måndag 15 april 2013
Summering
Sedan någon vecka tillbaka är kursen Vin och fruktvin, vetenskap och teknik 7,5 poäng på Campus Helsingborg avklarad. Kursen har varit en bra komplettering till sommelierutbildningen eftersom den var mer inriktad på tillverkning samt vinets kemi. Vi har dessutom tillverkat vårt eget fruktvin. Tillsammans med två andra glada amatörer tillverkade vi 20 liter äpplevin. Vi fastställde PH-värde, socker- och alkoholhalt. Vårt vin hamnade efter jäsningsprocessen på 12 % alkohol. Vinet smakade dock inget vidare.
I kursen ingick också att vi skulle göra ett arbete som byggde på litteraturstudier. Nedan kommer en förteckning över de arbeten som presenterades.
Arbeten;
Vin och hälsa
Odling av vin
Hydroponisk odling av vindruvor
Beskärning av vinstockar
Rättvisemärkt vin från Sydafrika
Nyponvin
Från ranka till vinstock.
Själv gjorde jag en studie enligt rubriken Ek och användning av ek vid vintillverkning.
Kursen har varit bra och intressant dessutom har jag träffat trevliga studenter. I kursen deltog bland annat flera som drev egna vinodlingar. Mycket spännande. En annan märklig upplevelse var att ånyo vara studerande på högskola. Det är bara att tacksamt ta emot den mycket generösa möjligheten att som ”tidsmiljonär” kunna studera helt nya ämnen och bara för eget intresse. Helt gratis. Mycket generöst. Tack svenska staten.
Jag har nu blivit medlem i det celebra sällskapet Gastronomerna. Ett manligt matsällskap i Helsingborg som funnits sedan 1970-talet(tror jag). Sällskapet består av 16 distingerade herrar med stort mat- och vinintresse. Antagningsritualen innebar att först fick jag vara gäst vid tre tillfällen för att därefter väljas in i sällskapet. Vi träffas en gång per månad för att tillsammans laga god mat.
Nu senast hade vi ett utbildningstillfälle tillsammans med kocken Andreas Wennborg. ”Husmanskonstnären från Helsingborg”. Ämnet för kvällen var såser. Vi tränade på att göra Sauce Velouté, Bechamel, Bearnaise och Rödvinssås. Till detta serverades torsk, kycklingfilé, lamm och entrecot. Jag fick dessutom det herdervärda uppdraget att sätta vin till de olika rätterna. Detta var inte lätt eftersom såserna var huvudtemat. Jag satsade på viner i 100 kronorklassen och valet blev:
Domaene Gobelsburg Riesling, 2011, Österrike, Niederösterreich, Kamptal, (nr 4376), 99:-
Vicar's Choice Barrel Fermented Chardonnay, årgång 2012, Saint Clair Family Estate Nya Zeeland, Marlborough,(nr 2188), 96:-
Matthias Gaul Pinot Noir Tyskland, Pfalz, årgång 2011, (nr 2848), 119:-
Domaine Habrard , Rhonedalen, Crozes-Hermitage, Syrah, årgång 2011, (nr 2861) 116:-
Vinerna var helt ok framförallt passade Domaene Gobelsburg utmärkt till fisken. Ett vin att rekommendera och är mycket prisvärt. Dessutom var Crozes-Herimitagen inte alls dum till entrecoten.
Kvällen var mycket lärorik vad gäller såser men vi fick många tips när det gäller att steka och grilla. Tack Andreas.
Nu inväntar vi lördagen 13/4 då vi arrangerar en provning av Rhoneviner. Sonen Ludvig ska då bjuda på en 3-rätters meny.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar