onsdag 15 mars 2017

Personer, vänner och bekanta vi mött i Languedoc

Tänk att vårt vinintresse skulle ge oss så många fantastiska upplevelser, insikter, nya vänner och ett innehållsrikt liv efter ett långt och roligt arbetsliv. Ja vi läste och reste i vinets vägar långt före pensioneringen. Det är fascinerande att det finns så mycket gömt i ett glas vin – druvan, växtplatsen, klimatet, bondens behandling, skördens påverkan, vinmakeriet, lagringen, blandningen – ja allt har sin egen lilla historia och är värda ett eget kapitel. Vi är amatörer - men dedikerade sådana. Vi har rest i Italien, Spanien, Tyskland, Nya Zeeland, Sydafrika och vi har de senaste åren utforskat Frankrikes samtliga vrår. Vi har fastnat i Languedoc, egentligen först av en slump men efter en tid har vi fängslats av den sprudlande aktiviteten och det djupa engagemanget som finns bland vinodlarna i området. Här lyser experimentlustan, här blandas gammalt med nytt, här lever många ut sina innersta drömmar och här görs det mycket goda viner som brinner av kärlek.


Det är inte bara vinet som fängslar oss – det är även naturen, det enkla sättet att leva och givetvis den goda maten, allt från havet och allt från bergen och skogarna. De senaste åren har vi återvänt hit många gånger, vi har träffat många människor som blivit våra vänner och flera som vi är bekanta med. Vi har lärt känna omgivningarna från cykelsadel och bilsäte, vi har smakat otaliga viner och lärt känna karaktären i de olika odlingsområdena. Vi har fortfarande svårigheter med språket men det tar sig när vi är på plats.
Ja, vad vill vi då med allt detta – vi vill dela med oss. Föst tänkte vi som många andra pensionärer – vi skriver en bok. Vi vet att det finns mängder av böcker om vin och olika distrikt – men vi har ju vår blogg – så varför inte spegla några av de människor vi mött – de som lever sin dröm här i vardagen. Det blir inte bara vinmakare utan även andra intressanta personer som vi mött. Vi hoppas att ni som läsare ska bli inspirerade att ta del av denna vinregions alla hemligheter – ni kommer att bli glatt överraskade.

 Första personen i vår intervjuserie är vännen och den kvinnliga vinmakaren Verena Wyss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar