tisdag 3 januari 2017

En tredje rapport från vinfälten i Languedoc

Tillbaka i Sverige, en vecka i mitten av december. Vi hinner träffa goda vänner, ordna en del spörsmål och framförallt fira en för tidig jul med Ludvig och Fanny i Köpenhamn. När vi återvänder lyser solen mot oss och dunjackan åker av. Vädret har förändrats en smula, varmt på dagarna med solen men kyliga kvällar och nätter. 
De bländande vackra vinbladen har i princip fallit av överallt och förklippningen med maskiner är i full gång. Grenache ståtar med några gulaktiga blad, de ska inte klippas förrän i februari och fredas därför. I vinfälten frodas nu vita senapsblommor, på långt håll ser det ut som ett skirt snötäcke över kullarna, bländande vackert!

Vi är helt klara med vinfält nummer ett (Pinot noir) och innan nyår står även fält nummer två (Cabernet Sauvignon) klart. Det känns i kroppen detta hårda lantarbete och dessutom är vi inte 20 längre. Lp är trött i ryggen och Åsa har ont i händerna och armarna men med hjälp av bla streching kämpar vi på!!! Varför? Det är härligt vilsamt för själen att filosofera bland plantorna, lagom fysisk ansträngning i frisk luft, hundarna som enda sällskap, lunch i solen på terrassen, ja därför!

Även i Frankrike syns julen, massor av choklad, fois Gras, ostron, stora slaktade fåglar, blommor, granar och dekorationer, ja listan kan göras lång. I år firar vi fransk jul tillsammans med Rasmus och Gina. De måste ta sig via Barcelona och där hämtar vi upp dem två dagar före julafton. Vi gillar Barcelona och därför passar vi på med ett lite längre besök. Det är alltid trevligt med tapasbarer och vårt favoritställe Torres vinoteca. Där vi smakade Mas de la Plana och Perpetual. Underbart goda viner. Särskilt Perpetual från Torres vingård i Priorat är ett vin som slår det mesta i vinväg. Ett tips, vinet är biligare på Systembolaget än i Spanien, om ni inte provat – gör det!

Nu är det slut med besöken i Barcelona, vi blev rånade i bilen, tjuven eller tjuvarna öppnade bildörren och ryckte till sig Åsas handväska. Här fanns allt, bådas pass, Åsas bankkort o körkort, nyckar, telefon och olyckligtvis även glasögon. Mycket trist att ta emot sina kära med de känslor som infinner sig. Tips nummer två; förvara aldrig era handlingar på ett o samma ställe.

Nära och kära gör dock gott o julstämningen smyger sig snabbt på när vi lämnar Spanien bakom oss. Minigran, medhavd julbock o LarsPeters tomte. Mysigt. Den 23 december invigs julen i Pezenas, då låtsashästen Le poulain de Pezenas på sedvanligt sätt går runt i staden. Stadens invånare går i kolonn efter hästen till torget Gambetta. Här  spelar tomtegubbar, här sjunger alla som kan, här dansas det spontant och här talar Mairen och allt avslutas med ett litet men vackert fyrverkeri.
Julafton, sol, ca 17 grader då längtar vi efter det obligatoriska julbadet. Medelhavet bjöd ca 13 grader, gissar vi. Maten – hummer, ostron, gåslever, anka, ris a la Malta- och sen midnattsmässa. Vi tackar Håkan o Lena för lånet av det fina Monethuset.


På vingården rullar vardagen på som vanligt. Vi klipper, klipper o klipper. Vi blir duktigare och snabbare för varje dag.  Vädret är underbart, kallt morgon o kväll men mitt på dagen skiner solen och det är närmare 20 grader varmt. Fortfarande lunch på altanen. Helt underbart.

Nyårsafton eller Saint Sylvestre som det heter i Frankrike firades på lokal. Hotell Moliere bjöd på internationell publik, god mat, vin och dans tills vi stöp i säng hos goda vänner.

 2017 års första dag bjuder härligt väder men det är helt dött överallt, stängt, tomt på gatorna – en typisk vilodag. Välkommen till 2017!!


1 kommentar:

  1. Mkt god fortsättning med träget arbete i vingården ( och även allt annat förstås.... 😉)

    SvaraRadera