Parisbesök
och nya pass för oss båda efter detta Sverige för Åsa ett par veckor för pass,
körkort, glasögon mm. Lars Peter har kämpat vidare med vinstockarna. Nu gäller
klippningsmetoden Cordon royat och ca 30 år gamla Grenache stockar. Det är
svårt. Här lämnas 3 till 4 skott på varje gren av stockens två utlöpare.
Kollegorna är mycket effektiva och verkar vara födda med sekatör i
handen. Lars Peters klippning är långsam o tekniken saknas och det känns
tröstlöst ibland men med träning så kommer det säkert.
Bättre
går det på golfbanan. På fredagsgolfen har Lars Peter nu varit med i det
vinnande laget 3 ggr på rad. Han går nu under smeknamnet
"mästaren".
Vädret
har varit underligt men underbart. Flera nätter och morgnar har det varit 0
grader till någon minusgrad. I takt med att solen visat sig stiger temperaturen
och lunchen kan intas utomhus i solsken.
Lars
Peter har roat sig med både Quizz, teater och konsertbesök och en dag tom besök
på en jättestor antikmarknad i Beziers. Detta var en marknad för uppköpare som
kom från olika länder i Europa. Här bytte de grejor med varandra, här gjorde de
fynd, här hittade de sådant de kan sälja vidare.
Den
24 januari kom vinmakaren Lars Torstensson på besök på gården, det var dags för
examen och dags att åter testa årets produktion inför kommande buteljering som
äger rum i februari.
Vi började testet med de vita vinerna. De som stack ut var Mosaique, Prestige blanc och den nya AOP:n Brescou blanc. Den sistnämnda var mycket bra, friskt och rent i doft och smak. Vinet ska ligga till sig ett år i buteljen för att bli en riktig höjdare. Bild
Rosévinet
är på grund av årets värmebölja annorlunda i såväl doft, smak som färg. Det ska
bli spännande att följa dess utveckling, hoppas det mognar till smakmässigt.
Testet
av de röda vinerna gladde oss alla. Generellt hade de mycket smak o doft med
ett härligt djup och fin fyllighet. Prestige rouge har endast spenderat en
månad på fat men redan nu kunde vi konstatera att det blir ett riktigt bra vin
när det blir klart.
AOP
Chateau de Brescou var också det betydligt fylligare i sin smak än tidigare
årgångar. Gården kan ramställa endruveviner, Syrah och Mourverdre, och båda var
så pass bra att de är intressanta som just endruveviner. Vi får tala med
vinbonden Arne.
Skörden
2016 var komplicerad på grund av sommarens värmebölja. De blå druvorna mognade
snabbt i värmen och hade en hög sockerhalt. Det var därför spännande att se hur
vinerna blivit.
Slutsats;
vad gäller de vita vinerna så får 2016 betraktas som ett normalår, rosévinet är
annorlunda och kan inte jämföras med föregångarna medan de röda vinerna verkar
vara de bästa som gården hittills producerat.
Den
24 januari var en bra dag, sonen Rasmus födelsedag, utmärkta viner men plumpen
T Sverige förlorade mot Frankrike i handboll. (Det var dock den moraliska
finalen)
På
tal om viner så föregår den lilla byn Puissalicon med ett lysande exempel, här
finns en trevlig vinbar med intressant lokalt utbud som vi besökt vid några
tillfällen. Senast drack vi naturvinet Flower Power från Mas Coutelou, ett
100%-igt Mourverdre som faktiskt tog oss med häpnad, det tilltalade i både doft
och smak. Vi blev nyfikna och inhandlade en flaska 5SO simple, vi återkommer
till den.
Vi
slår ett slag för vinbaren Picamandil, besök den om ni är i närheten.
Nu
väntar den stora vinmässan i Montpellier – Vinisyd 2017.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar