Vi befinner oss utanför det lilla
samhället Gabian i södra Frankrike, i den vackra vinregionen Languedoc. Utsikten
från terrassen är bedövande med böljande fält bland berg i dagen och frodig,
prunkande växtlighet trots att det är februari månad. Vi är på besök hos Verena
Wyss, en kvinnlig vinmakare som, tillsammans med sin make, flyttade hit till
sitt paradis för 25 år sedan.
Verena kommer ursprungligen från
Schweiz där hon och hennes man var framgångsrika företagare. I Zurich hade
maken Hans-Peter ett arkitektkontor och Verena hade en inredningsshop, båda
hade fast kundkrets och maken var specialiserad på restaurering av gamla
byggnader, de älskade sina arbeten.
Gården var i dåligt skick,
odlingarna var inget vidare men med envishet, is i magen, hårt arbete och god
hjälp från en fransk vinbonde (det var nödvändigt på den tiden) så kunde de
efter ca tre år stå som ägare till de 14 hektaren och påbörja sina nya karriärer
som vinbönder.
Paret var inte helt gröna i
vinkonsten. Hans-Peters far var oenolog och Verenas släkt hade haft
fritidsodling. De hade vinet i näsan och i blodet. De behövde lära sig, de åkte
till Bordeaux, de åkte till Kalifornien, de läste på, de provade sig fram, de
restaurerade och planterade.
Året var 1991 och Verena kunde plantera
sina första stockar – Viognier från Kalifornien. Viognier var en ganska ovanlig
druva i Languedoc på den tiden. Idén kom från en fransk vinbonde i Sonoma
Valley. Det blev ett friskt vin. Det blev två viner där det ena får lite ek.
Härliga viner som hållit sig över alla år sedan 1994, deras första riktiga
produktionsår. De planterar Lledoner Pelut 2000. Plantorna kom från Spanien
och är mycket ovanliga i Frankrike. De skänker ett härligt vin.
Samma år byggde paret sin nya
vinkällare. Hans-Peter hade konstruerat den så att den skulle smälta in i
naturen, gravitationen skulle nyttjas i vinframställningen och ljuset skulle
strila in o lysa upp – det blev en vinkällare som både vin, natur och människor
tyckte om och att vistas i.
Hög kvalitet och ett med naturen
har alltid varit ledorden för paret och för Verena. Hög kvalitet på frukten,
skörd i precis rätt ögonblick, se framåt och prova nyheter som kan ge högre
kvalitet, allt från maskiner till tekniker. Eftersom ekologin har funnits med
från början så var det naturligt att bli ekologiskt certifierade 2010.
Verena är själv vinmakaren som
varje dag ser om sina viner, smakar av och blandar. Hon vet när det är dags för
de olika stegen i processen. Hon gallrar de som mår bra av att gallras, hon
skördar gröna druvor med maskin därför att de mår bra av det medan huvuddelen
av de röda skördas för hand, hon åker på vinmässor och hon står för
försäljningen. Alltså hon gör det mesta.
Maken Hans-Peter dog för några år sedan och sedan dess har
Verena en kollega som heter Patrik Goma till sin hjälp. Patrik har en vinodling
några mil från Verena men de arbetar dagligen tätt ihop.
Finns det en machokultur inom
vinframställning undrar vi? Verena hävdar bestämt att så inte är fallet. Hon
har alltid bemötts med stor respekt, men det är ingen som springer till ens
hjälp bara för att man är kvinna, nej det gäller att klara sig själv, då blir
man likvärdigt bemött. Det blir allt vanligare med kvinnliga vinmakare, vissa
säger att kvinnor har bättre näsa!
Verena ser idag slutet på sin
vinbondekarriär. Hon har kommit upp i ålder och tänker avveckla sig själv under
en treårsperiod. Hon vill gärna sälja till Patrik och kanske ha ett finger
eller näsa kvar i vinet och bo kvar på gården.
Här är Verena lycklig, under alla
sina resor längtar hon alltid tillbaka hit, till ljuset, till naturen, till
sitt paradis. Verena är otroligt tacksam över att ha sin plats på jorden just
här, en plats som hon arbetat hårt för att förverkliga.
Vi skils åt Verena ska på körsång.
Musiken är också ett viktigt inslag i hennes liv. Vi kommer tillbaka för att
köpa hennes viner.
PS Nu är det klart att du är
sugen på att prova Verenas viner! Beställ blandlådan på Systembolaget nr 70728.
DS
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar