tisdag 4 april 2017

Emmanuel Flipo - Konstnären

Vi befinner oss i den gamla kulturstaden Pézenas. Vi kommer gående från kyrkan och svänger till höger in på Rue des Orfevres in i den gamla stadsdelen, Centre historique.  Vår blick fångas upp av en grön glasbeklädd dubbeldörr och där innanför skymtas  konstverk i alla storlekar. När vi kommer närmare ser vi blandade konstverk, vattenfärg på kartong, vackra kvinnoporträtt, collage och stora portalmålningar med historiska motiv. Vi stiger in i konstnärsateljén och möts av vår vän, konstnären och kulturpersonligheten Emmanuel Flipo. Här stannar de flesta besökare i Pezenas, det är svårt att passera, man blir nyfiken och vill se mer. Väl inne i ateljén väcks intresset för konsten men också för den prunkande, vackra gården.
Flipos trädgård
Emmanuel är konstnär; målare och performanceartist, ett naturbarn med många strängar på sin lyra. Vi lärde känna Emmanuel Flipo för några år sedan då han gjorde några gigantiska konstverk på vingården Domaine de Brescou. Han är även representerad på den stora vingården Domaine Paul Mas. Emmanuel har sedan dess inte bara varit vår hyresvärd utan är också en kär vän.
Emmanuel Flipo
Emmanuel beskriver sin barndom som svår med många syskon, en sträng far som straffade just honom med stryk, där målandet blev räddningen. Redan som tvååring målade han på väggarna i hemmet, fadern målade över men redan dagen efter målade Flipo nya verk på väggarna och så fortsatte det, han blev ett med målandet, skapade sin egen lilla bubbla där han kunde vara sig själv långt från sin argsinta far.

Som liten var han mycket blyg och upplevde sig stå utanför samhället. Konsten blev hans uttryckssätt, ett sätt att bekämpa blygseln, att gå in i en annan roll.” Jag blev modig som konstnär, jag blev Flip och har gjort många tokiga saker. Naturen har alltid haft en central plats i Emmanuels liv. Han beskriver att han känner sig som ett med naturen och med allt som naturen innehåller, dess skiftningar och dess blotta existens.; och detta vill han uttrycka genom konsten, ett uttryckssätt som alla förstår eftersom ens egna känslor och tankar alltid finns med i tolkningen.
Ja, Emmanuel lever i konsten, ibland hittar man honom i djup koncentration mitt i en stor målning, ibland ute vid ett vattendrag helt insmord i lera, ibland i full färd med ett kvinnoporträtt, ibland ute på långresa för att hitta nya vägar att utvecklas, han verkar vara outtröttlig. Han har alltid varit mycket aktiv, drivit en öppen studio med kurser och elever, vistats flera år i New York, gjort och gör performance runt om i världen. Under många år har han levt halva året i sin ateljé i Paris där han genomdrivit projekt och idéer. Sommaren 2016 genomförde han två uppmärksammade performance i Toulouse och i Sète.
Toulouse sommaren 2016 (3600 kvadratmeter)
Hur upplever vi vår vän, ja inte som en blyg och försagd person. Han är tvärtemot mycket kommunikativ, pratar mycket gärna om sig själv och sitt liv i konsten. Emmanuel har många vänner i olika världsdelar, hans konst hänger i hemmen både här och där.
Hur upplever han sig själv som fransk konstnär idag? Det är inte lätt att vara konstnär i Frankrike, säger han. ”Korruptionen i franskt konstliv är utpräglad – som en maffia. De som är med i ”familjen” gör pengar på ingenting de andra får ingenting och blir aldrig uppmärksammade eller utställda. Det officiella Frankrike köper enbart konst från de s.k. etablerade konstnärerna vilket gör att samma konst finns representerad överallt, inget annat.”


Hur ser han då på framtiden som konstnär i Pézenas? Hittills har Pézenas inte gjort något som helst för mig, ingenting! Tvärtemot har de ibland tagit mina idéer och gett till andra. Men det är aldrig för sent, de kanske ändrar sig nu. Emmanuel har ett nytt projekt på gång, han vill gärna ha med kommunen och regionen som sponsorer och samarbetspartners. Han arbetar f.n. mycket med att odla alla sina kontakter och hoppas på genombrott. Han håller just på att sälja sin Parisstudio. På så sätt kan han finansiera och förverkliga sina nya idéer.

Vi önskar honom ett riktigt stort, lycka till, och hoppas få se lite av det nya när vi återvänder till Languedoc i sommar.


Om ni har vägarna förbi Pézenas stanna gärna till för att se konstverken i Flipos atelje eller på Domaine de Brescou i Alignan–Du-Vent och Domaine Paul Mas i grannbyn Montagnac. Passa även på att prova vinerna.


Du kan läsa mer om Emmanuel Flipo på hans hemsida www.emmanuelflipo.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar