onsdag 3 april 2013

Serfaus - skidor - mat och vin


Vi har varit i Österrike i påsk. Inte för vinet primärt utan för att testa skidorten Serfaus igen efter 29 år! På denna ort tog vår äldste son sina första stapplande skidsteg för exakt 29 år sedan.
IMG_3259IMG_3258IMG_3262
Orten hade blivit större, det fina hus vi huserade i fanns inte längre. På platsen låg ett helt nytt, modernt, stort fyrstjärnigt. Vi hade bokat ett högbeläget ställe med utomhuspool, sauna och SPA-avdelning, halvpension – relativt nära liften –Jennys Schlössl –perfekt rum –härlig frukostbuffé och fantastiska bad efter hårda skiddagar.
Så till aftonmenyerna och då med fokus på de mycket välsmakande Österrikiska vinerna, faktiskt både de vita och röda.
Första kvällen – efter lång resa – härligt bad –åt vi sallad, tomatsoppa och vårt egenhändigt stekta kött på sten vid borden och som avslutning goda ostar till detta drack vi ett rött husets från 2009 vid namn Schlössl rot (Blaufränkisch) från Weingut Migsich, Antau, www.migsich.at smakrikt och fylligt.
Den andra kvällen var det överaskningsmeny, det gick ut på att man skulle gissa vad man åt genom att dofta och smaka. Allt skulle skrivas ner och sen tävlade alla. Till denna meny med tomatkomposition, pumpasoppa, inbakad hjortfilé, citrussorbet och hallonkomposition drack vi ett vitt vid namn Bieuler chardonnay och ett rött vid namn Parapluieberg Fidesser, www.fidesser.at en blandning av  Blauer Zweigelt (en Österrikisk korsning mellan St. Laurent and Blaufränkisch) och Syrah mycket smakrikt, fylligt och gott.
IMG_0831 IMG_3273
Efter den vädermässigt finaste dagen, inköp i byns enda, men mycket välsorterade butik serverades vi Carpaccio, hummersoppa, varierande huvudrätter och en fantastisk dessertbuffé. Vi satsade på Zierfandler 2011( en inhemsk druva som troligen är en korsning mellan Roter Veltliner och traminer) från Weingut Biegler www.weingut-biegler.at och sen ett glad Maximus 2010 (Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon och Merlot) från Weingut Josef Igler, Burgenland, www.igler-weingut.at till huvudrätten. Det röda relativt bärigt och det vita citrus och en hel del fruktaromer.
Allt gott och angenämt har ett slut så också vår vistelse i Serfaus. Vädret på påskafton, snö, dimma men fina , välpistade backar och trevlig servering i backen med gluwein. Kostar på massage efter bastu och bad. Skulle det månne bli ägg, nej denna kväll en fantastisk buffé med sallader och förrätter av allehanda slag; vi satsade på en Grüner Veltliner Loibenberg, Weingut Domäne Wachau, www.domaene-wachau.at, torr, fruktig, gula äpplen, en god sådan. Till huvudrätt en kalv och en brulé till dessert. Nu var timmen sen, vinet gjorde sitt för tröttheten och imorgon tidigt upp och åter till Sverige.
Tack Österrike och Serfaus för härliga dagar med fin skidåkning , härliga bad, god mat och fylliga goda viner, några har vi med os hem för minnen under stundande sommarbalkong.
IMG_3277
Tillägg: gårdagen avslutades med fotboll PSG - Barcelona. 2-2. Vilken match. Zlatan är duktig han. Till fotbollen bollade vi fram färska vita och gröna sparrisar. Gud vad gott. Till detta hittade vi en flaska Alsacevin från Domaine Marcel Deiss, Engelgarten 2003. Vilket vin. Alsace kan inte bli bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar