.
Vi hann med tvätten innan det var dags för Marianne och
hennes dotter Hanna att komma ner på visit. Hanna bodde för tjugo år sedan i
Paris och var då en fena på franska, det visade sig att det hängde kvar. Deras
vistelse präglades av kultur. I Pezenas anordnas årligen Lyrique de
Pezenas med massor av konserter, och workshops för lovande operasångare
under ledning av ungerska sångerskan Syliva Zass. Hon har sjungit på världens
alla operascener och är numera bosatt i Pezenas. Det är alltid spännande att besöka den offentliga workshopen.
Eleverna får kämpa ordentligt för att Sylvia Sass ska bli nöjd.
Inte nog med detta, den 20-22 oktober arrangerades den
skandinaviska konstrundan med de konstnärer som är bor i området. Nyheten för
året var den samlingsutställning som anordnats i en av Pezenas
vinaffärer/barer. Arrangemanget blev mycket lyckat. Vi trängdes tillsammans med
250 andra nyfikna, där vi med vin i handen kunde välja ut vilka vi ville se
närmare på under dagarna tre. Vi besökte givetvis några av våra konstnärsvänner
och naturligtvis blev det nya tavlor att hänga på någon av våra franska väggar.
Vi har sedan länge letat efter en speciell vingård i den
närbelägna byn Paulhan. Det var vår
son Ludvig, verksam i Köpenhamn, som uppmärksammade oss på gården. Ludvig gillar
naturvin och hade fått vinet på en vinbar i den danska huvudstaden. Vi letade
efter gården senast vi var i Frankrike, utan resultat men, skam den som ger
sig. Häromdagen fick vi tag på honom, naturvinsbonden Julien Peyras i grannbyn
Paulhan.
Det visade sig att Julien Peyras lilla cave ligger i ett
villaområde. Marken han odlar omfattar
ca 8 hektar vilket räcker till en produktion av ca 20000 flaskor vin. Han är som sagt naturvinsbonde och använder
inga som helst tillsatser, inget svavel och bara naturjäst. Hela familjen
hjälps åt men Juliens pappa är den ende som arbetar heltid i verksamheten. Själv
har Julien ett halvtidsjobb. Gården producerar sex olika viner, ett vitt, ett
rosé och fyra röda. Enbart lokala druvor används till vinerna. Vinerna
exporteras i stort sett till hela värden. Det mesta var tyvärr slutsålt men vi
provade de som fanns, ett vitt och ett rött:
Les Copains d'abord
2016: En blandning av Grenache blanche, Clariette och Roussane. Vinet har
genomgått skalmaseration vilket märks på den guldgula färgen.
Vinet doftade till en början en aning av kattpiss men det
avtog och en doft av honung och aprikos framträdde. Smaken var mycket fyllig
och angenäm med honung och exotiska frukter.
Lo Tarral 2015:
Består av 10% Grenache, 45% Carignan och 45% Syrah. Namnet "Lo Tarral" betyder "nordanvind" på
occitanska. Vinet var ännu alltför ungt men lovande med mycket tanniner och
kraftig smak av mörka bär.
Julien berättade att han var orolig för årets produktion som på grund av den varma sommaren minskat betydligt. Julien är mycket engagerad i sin tillverkning och han tyckte absolut att vi skulle besöka hans läromästare och mentor Bernhard Belahssen på Domaine Fontedicto som ligger efter vår cykelväg mellan Caux och Fontés. Det kommer vi att göra innan hemfärden till Sverige.
Vinerna (samtliga) kan köpas hos Rosforth & Rosforth i
Köpenhamn.
Vill ni kolla vidare på gården så
besök hemsidan www.julienpeyras.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar