onsdag 15 mars 2017

Ett besök i Languedoc och vi fann vårt paradis - en intervju med vinmakaren Verena Wyss.

Vi befinner oss utanför det lilla samhället Gabian i södra Frankrike, i den vackra vinregionen Languedoc. Utsikten från terrassen är bedövande med böljande fält bland berg i dagen och frodig, prunkande växtlighet trots att det är februari månad. Vi är på besök hos Verena Wyss, en kvinnlig vinmakare som, tillsammans med sin make, flyttade hit till sitt paradis för 25 år sedan.
Verena kommer ursprungligen från Schweiz där hon och hennes man var framgångsrika företagare. I Zurich hade maken Hans-Peter ett arkitektkontor och Verena hade en inredningsshop, båda hade fast kundkrets och maken var specialiserad på restaurering av gamla byggnader, de älskade sina arbeten.
De åkte till södra Frankrike på semester året var 1989, en gammal bekantskap förde dem till Languedoc och slumpen förde dem till gården – de blev huvudlöst förälskade i omgivningarna och i naturen. De bestämde sig för att försöka erövra gården.

Gården var i dåligt skick, odlingarna var inget vidare men med envishet, is i magen, hårt arbete och god hjälp från en fransk vinbonde (det var nödvändigt på den tiden) så kunde de efter ca tre år stå som ägare till de 14 hektaren och påbörja sina nya karriärer som vinbönder.

Paret var inte helt gröna i vinkonsten. Hans-Peters far var oenolog och Verenas släkt hade haft fritidsodling. De hade vinet i näsan och i blodet. De behövde lära sig, de åkte till Bordeaux, de åkte till Kalifornien, de läste på, de provade sig fram, de restaurerade och planterade.

Året var 1991 och Verena kunde plantera sina första stockar – Viognier från Kalifornien. Viognier var en ganska ovanlig druva i Languedoc på den tiden. Idén kom från en fransk vinbonde i Sonoma Valley. Det blev ett friskt vin. Det blev två viner där det ena får lite ek. Härliga viner som hållit sig över alla år sedan 1994, deras första riktiga produktionsår. De planterar Lledoner Pelut 2000. Plantorna kom från Spanien och är mycket ovanliga i Frankrike. De skänker ett härligt vin.

Samma år byggde paret sin nya vinkällare. Hans-Peter hade konstruerat den så att den skulle smälta in i naturen, gravitationen skulle nyttjas i vinframställningen och ljuset skulle strila in o lysa upp – det blev en vinkällare som både vin, natur och människor tyckte om och att vistas i.

Hög kvalitet och ett med naturen har alltid varit ledorden för paret och för Verena. Hög kvalitet på frukten, skörd i precis rätt ögonblick, se framåt och prova nyheter som kan ge högre kvalitet, allt från maskiner till tekniker. Eftersom ekologin har funnits med från början så var det naturligt att bli ekologiskt certifierade 2010.
Verena är själv vinmakaren som varje dag ser om sina viner, smakar av och blandar. Hon vet när det är dags för de olika stegen i processen. Hon gallrar de som mår bra av att gallras, hon skördar gröna druvor med maskin därför att de mår bra av det medan huvuddelen av de röda skördas för hand, hon åker på vinmässor och hon står för försäljningen. Alltså hon gör det mesta.
Maken Hans-Peter dog för några år sedan och sedan dess har Verena en kollega som heter Patrik Goma till sin hjälp. Patrik har en vinodling några mil från Verena men de arbetar dagligen tätt ihop.

Finns det en machokultur inom vinframställning undrar vi? Verena hävdar bestämt att så inte är fallet. Hon har alltid bemötts med stor respekt, men det är ingen som springer till ens hjälp bara för att man är kvinna, nej det gäller att klara sig själv, då blir man likvärdigt bemött. Det blir allt vanligare med kvinnliga vinmakare, vissa säger att kvinnor har bättre näsa!

Verena ser idag slutet på sin vinbondekarriär. Hon har kommit upp i ålder och tänker avveckla sig själv under en treårsperiod. Hon vill gärna sälja till Patrik och kanske ha ett finger eller näsa kvar i vinet och bo kvar på gården.

Här är Verena lycklig, under alla sina resor längtar hon alltid tillbaka hit, till ljuset, till naturen, till sitt paradis. Verena är otroligt tacksam över att ha sin plats på jorden just här, en plats som hon arbetat hårt för att förverkliga.

Vi skils åt Verena ska på körsång. Musiken är också ett viktigt inslag i hennes liv. Vi kommer tillbaka för att köpa hennes viner.

PS Nu är det klart att du är sugen på att prova Verenas viner! Beställ blandlådan på Systembolaget nr 70728. DSInga kommentarer:

Skicka en kommentar