måndag 15 april 2013

Tour de France etapp 2 - Rhônedalen


Så infann sig då lördagen den 13 april, andra vinetappen av Tour de France, Rhonedalen. Sonen kom vid lunchtid med väl förberedd meny och vinerna stod på kylning.

Vi hade tidigt bestämt oss för ett rosé som aperitif och inhandlade i veckan ett Tavel!  Döm av vår förvåning när HD på lördagsmorgonen provat Tavel och rekommenderar det till bla lamm!? Den samlade skaran tyckte dock att vinet var i saftigaste laget.

Efter min presentation av Rhonedalen och dess många hemligheter serverade sonen en amuse på stenbitsrom med torskskinnschips, örtkryddor och en creme av rökt ost, en mycket bra början på den måltid vi alla sett fram emot.

Vi hade nu ett vitt vin i glasen, en Mont-Redon från 2012 och vi hoppades att den skulle gifta sig med den mycket goda bakade torsken med variation av lök. Torsken var som en dröm och vinet balanserade väl alla dessa lökupplevelser som fanns runt o på torsken.

Vi kom sedan till provning av tre röda viner från södra Rhônedalen, viner vi inhandlat på vår sommarresa i det fagra landskapet.

Vin nr 1 Domaine Grand Devers 2009

Vin nr 2 Selection Vielles Vignes, Seguret 2009

Vin nr 3 Les Hauts du village, Rasteau 2007

Dessa viner avnjöts tillsammans med stekt lamm med ragout på puylinser och sparris. Lammet smälte i munnen, sparrisen var precis så mjäll o smakrik som den skulle och vin nr 2, Seguret bildade en härlig symfoni med denna härliga anrättning. De andra vinerna var lite väl tama för matsällskapet.

Givet skulle vi avsluta den utmärkta menyn med en dessert. Eftersom våren äntligen visade sig, vad kunde vara bättre än rabarber. Vi fick en rabarberkompott med syltade rabarber, youghurtglass, rostad bovete och bränd vit choklad – men vad serverar man till rabarber – vi valde en VDN Rasteau, vintage och döm av allas förvåning, det satt som en smäck!

Det blev en härlig kväll i goda vänners lag med god mat och goda viner. Tyvärr glömde vi i upphetsningen att fotografera.

Nu återstår en provning på vårt vårprogram, den 24 maj satsar vi på mousserande! Alltid kul inför sommaren.

Den 17/4 blir det sortimentsprovning med Möet Hennessy på Vinakademiet i Köpenhamn.

Den 26/4  blir det Winemakersdinner tillsammans med vännerna från Dolina på restaurang Bliss i Örkelljunga. Dagen därpå åker vi till Sicilien för att bl.a fördjupa oss i vinerna kring vulkanen Etna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar