torsdag 2 mars 2017

En slutrapport från vinfälten Languedoc

Så har vi klippt den sista vinstocken för denna gång. Det var en 30-årig grenachstock.

Vi har klippt och bundit upp stockar på sammanlagt ca 10 ha. Ett bra jobb för oss nybörjare (tycker vi). Det ska bli spännande att återvända för att kontrollera tillväxten.  Klippningen har stundtals varit jobbig. Många ryggböjningar och myrkryp i armarna, visst känns det att vi inte är 20 år längre. Den mesta tiden har vädret varit med oss, svala mornar, soliga dagar men ibland regn, kyla, och blåst. Det härliga med Languedocs väder är att man vet att värmen kommer tillbaka efter ett par dagars grått.

Vi måste lämna en kort redovisning av vår klippning;
Först var det 3-åriga Pinot noir stockar. De klipptes med fem till sex ögon på ”pinnen” och bands upp med plasthängen på den nedersta tråden.
Ibland var det gyttja mellan raderna
Pinot noir 3-år


Därefter var det 4-åriga Cabernet Sauvignon och Syrah. De klipptes vid andra tråden enligt 4 skott med vardera 2 ögon.
Cabernet Sauvignon 4-år
De sista veckorna var det 30-åriga Grenache noir som gällde. De klipptes enligt Cordon royat. Max fyra skott (helst tre) på varje arm och 2 ögon på varje skott.
Grenache 30 år
Grenache 30-år
Vi har blivit fascinerade av vinstockarna. Man kan förstå att vinbonden kan få ett personligt förhållande till var och en planta. Vi har också blivit förvånade över terroirens och microklimatets stora betydelse för tillväxten. Trots identiska kloner kan tillväxten vara helt olika inom ett vinfälts små delområden. Vinfälten ändrar sin karaktär under året. Vintertid lyser de vita senapsblommorna som snö i vinfälten. I februari blandas de med gula små korgblommor. Kunde inte tro att det var så vackert.
Vita senapsblommor mellan vinraderna
Vi är mycket tacksamma för att Arne Wennberg låtit oss husera på vingården. Vi är också tacksamma över att våra arbetskamrater Christophe, Chantal, Stewe och Didier haft tålamod med oss. Sen är det ju hundarna, vi var redan kompisar med Silvia men nu är vi favoriter även hos Titou, Vi kommer tillbaka.


Våra vänner Titou och Silvia

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar