tisdag 31 januari 2017

VINISUD,2017 i Montpellier, den 29, 30 och 31 januari.

Vinisud är världens största mässa för vinproducenter kring Medelhavet. Ca 1000 producenter samlas här för att marknadsföra sina viner. Man räknar med ca 20 000 besökande vinentusiaster, varav ca 6000 kommer från andra länder än Frankrike. Målgruppen är professionella inom branschen såsom inköpare, sommelier, journalister o bloggare men det är öppet även för intresserade i allmänhet.
De franska producenterna kommer i huvudsak från Languedoc, Roussillon, Provence, Rhonedalen, sydväst och Korsika. Mässan gästas också av utställare från Spanien, Italien, Portugal, Tunisien, Turkiet, Marocko, Algeriet, Libanon och Israel etc.

Vi gästade mässan under två hela dagar, det är vad man orkar med. Allt var väldigt välordnat och programmet fick vi i god tid så att vi kunde planera vår vistelse i lugn o ro. Som ni förstår är det oerhört svårt att välja ut besöksmålen, men vi fick ihop en bra mix med i huvudsak franska producenter. Mässan bjöd inte enbart på enskilda producentbesök utan också på föreläsningar, s.k. masterclassövningar med provning och föreläsning, mat- och vinunderhållning, etc.

Vi tumlade runt på mässans olika arrangemang tillsammans med tusentals andra besökare i vinbranschen. Vi uppskattade mest av allt två masterclass samt den mycket trevliga roséfesten som Provence samtliga odlare bjöd in till.  
Masterclass Rosé presenterades av två allvetande masters of wine, Sarah Abbot och Elisabeth Gabay.

Rosé har länge setts som något som blivit över hos vinbonden men de senaste decennierna har rosén ökat i popularitet både hos vindrickare och hos vinodlare. De senare lägger ner alltmer tid o kraft på hög kvalitet på sin rosé och i vissa områden så dominerar rosén helt. Provence har legat i framkant för denna utveckling.
Det var amerikanarna som populariserade rosén efter andra världskriget. Amerikanska soldater hade druckit detta lätta vin i Europa och ville ha det serverat även på hemmaplan.

Under provningen presenterades nio roséviner från olika områden kring Medelhavet. Vinerna var mycket olika både i druvsammansättning, färg och smak. Våra gommar fastnade särskilt för tre av dem;
-       Gout des vacances 2015, Domain Allemand ifrån Provence, ett ljust orangerosa vin med liten doft men med en djup, härlig frisk smak
-       Les gourmettes 2016, Clos St Thomas från Libanon, ett rosa vin med mycket frukt, syra  och kryddor i smaken, ett vin som stannade kvar länge – provningens bästa
-       Ciu Ciu rosato 2015, gården Cui Cui i Marche, Italien. Vinet var framställt på Montepuliciano och Sangiovese och hade en betydligt mörkare röd färg. Vinet var kraftfullt och kräver mat för att komma till sin rätt.
 
När du dricker rosé tänk inte på bara på färgen utan på odlingshöjd och tillverkningssätt – mörkare behöver inte vara sötare och bärigare.

Provence bjöd till en hejdundranes roséfest. Här flödade ett hundratal olika viner som avnjöts tillsammans med chark, ost, bröd, musik och trängsel. Vi koncentrerade oss i första hand på de som var biologiskt odlade.

Rosébönderna i Provence är specialister på att laborera med olika flasktyper, här kan man lätt lockas av en fin eller fräsig flaska eller en kaxig etikett, det är OK så länge innehållet håller måttet. Vilken söndagsavslutning.

Dag två började med masterclass i ämnet; Vad ligger bakom Languedocvinernas succé? Denna masterclass presenterades av Elisabeth Gabay.
Languedoc har ett stort antal appelationer alltså där terroir och druvsammanställning skiljer sig åt. Denna del av Frankrike har tidigare inte varit känt för kvalitetsviner men vinerna gör nu succé över hela världen. Här har entusiasterna, artisterna, personligheterna tagit relativt billig mark i anspråk för sina innovationer och idag sjuder regionen av dynamik och utvecklingsanda. Dessa personligheter bygger samman sina innovationer med traktens historia, tradition och terroir och kan ses som ”den nya världen i den gamla världen”.

Vi bjöds att prova elva viner från olika områden i Languedoc, en spännande resa i det vidsträckta landskapet. Vi skulle gärna beskriva dem alla men vi håller oss till de som verkligen föll oss i smaken;

-       Vitt vin från Chateau Puech Haut i St Drezery 2014, där druvorna Rosanne, Marsanne, Viogner och Grenache blanc harmonierar till ett runt, smakrikt, friskt vin med smak av tropiska frukter, aprikos och choklad. En riktigt bra början.
-       En röd dröm från Chateau Ollieux-Romanais i Corbièrs-Boutenac med det passande namnet Cuvée Or 2014. Här dominerar druvan Carignan som blandats upp med Grenache, Mourvedre och lite Syrah, alla från mycket gamla stockar. Vinet har en mycket fräsch bärighet och man känner choklad och en gnutta lakrids, det är som sammet i munnen.
-       En elegant röd från Chateau de la Negly i La Clape, L’ancely 2014. Här dominerar Mourvedren till 97 % med lite sällskap av Grenache och Syrah. Här har vi ett elegant vin med mörka bär och frukt i härlig inramning.

La Clape är ett litet område nere vid Medelhavet, en av de varmaste platserna i Frankrike där nästan inget går att odla och här växer dessa stockar som producerar härliga viner.

Givetvis tog vi oss runt hos ett antal både för oss kända och okända producenter och några av dessa lockade våra gommar särskilt;
-       Mas de Damas Gassac ett vinhus som vi tidigare presenterat här och som verkligen håller över åren
-       Chateau de Ciffre ligger på gränsen mellan Faugeres och St Chinan. Slottet ingår i det stora vinproducentföretaget Lorgeril. Vi kommer att besöka deras huvudanläggning vid Carcasonne.
-       Chateau Ciceron i närheten av Carcasonne, en för oss, ny odlare som vi kommer att besöka
-       Moulin de Lene en gård strax utanför Magalas, en gård som vi passerade dagligen i somras men aldrig besökt. Vi kommer att stanna till.
-       Vår vän Verena Wyss som även i år lyckats till 100% med sin rosé och sin Viogner. Vi återkommer till Verena vid ett senare tillfälle men du som har nära prova hennes viner!

Efter två dagar och 100-tals viner faller tröttheten lätt. Vi har spottat så mycket vi kunnat men någon cl har lyckats undkomma spottkoppen så det är tur det finns Tram. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar