söndag 10 mars 2013

Giro di Italia, etapp 1 Piemonte

Fredag den 8 mars. Återigen vinprovning hemma hos oss. Nu var temat Piemonte och framförallt deras DOCG Nebbioloviner. Runt bordet samlades 12 glada entusiaster. Först en presentation av Italien och Piemonte för att sedan stanna vid vinerna och avdoftning/smakning av vart o ett i följd.
     1. DOCG Asti, Araldica
Vi inledde med lite sprudlande sött, en Asti som också är en DOCG. En enkel Asti men mycket prisvärd 59:- på Systembolaget

2. DOCG Ghemme, Torraccia Del Piantavigna, 2004 www.torracciadelpiantavigna.it
De röda vinerna inleddes med en Ghemme , inhandlad på plats i Alto Piemonte. Byn fick sin DOCG 1997 och vinet måste innehålla minst 75 % Nebbiolo och det ska lagras i minst 36 månader. Syrarikt, tanniner, kan få några år till.

3. DOCG Gattinara, Travaglini, Tre Vigne, 2005 www.travaglini.com
Grannbyn till Ghemme och lite mer känd. Ibland kallad lillebror till Barolo. DOCG sedan1990 och minst 90 % Nebbiolo. Minst 36 månaders lagring varav 24 mån på fat.
Vinet är inköpt på plats efter en mycket trevlig provning på vingården. Vinet är buteljerat på en mycket elegant flaska.
Mycket smakrikt med en härlig doft, bra syra, lång eftersmak, kan ligga flera år men är härligt redan nu.

4. DOCG Roero, Riserva 2007, Emanuela Rolfo, www.emanuelerolfo.it
Ett tämligen okänt område strax norr om Barbaresco. Vinet ska innehålla minst 95 % Nebbiolodruvor. Är lagrat minst 20 månader. Vi provade en Riserva och här ska lagringen vara minst 32 månader.
Vinet är inköpt hos Vinterroiristen www.terroiristen.dk en mycket spännande vinbar på Norrebro i Köpenhamn. En härlig Roero med mycket karaktär, jag är mycket förtjust i Roero.

5.  DOCG Barbaresco, 2008, Baricchi, www.cascinabaricci.com
Nu till den mycket vackra byn Barbaresco där man tillverkar helt underbara viner. Här gäller 100 % Nebbiolo med en lagring på minst 24 månader.
Vinet inhandlat av vår hovleverantör Carlo Merolli.
En härlig Barbaresco med lång härlig eftersmak, rundör och många smaker.
6. DOCG Barolo,  Sobrero, Pernanno Riserva 2003, www.sobrerofrancesco.it
Här har vi cyklat i den mycket hänförande men kuperade naturen. Otroligt vackert. Här gör man kanske ett av världens bästa viner Barolon. Det ska vara 100 % Nebbiolo. Lagring i minst38 månader varav 18 mån på fat och vad gäller Riserva 62 månader
Vid en av våra cykelturer inhandlades denna Riserva som kommer från den vackra byn Castellione de Falletto.
Tänk den har legat i 10 år, den kunde säkert ha legat ett par år till men den var härlig i mun och svalg med alla dess smaker och en doft som får sången att ljuda.
Gästerna blev helt sålda på Barolo och vi kom inte ifrån att öppna en ytterligare.

Duecorti Barolo 2005. Tenuta Costa WWW.teuntecosta.it
Ett vin som vännen Lars Borgvall och jag fick äran att presentera på Barolo and Friends i Köpenhamn häromåret. Den var också mycket bra men 2003:an vann.

8. Barbera d’Alba, Bricco Angelini, Gemma, 2007. www. gemmacantine.it
Barolon tog slut varvid vi även fick testa en Barbera’Alba. Vinet var helt annorlunda, det visste vi eftersom det är en helt annan druva som blir till bärigare, fruktigare viner men tyvärr intogs det i fel ordning. Vinet var lättillängligt men alltför fruktigt för att kunna möta upp mot Nebbiolovinerna. En annan gång får det bli en annan ordning.
Detta var den tredje delen av vårt vinprovningsprogram för våren 2013. Intresset har hittills varit stort och samliga deltagare har visat stort intresse och ställt många frågor som oftast kunnat besvaras. Nästa gång åker vi till Rhonedalen.


Dagen därpå och tillsammans med melodifestivalen öppnade vi en Ghemme, Ioppa, 1998, www.viniioppa.it inköpt i Piemontelåda från Carlo Merolli i Holte.
Ett fantastiskt gott vin. Nästan lite sherryaktigt, det varade läääänge Färgen djupt tegelfärgad. Fortfarande bra syra och mjuka runda tanniner. Mycket prisvärt.
Förresten det var nog rätt låt som vann.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar